Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

5,395 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Je to v poriadku ?

    , Autor: ObieBogaert

    Mám taký problém už akoby odjakživa mávam výtok, pravidelne, nesvrbí ani nič iné je žltej farby keď zaschne ale lekár povedal že je to v poriadku no nemáva to každý a mne to začína prekážať do toho teraz som chcela prejsť z vložiek na tampóny a neviem ani ten najmenší tampón zaviesť je to bolestivé a neviem ho tam dať aby znova nevypadol, akoby tam je zábrana podotýkam sex som ešte nemala cakáme s partnerom ale iné hratky boli a tam nič bolestivé necítim čím ďalej sa snažím prvý sex odkladať lebo sa bojím že to bude moc bolestivé alebo že to ani tam nedá kvôli tomu tampónu do toho všetkého ma začal dosť bolieť klitoris ale jedine na dotyk, chcela by som vedieť či mám to ďalej riešiť alebo to je zcela v poriadku.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste ešte panna, môžete mať problém so zavedením tampónu do pošvy. U niektorých žien je panenská blana tuhá, zhrubnutá a na dotyk citlivá či bolestivá a jej pretrhnutie je obtiažne a bolestivé pri pohlavnom styku. Ak máte problém so zavedením bežného tampónu do pošvy, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý zhodnotí nález a podľa nálezu odporučí ďalší postup. Niekedy, hoci je to pomerne zriedkavé, ale už som sa s tým stretol, je nutné chirurgické preťatie panenskej blany.

  • Špinenie pri ovulacii

    , Autor: Irenka

    Dobrý chcem sa poradiť mala som pred a pri ovulacii slabe špinenie s partnerom máme stale nechraneni styk snažíme sa o bábätko je to niečo vážne mám zájsť na gynekologiu?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v období ovulácie môže dôjsť k zašpineniu, jedná sa o ovulačné krvácanie. Podľa všetkého k nemu dochádza v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Tesne po skončení ovulácie prudko poklesne hladina estrogénu a nastupuje progesterón. Ak nestihne dosiahnuť v určitom čase potrebnú hladinu, môže dôjsť ku krvácaniu. Druhou príčinou býva krvácanie pri uvoľnení vajíčka z vaječníka. Špinenie si môže žena nevedomky spôsobiť aj sama, napríklad užívaním bylinných prípravkov na úpravu menštruačného cyklu. V takomto prípade sa objaví krvácanie mimo menštruácie iba počas niekoľkých cyklov a postupne sa vytratí. Ak sa ovulačné krvácanie vyskytuje pravidelne, je vhodné používať v tomto období preventívne intímky, aby ste zabránili nečakanému znečisteniu spodnej bielizne. V prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Očkovanie Hpv

    , Autor: Lenka

    Pekný deň chcela by som sa opýtať mam 27 a som rok po pôrode zvažujem očkovanie proti HPV je to vhodne v mojom veku?
    Pri gynekologickej prehliadke mi vyšli zle testy ukázalo sa ze mam Lsil robili sa mi aj onko testy tie sú negatívne lekár mi navrhol očkovanie tak sa chcem opýtať na vás názor . Lsil sa sleduje o 3 mesiace ma čaká ďalšia kontrola zatiaľ mi bol odporúčaný deflagyn gél ktorý užívam. Vopred dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, jednoznačne odporúčam očkovanie proti HPV. V prípade LSIL je odporúčaná kontrola onkocytológie o 3 - 6 mesiacov. Pokračujte podľa odporúčaní obvodného gynekológa a v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí ho kontaktujte.

  • Kultivácia

    , Autor: LLL

    Dobrý deň, dajú sa z kultivácie zo steru z krčka maternice zistiť pohlavné choroby? Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nie, na to sú určené iné vyšetrenia.

