Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,798 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Otáčanie maternice operačne

    , Autor: Samira

    Dobrý deň, pred rokom som absolvovala operáciu laparoskopicky pre podozrenie na endometriózu kvôli každodenným bolestiam. Endometriózu mi aj potvrdili. Keďže som mala otočenú maternicu dozadu a lekár vravel že to môže tiež spôsobiť bolesti v podbrušku tak mi ju obrátili a prišili. Po operácii som mala prišitú oblasť dosť bolestivú a aj teraz stále cítim ako keby som tam mala necitlivé a stŕpnuté občas bolestivé. Všade mi vraveli aj som sa dočítala že sa také ani nerobí. Chcela by som sa spýtať, ako dlho to môžem mať ešte citlivé? môžem bezproblémov cvičiť, dvíhať ťažšie veci? alebo sa mám ešte šetriť? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, maternica má dve základné postavenia, AVF - anteroversioflexio (u žien známe pod pojmom "maternica otočená dopredu") a RVF - retroversioflexio (u žien známe pod pojmom "maternica otočená dozadu"). Obidve postavenia sú fyziologické, prirodzené. Je pravda, že RVF postavenie je zriedkavejšie. Je to niečo ako pomer praváci - ľaváci. V minulosti sa predpokladalo, že RVF postavenie môže byť zodpovedné za neplodnosť alebo bolesti v podbrušku, ale už sa od tejto teórie upúšťa a v dnešnej dobe nemá zmysel upravovať postavenie maternice. Ak ste tento operačný výkon absolvovali pred rokom, už dávno je to zahojené. Šetriť sa už nemusíte., môžete cvičiť aj vykonávať všetky aktivity. Citlivosť podbruška pri diagnostikovanej endometrióze je väčšou pravdepodobnosťou ako "otočená" maternica. Neviem, či ste absolvovali liečbu endometriózy, možno by Vám pomohlo práve to. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zápal

    , Autor: Michaelaa....

    Dobrý deň, mám podozrenie na zápal (zapachajuci výtok, občasné veľmi slabé pichanie v podbrušku), pred pár dňami som mala veľmi silnú vaginalnu mykozu nie je to pre mňa nič nové objavuje sa mi stále a liečila som ju bežným spôsobom ale myslím si že prerástla do tohto problému. Svojho gynekológa navštívim v pondelok, chcem sa iba spýtať či môžem mať počas tejto doby pohlavný styk. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pohlavný styk mať môžete, otázne však je, čo spôsobilo danú infekciu a aký dopad bude mať prípadný prenos infekcie na partnera. Použil by som mechanickú formu antikoncepcie - kondóm. Navštívte, tak, ako plánujete, v dohľadnej dobe Vášho obvodného gynekológa.

  • Menstruacia mešká

    , Autor: lulinka8985

    Dobrý deň som po 4 sekciách (jedno bábo my zomrelo) a dala som si podviazat vajecniky v januári 2015.momentalne mám problém ten že som mala naposledy menstruaciu 27.8.a mešká my.pribrala som , viac som unavená, chutí my viac jesť, a ž prsníka my vyteká tekutina samovolne (to som mala keď som bola cca 7 mes gravi.) V stredu som až objednana k lekárovi. Neviem čo to môže byť. Tehotenstvo vylučujem pretože nato som si dala podviazat vajecniky ďakujem vám za vašu odpoveď Lucia

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu za účelom dodiferencovania stavu eventuálne vylúčenia prípadného tehotenstva aj napriek sterilizácii. Niekedy dôjde k rekanalizácii (znovospriechodneniu) vajíčkovodov a tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Neviem akou metódou bola vykonaná sterilizácia. Obvodný gynekológ na základe USG ako aj krvných vyšetrení zistí príčinu Vášho stavu a určí ďalší postup.