  • Doxyhexal 200

    , Autor: Ala

    Dobrý deň,lieky užívam nakoľko mi zistili chlamýdie. V štvrtý deň užívania sme mali pohl.styk s partnerom, ktorý sa začal liečiť až po pohl.styku,takže bol ešte neliečený,čo som nevedela. Na druhý deň má začalo pobolievat podbrusko. Lieky užívam už 7 deň a bolesť pociťujem hlavne ak stojím. Mohli lieky prestať zaberať nakoľko ich partner mal. Dočítala som sa a možno v tom strese som prepočula,že nemôže byť. Mohla som si dáko uškodiť?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nemyslím si, že lieky prestali zaberať, ale preliečení majú byť obaja partneri a v čase liečby je vhodné sa vyhnúť pohlavnému styku. Nemá potom efekt, aby sa liečil iba jeden partner, pretože hrozí recidíva a návrat infekcie. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pohlavny styk

    , Autor: Kativa12

    Dobry den,
    chcem sa opytat, ci mozeme mat s manzelom pohlavny styk. Koncim 38tt. Zajtra podla MS zacinam 39tt. Doteraz sme pohlavny styk nemali, dnes mi moja gynekologicka povedala, ze uz ho mozeme mat. Tak sme to chceli stihnut pred porodom.Ide vsak o to,ze citim tam dole palenie a svrbenie. Dr. mi zatial predpisala krem jenamazol a urobila vyter. Vysledky vsak budu az v pondelok. Tak teraz neviem. Vyter mi uz robila aj pred 2tyzdnami, lebo som mala vytok, ja som vsak nic necitila, ziadny pocit diskomfortu a vsetko bolo negativne. Pre istotu mi aj vtedy dala jenamazol. Nenakazi sa aj manzel, ak by som tam nieco mala? A nezhorsi sa to? Ak by sme ten pohlavny styk mali? A mozeme ho mat,aj v case uzivania kremu?
    Plus, ak by tam aj bola nejak infekcia, mykoza, ak by som rodila, je to pre babatko bezpecne? (Strepkokoka nemam).
    Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak to nie je Vám obom nepríjemné, pohlavný styk mať môžete. Ak boli výsledky negatívne, problém by byť nemal. Je však pravda, že počas užívania vaginálnych krémov pri ťažkostiach by ste pohlavný styk nemali mať. V pošve sa u Vás nachádzajú prakticky rovnaké baktérie, ako mimo tehotenstva, takže rozdiel v tom nevidím. Ak je v pošve prítomná mykóza, Váš obvodný gynekológ by na to prišiel a nasadil liečbu s odporúčaním abstinencie pohlavného styku. Pre plod je najnebezpečnejší spomínaný Streptococcus agalactiae, mykóza sa však pri diagnostikovaní zvykne preliečiť aj tak.

  • dotaz

    , Autor: kristina

    Zdravím . S priateľom sme mali orálny sex,po tom čo ejakuloval do mojich úst som to išla vypľuť, vypláchnuť si ústa a umyť ruky.Keďže všetko som vyplula a on sa len utrel servítkou do sucha mohlo mu na prstoch niečo ostať? Po 15min išiel uspokojiť on mňa a dal mi jeho prsty do úst pre zvlhčenie a tak do pošvy (nie hlboko). Mohlo mi v ústach niečo ostať? A oplodniť ma?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nemyslím si, že uvedeným spôsobom mohlo dôjsť k otehotneniu.

  • krvavy vytok z bradavky

    , Autor: renča

    dobry den.. cca pred 3mesiacmi som bola na sono prsnika.. dovod tlak a bolesti v prsniku a pri stlaceni taky oranžovy vytok.. lekarka nasla 3cmnalez tak hned biopsia nastastie vraj teda tukovy "nador" bolesti ustupili a po cca 3mes.zas zacali ale s tym ze vytok pri stlaceni je uz taky vodovo-krvavy... prosim vas neviete mi poradit.. mohlo sa nieco zhorsit.... dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na mamológa a na mamárne centrum, ktorého návštevu odporúčam.

  • ovulacia a tehotenstvo

    , Autor: Janka

    Dobry den,
    chcem sa spytat, poslednu menstruaciu som mala 6.2., s priatelom sme mali pohlavny styk 21.2., netusim kedy ovulujem, kedze mi zistili syndrom pcos... od nedele mam neskutocnu bolest v lavom vajecniku, je mozne, ze doslo k ovulacii? sex sme mali len 21, uz som zufala z toho, ze cyklus je nepravidelny

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, k ovulácií za normálnych okolností dochádza na 14 deň cyklu. Ak máte menštruáciu nepravidelnú, ovulácia nemusí byť nepravidelná. Vaše bolesti môžu byť spôsobené ovulačnou krízou, takto Vám to ale s istotou nepoviem. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý po vyšetrení ako aj USG stanoví ďalší postup, eventuálne nasadí liečbu na spravidelnenie menštruácie.

  • Zlé výsledky cytológie po porode.. a este aj silný zápal v case odberu cytológie

    , Autor: julia

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať. Po pôrode po šestonedelí som mala zlú cytológiu... ale mala som aj silný zapal v den odberu cytológie... kvasinková infekcia.. Gynekologicka mi povedala ze je tam niejaka baktéria..Lekárka mne a manzelovi predpísala ATB Doxyhexal.. Chcem sa opýtať moze za tie infekcie tá zlá cytológia alebo to nemá s tým nič spoločné.. Na opakovanu cytológiu a na opakovane vysetrenie toho zlého výsledku infekcie, baktérii mam ist o 2 mesiace.. Chcem sa opýtať može za tu zlú infekviu , bakterie ta zlá cytológia alebo nie... Som s toho nestastna......

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, netreba miešať kultivačné vyšetrenie a jeho výsledok a cytologické vyšetrenie a jeho výsledok. Nepoznám však výsledky vyšetrení, preto sa bližšie neviem vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní obvodného gynekológa a v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí ho kontaktujte.

  • Ovulacia

    , Autor: Irenka

    Dobrý. Mám otázku neviem kedy mam ovulaciu teda nemám žiadne bolestí pod bruško ani nič podobne ako ostatné ženy môžte mi poradiť ako sa da vypočíta ovulacia v aký deň by to prišlo ked menštruaciu mam od 21.02.2019 /7daňová menšt.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ovulácia nastáva na 14.deň menštruačného cyklu, pričom prvý deň menštruačného cyklu je prvý deň menštruácie. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Problemy v tehu

    , Autor: Rasto

    Dobry den.Som v 29 tyzdni a moj gynekolog mi predpisal macmiror 500 complex na zaklade zlych vysledkov zo sterov z posvy.po par dnoch uzivania macmiror sa mi dostavilo neznesitelne svrbenie posvy.Chcem sa spytat ci to je normalne a ak nie,co by ste mi poradili ako nahradu?
    Za vasu odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, popri užívaní Macmiroru si aplikujte vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a užívajte po liečbe aj vaginálne probiotiká. Svrbenie po skončení liečby je pomerne časté. Nepoznám výsledky výteru, ale po liečbe je dôležité obnoviť vaginálnu flóru. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kyretaž

    , Autor: Ingrida

    Dobrý deň da sa urobiť kyretaž ambulantne? (Bez uspania?)

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nie, nedá sa to realizovať bez uspatia, bolo by to veľmi bolestivé. Realizuje sa to vrámci jednodňovej chirurgie v krátkodobej celkovej narkóze.

  • Kyretaž

    , Autor: Ingrida

    Dobrý deň chcem sa opýtať čo je kyretaž? Pri tomto zákroku je nutné uspanie?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, kyretáž je zákrok vrámci jednodňovej chirurgie v celkovej narkóze, kedy sa zoberie vzorka sliznice z kanála krčka maternice a z dutiny maternice a pošle sa na histologické vyšetrenie. Výsledky zvyknú byť do týždňa.

  • Maternica

    , Autor: Ingrida

    Dobrý deň .
    Mojim problémom je silnejšia a bolestivá menštruácia. Môj lekár mi povedal, že to môže byť spôsobené tým, že mám vysokú sliznicu maternice (niečo okolo 16mm) som pol roka po samovolnom potrate.
    Chcem sa opýtať aké sú ďalšie možnosti liečby v tomto prípade? Je možné, že tehotenstvom by sa problém upravil? Resp. aké sú šance otehotnieť pri problémoch s vysokou sliznicou?


    Čítajte viac: https://primar.sme.sk#ixzz5gFOellpy

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, liečiť vysokú sliznicu liekmi sa nedá. Ak sa vysloví podozrenie na vysokú sliznicu (my to voláme susp. endometrium) alebo polyp, je vhodné to skontrolovať a urobiť hysteroskopiu a kyretáž. Tehotenstvo nie je pri vysokej sliznici nemožné, ale všetko treba riešiť postupne. Najskôr skontrolovať, či je všetko v poriadku a následne plánovať tehotenstvo. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Otázok: 818