  • Myóm na zadnej stene maternice, 6 cm

    , Autor: evadam

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať, či v mojom veku 44 rokov, keď už neplánujem mať deti, pri diagnóze myóm je jedinou možnou liečbou hysterektómia, príde mi to príliš radikálne riešenie, nič iné mi po konzultácii a vyšetrení vaginálnym USG nebolo doporučené. Na vyšetretní som bola u dvoch gynekológov, nemôžem sa sťažovať na prístup alebo neochotu, ale mám pocit, že keďže už nebudem rodiť, tak sa nikomu neoplatí "babrať " sa s nejakým myómom a najjednoduchšie je vybrať celú maternicu, prepáčte ospravedlňujem sa ak to tak nie je, a nič iné sa nedá robiť, ale mám informácie aj od žien, ktoré mali pred zákrokom "len" anémiu a po hysterektómii prišla predčasná menopauza, priberanie, inkontinencia, psychické problémy,
    ide o nezvratný zákrok, tak by som chcela mať viac informácií a správne sa rozhodnúť, ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sú dve najzákladnejšie možnosti riešenia myómov maternice. Je nutné však zobrať do úvahy aj ďalšie faktory. Keď sa už bavíme o 6 cm myóme, musíme si uvedomiť, že aj keď sa podarí myóm vylúpnuť zo steny maternice, zostane v stene maternice defekt, ktorý treba zašiť. Je otázne, či by sa to pri tak veľkom myóme dalo realizovať, osobne si myslím , že asi nie. Ďalej e potrebné myslieť do budúcnosti. Nikto Vám nezaručí, že ak sa myóm odstráni, v budúcnosti sa nevytvorí ďalší. Ďalším faktorom je vek pacientky, počet pôrodov, či boli nejaké operácie,... Čo sa týka predčasnej menopauzy, nie je to otázka odstránenia maternice a vajíčkovovdov, ale odtránenia vaječníkov. Ak ste vo veku, kedy ešte menštruujete a vaječníky sú hormonálne aktívne, neodstraňujeme ich. Po odstránení maternice samozrejme menštruáciu žena nemá, ale hormonálne sa nič nemení. Žena ostane ženou aj po odstránení maternice, na tom sa nič nemení. Konečné rozhodnutie je samozrejme na Vás, ale netreba zabúdať, že myóm rastie a vy starnete.

  • Dobry Den

    , Autor: Tinka

    Dobry den chcela by som sa opytat na vas nazor. Bola som na dovolenke na Slovensku kedze zijem v zahranici je to aj s Lekarskou starostlivostou tahsie. Na Slovensku som dostala menstruaciu o dva tyzdne skor brala som to ako zmenou prostredia len ze ostalo mi slabe spinenie bez zapachu po kazdej toalete kvapky krvi bola som za svojim gynekologom ktory mi urobil ultrazvuk a vyter vysledky mam v poriadku nasadil mi umele hormony na zastavenie krvacania na tri tyzdne a povedal ze ako ich doberiem mala by som o 5 dni dostat menstruciu a cyklus by mal byt opat v poriadku dobrala som lieky a o dva dni som dostala menstruaciu a opat mam to iste stale kvapky krvi.neviete cim to moze byt a co mam s tym robit? dakujem Vam

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nevidel som nález ani výsledky vyšetrení. Možností je viacero. Nepoznám však ani Váš vek ani ďalšie okolnosti, dĺžku špinenia, ... Ak ťažkosti pretrvávajú, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Deflagyn a indol3c

    , Autor: Katy

    Dobrý deň. Minulý mesiac mi bol na pravidelnej prehliadke zistený nejasný ster z krčka maternice + hpv vírus (nízko rizikové). Doktor mi odporučil užívať Deflagyn po dobu 3 mesiacov. Na internete som však našla aj liek Indol3c, ktorý sa taktiež zameriava na tento problém. Preto by som sa chcela opýtať, či môžem tieto lieky kombinovať alebo je lepšie užívať len jeden z nich. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, DeflaGyn je vaginálny krém a Indol3C je výživový doplnok vo forme kapsúl, užívajte ho v dávke 2-3 kapsuly denne. Prípravok sa odporúča užívať 2-3 mesiace a následne si urobiť 2 mesačnú prestávku. Môžete tieto prípravky užívať súčasne.

  • Streptokok

    , Autor: Ria

    Dobrý deň Pán doktor. Bola mi robená kultivácia v ktorej sa objavil streptokok, ktorý sa nachádza vraj aj v hrdle. Gynek. mi predpísal ATB. Vraj je to bacil, ktorý sa často vracia. Zaujímal by ma aj názor iného gynek. ako sa ho možno zbaviť, môže mať vplyv aj na budúce tehotenstvo? Lieky beriem 3 deň a veľmi nejaké výsledky nevidím. Trápil ma biely nezapáchajúci výtok + pálenie cca 3 mesiace. Predtým som mala angínu.Som už z toho zúfala. Hygienu som vždy dodržiavala a všetko s tým spojené. Sú aj nejaké podporné vitamíny , ktoré sú nato vhodné alebo nejaké výplachy? Môžem nakaziť tým aj partnera? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, streptokokov je pomerne veľa, neviem o aký druh presne sa jedná, čiže sa nemôžem bližšie vyjadriť. V pošve sa niektoré druhy streptokokov ako aj stafylokokov nachádzajú prirodzene ako súčasť fyziologickej vaginálnej flóry a netreba ich liečiť. Existujú však rôzne vaginálne výplachy, napr. Clogin, alebo vaginálne probiotiká, ktoré pomáhajú udržať fyziologickú fluóru v pošve. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.

  • Po hysterektomii

    , Autor: Lucia

    Dobrý deň porosila by som o pomoc.V decembri 2017 som podstúpila hysterektomiu a keďže som mala výtok moja lekárka mi zobrala vyter a potvrdila sa pleseň a anginoveho bacila streptokoka to bolo asi dva týždne po operácii bola som preliečena asi tri krát antibiotiká a plus ešte nejaké lieky na vkladanie a aj peroralne.Po liečbe bol výsledok vyteru negatívny.V máji som bola v kúpeľoch a odvtedy mám stále výtok opäť pleseň a aj streptokok opäť liečba zatiaľ neúčinna teraz užívam Prokanazol a gynazol a čakám na ďalšie výsledky vyteru.Ale vyskytol sa ďalší problém na kyptiku po vajecniku tam kde som po operácii mala biely povlak a aj to mokvalo sa mi spravilo granulacne tkanivo .Že ho treba odstrániť nejakým oškrabanim aspoň takto som to pochopila.Mám obavy z bolestí lebo pri vyšetrení a odobratí sterov ma to veľmi ale ozaj veľmi bolelo tak si neviem predstaviť ako bude prebiehať to odstránenie( a to vydržím dosť)Prosím akým spôsobom sa to dá odstrániť? A je pravda že sa to znova spraví? Ako by sa dalo predísť tomuto ? A prosím ešte po operácii mám bolestí pri moceni ale iba prvé ranné je bolestivé dá sa to vydržať ale je to nepríjemne čo s týmto problémom ďakujem za odpoveď L.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, granulačné tkanivo na pošvovom pahýle po hysterectomii sa dá odstrániť vrámci jednodňovej chirurgie, je to výkon v celkovej narkóze, takže bolesti mať nebudete. Riziko, že sa opäť toto tkanivo vytvorí je stále, ale je to veľmi málo pravdepodobné. Pri ťažkostiach s močením po konzultácii s gynekológom navštívte urológa. Kúpele ako aj termálne vody sú rizikovým zdrojom pošvových infekcii, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Svrbenie po kyretaži

    , Autor: Zuzana

    Dobrý deň, 27.8. som podstúpila kyretaz kvôli zamlklemu potratu v 9tt. Brala som Zinnat kvôli podozreniu že kyretaž nebola vykonaná dobre a v maternici zostalo niečo. Môj gynekológ to neriešil, že sa to pravdepodobne dočistí samo. Na moju žiadosť mi ale nasadil antibiotika ktoré som užívala 5 dní. Pociťovala som ostrú bolesť v podbrušku ešte dva dni po nasadení antibiotík potom som sa silno rozkrvacala a odvtedy mám pokoj až nato, že stále krvacam je to len mierne celý deň nič a potom 2-3 hodinky. Odvtedy ako mi nasadil antibiotiká ma viac nevyšetroval. Nerobil kontrolný ultrazvuk nič. Chcem sa spýtať či je možné aby sa to docistilo samo a či je normálne, že stále krvacam keď už je to viac ako dva týždne od zákroku. Môže byť to svrbenie príčinou toho, že to nebolo dostatočne vyčistené a vznikol tam zápal? A môže mykoza spôsobiť väčšie komplikácie keď ešte stále krvacam? Mam navštíviť lekára alebo bude stačiť ak použijem voľnopredajné preparáty? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, po revízii dutiny maternice je normálne špinenie v trvaní do 7 dní, podobné tomu menštruačnému. Krvácanie alebo špinenie dlhšie ako 10 dní už tak celkom v poriadku nie je. Na našej klinike je štandardným postupom kontrolné USG vyšetrenie 14 - 21 dní po výkone. Ak sú v dutine prítomné nejaké reziduá, prípadne zachytený cievny tok, je nutné to ďalej riešiť. Podľa nálezu je možné podať injekcie, ktoré maternicu ešte viac stiahnu a pomôžu vypudiť obsah dutiny maternice alebo je nutná operačná revízia dutiny maternice. Užívanie antibiotík prakticky nebolo nutné. Svrbenie je pravdepodobne spôsobené podráždením pečene užívaním antibiotík. Odporúčam navštíviť gynekológa, absolvovať kontrolné USG vyšetrenie, skontrolovať pečeňové testy. Podľa výsledkov sa potom určí ďalší postup.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Lívia

    Odpovedá: Gynekológ
    Dobrý deň, nepoznám okolnosti ani operačný nález, či sa jednalo o tzv. sactosalpinx alebo endometriózu alebo o niečo iné. Výtok z pošvy môže byť prejavom endometriózy. Ak sa pri operácii potvrdila endometrióza, treba ju preliečiť alebo otehotnieť. Opakujem však, že nepoznám bližšie okolnosti ani výsledky operácie či histológie, vyjadriť sa mi je k tomu veľmi ťažké. Bolo by vhodné urobiť USG vyšetrenie, skúste navštíviť vyššie pracovisko, na ktorom ste boli operovaná a kde Vás už trochu poznajú.


    ...... Na výsledkoch z histologie bol ako nález napísaný: abces ... Tam kde som bola operovana mi sestrička po telefóne povedal že nieje možné aby ma to bolelo že som si to pomýlila z normálnou nevoľnosťou a že ma nemôže zobrať na vyšetrenie lebo oni berú ľudí len na príjem ... Na USG som bola mesiac po operácii a nič tam nebolo no bolieť ma to začalo po USG

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, jedným z prvých krokov je aj tak USG vyšetrenie, či už u gynekológa, alebo USG brušných orgánov, môžu sa realizovať krvné odbery, či nezačína opäť nejaký zápal v organizme.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Lívia

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať. Asi pred 2 mesiacmi som mala silné bolesti v ľavom podbrušku, bolesť pri pohlavnom styku, a po čase aj pri močení. Mala som tam Veľké množstvo hnisu a silný zápal ľavy vajcovod mi vybrali, a bola som ešte na antibiotikach lebo ten pravy tiež
    nebol celkom v poriadku. Chvíľu bolo všetko okej ale teraz ma to začína zase bolieť v tom ľavom podbrušku a aj pri pohlavnom styku a strašne ma pália jazvy po operácii. Mohlo sa mi to vrátiť ? Mám aj silný výtok z pošvy no moja gynekologička tomu veľkú váhu neprikladá. Prosím poraďte mi. Čo mám robiť?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nepoznám okolnosti ani operačný nález, či sa jednalo o tzv. sactosalpinx alebo endometriózu alebo o niečo iné. Výtok z pošvy môže byť prejavom endometriózy. Ak sa pri operácii potvrdila endometrióza, treba ju preliečiť alebo otehotnieť. Opakujem však, že nepoznám bližšie okolnosti ani výsledky operácie či histológie, vyjadriť sa mi je k tomu veľmi ťažké. Bolo by vhodné urobiť USG vyšetrenie, skúste navštíviť vyššie pracovisko, na ktorom ste boli operovaná a kde Vás už trochu poznajú.

  • Spinenie

    , Autor: Katika

    Dobry den som dva roky po sekcii dvojiciek. Pol roka mam pred zaciatkom menstruacie stvordnove spinenie ktore je svetlo cervenej farby a do zaciatku menstruacie postupne silnie. Samotna menstruacia mi trva 5-6 dni. Takze dokopy krvacam 9-10 dni.Mam pravidelny 28 dnovy cyklus. Moze ist o nejaky gyn. problem? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, menštruačný cyklus sa po pôrode môže upraviť, ale aj zmeniť. Nemusí sa jednať o žiaden gynekologický problém. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vytok

    , Autor: Ria

    Dobrý deň. Od júna po atb ma dole pálilo a stipalo. Mala som tabletu fluco .Momentálne po Mens mám len biely tahavy výtok bez zápachu a pálenia. Gyn.mi predpísal macmiror a ak by nezabralo mám ísť ešte na nejaké vyšetrenia kultivacie alebo niečo také . Moja otázka znie od júna som mala hrudkovity výtok teraz tahavy čo môže byť príčinou ? Je to mykoza? Alebo niečo iné ? Nikdy som takéto problémy nemala a akurát ako sa snažíme o bábätko riešim len výtok pálenie a pod. Ďakujem pekne za vás názor a odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, môže sa jednať o mykózu, postupujte podľa odporúčaní obvodného gynekológa. Pri akýchkoľvek nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hneda menstrucia

    , Autor: Karen

    Dobry den, mam casto zapal mocovych ciest Klebsiellou pneumonie, ktoru mam pritomnu v posve a z toho to prenika do mocu. Bola som preliecena po viacerych ATB aj meropenem do zily v nemocnici 2 krat maj 2018 a jul 2018, lebo zasiahla moc.mechur. Nasli mi ueroplazmu urealliticum a v tejto chvili beriem doxycyklin 200 mg uz 7 den. V nemocnici mi nasli aj trochu volnej tekutiny v Douglase a kvoli aj castym zapalom moč.ciest mal jeden gynekolog podozrenie na endometriozu. Onkomarker CA125 mam 20,7 v norme je do 35 a sono mam bez cyst myomov a polipov. A teraz mi namiesto klasickeho" cerveneho" menzesu prisiel v case menzes, kde mam uz par dni len hnedy vytok. Taky tmavso hnedy a normalny " krvavy"menzes sa mi nerozbieha. Ziadne bolesti a krce nemam. Mam ist k lekarovi? Lebo moj obvodny gynekolog kvoli planovanemu tehotenstvu mi nechce dat laparoskopiu. Ze mame " skusit sami". Moze byt takyto menzes priznakom endometriozy? Lebo klasicke prejavy ako bolesti pri menzes a styku a v panve nemam.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, endometrióza sa u každej ženy prejavuje inak, u niektorých žien má charakteristické príznaky, u niektorých nie sú klasické príznaky prítomné a u niektorých žien nemá žiadne klinické prejavy, a je náhodným nálezom pri operačných výkonoch. Voľná tekutina v Douglase sama o sebe ešte nemusí nič znamenať, ale v spojitosti s hnedým výtokom sa o endometriózu môže jednať. Čo sa týka spomínaných baktérií, ste adekvátne preliečovaná, pri častých uroinfekciách by bola vhodná návšteva a konzultácia aj urológa. Pre jednoznačné diagnostikovanie endometriózy je diagnostická laparoskopia indikovaná, za predpokladu, že spomínané infekcie budú preliečené. Najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo aj kvôli tomu Váš obvodný gynekológ postupuje takýmto spôsobom. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo pretrvávaní ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolest

    , Autor: Silva11

    Dobrý deň. Bola som pred pár dňami u gynekológa a povedal mi že mám Herpes Simplex a mykozu. Predpísal mi Gynazol krém a Zovirax. Ale pri zoviraxe som sa Dočítala že sa nesmie používať na pohlavne orgány lenže keď mi to predpísal tak verím že to používať mám. Čo sa týka Gynazolu tak som si ho aplikovala včera večer a odvety pali a skrabe vchod do posvy. Mám akoby male ranky a neskutočne má pali pri moceni až tak že plačem ale odkedy tam mám ten krém boli to ešte viac takze cikam čo najmenej. Preto sa chcem spýtať lebo je písané že 3 dni by sa to nemalo vyplachovat lenže dosť mi pomáha keď si sadnem do vane, pustím vodu a cikam takto, myslite že by sa ten krém mohol rozpustiť ? A ešte jednu otázku , nemalo by to po 2 dňoch zabrať a byt mi lepšie nie horsie ? A takze mám pocit že tie male herpesi vôbec nemiznú po zoviraxe

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, je viacero možností, ako liečiť Herpes Simplex aj mykózu, závisí od nálezu a obvodného gynekológa, aký postup zvolí. Nevidel som nález, neviem sa k tomu bližšie vyjadriť. Ak však nasadená liečba nezaberá, resp. Vám spôsobuje ťažkosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý po konzultácii s Vami upraví alebo nasadí inú liečbu.

Otázok: 729