Náročné dieťa: Extrémy v dojčení

Mgr. Jana Caban | 11. január 2024
Extrémy v dojčení

To, ako si predstavujete, že vaše dojčenie a rodičovstvo budú vyzerať a to, ako to nakoniec dopadne, sú dve rozdielne veci.

Často pred tým, než sa staneme rodičmi, máme rôzne predstavy o tom, ako nám všetko pôjde dobre a hladko, aké dobre vychované deti budeme mať, ako sa nám to či ono nemôže stať a podobné optimistické vízie. Pohľad na matku dojčiacu takmer trojročné batoľa nám môže pripadať prinajmenšom zvláštny.  Až pokiaľ sa do tejto situácie sami nedostaneme... 

Nikdy nekončiace dojčenie

Problémy s dojčením v zásade zahŕňajú najmä dva extrémy – buď chce byť dieťa neustále prilepené na prsníku a nechce sa ho pustiť ani na chvíľu, alebo zrazu dieťa, ktoré sa už dojčilo bez väčších ťažkostí, začne štrajkovať. 

Je pochopiteľné, že ak je vaše dieťa pokojné prevažne iba v čase, keď je spokojne prisaté na vašej hrudi, bude sa dojčiť často a vy si aspoň počas týchto chvíľ trochu vydýchnete od jeho neustálej nespokojnosti. Čo je však veľa, to je moc,  a pri zachovaní všetkých pozitív dojčenia, aj nikdy nekončiace dojčenie vie byť pekne otravné a vyčerpávajúce. 

Okrem boľavých bradaviek, ktoré neboli pred materstvom vôbec pripravené na takúto nonstop záťaž, sa môže matka začať cítiť ako chodiaca nádoba na mlieko. Dalo by sa to všetko vydržať, ak by dieťa aspoň v noci poriadne spalo, poviete si, lenže dieťa sa aj v noci budí každé 2 – 3 hodiny a žiada si svoju dávku lásky vo forme sladkého materského mlieka. 

Ako toto obdobie zvládnuť?

Tak ako všetko ostatné – vy na to máte! Majte na pamäti, že aj toto sa raz skončí. Čím bude dieťa väčšie, tým bude všetko jednoduchšie, avšak teraz vás potrebuje. Vaše dieťa – náročné dieťa – sa dojčením nakŕmi nielen na telesnej úrovni, ale najmä na úrovni vzťahu a jeho vnútornom pocite bezpečia. Potrebuje vašu blízkosť, fyzicky a veľmi tesne. Čo mu zabezpečí tento komfort lepšie než dojčenie? 

Satie ako také má tiež upokojujúci efekt pre malé bábätká, čo môže byť taktiež dôvodom, prečo sa váš malý prísavník nechce od vás odlepiť. Niekedy pomôže, ak sa uchýlite k používaniu cumlíka, hoci dobre viete, že sa jeho používanie (najmä na začiatku dojčenia) neodporúča. Cumlík však nie je riešením pre tých, ktorí ho zanovito odmietajú. Náročné deti v tom majú jasno – nenechajú sa oklamať žiadnymi náhradami. 

Ak si chcete predsa len trošku od celodenného dojčenia oddýchnuť, skúste tesný kontakt koža na kožu – v nosiči alebo šatke. To dieťatko upokojí a vydrží o chvíľu dlhšie bez mliečka.

V noci situáciu môže výrazne vylepšiť spoločné spanie. 

S dodržaním všetkých nižšie uvedených bezpečnostných zásad sa spoločného spánku s vaším dieťaťom nemusíte obávať a využívať všetky jeho benefity, ktoré prináša. 

A čo s dojčením v noci?

Z najčastejšie uvádzaných sú to hlavne zjednodušenie a predĺženie obdobia dojčenia, budovanie bezpečnej vzťahovej väzby s dieťatkom, menej plaču a viac spánku (vás aj dieťaťa), zosúladenie spánkových cyklov matky a dieťaťa, a v neposlednom rade menej únavy.

A nič nie je krajšie, ako ovoňať uprostred noci to nádherné stvorenie, cítiť jeho blízkosť a vedieť, že rovnako cíti vašu blízkosť aj ono, pretože vašu vôňu vníma ešte intenzívnejšie ako vy tú jeho.

Obava, že by ste dieťa takto rozmaznali a ono sa potom neprimerane na vás naviaže, je taktiež mýtom. Práve naopak, zistilo sa, že deti, ktoré spia s rodičmi, sú v neskoršom veku oveľa samostatnejšie ako ich rovesníci, ktorí obývali svoju posteľ osamote. 

extrémne dojčenie

Kedy NESPAŤ v jednej posteli s dieťaťom?

  • V prípade, že ste si na bujarej oslave narodenín vy alebo váš partner, zdieľajúci spoločné lôžko aj s dieťaťom, pripíjali na zdravie oslávencovi alkoholickými nápojmi, nelíhajte si do spoločnej postele spolu s dieťaťom. Ak ste pili hoci osamote, platí to tiež.
  • Ak ste užili lieky, ktoré ovplyvňujú spánok alebo vašu schopnosť zobudiť sa, alebo požili akékoľvek psychotropné a omamné látky.
  • Zvýšené riziko predstavujú aj staršie deti v posteli, nadmerná obezita rodičov, ale aj extrémne dlhé vlasy, do ktorých by sa dieťa mohlo zamotať.
  • Zákaz vstupu majú i domáce zvieratá.

Štrajk v dojčení 

Môže ho vyvolať veľa faktorov – ide o náhle odmietnutie dieťaťa dojčiť sa určitý čas po období niekoľkých mesiacov dojčenia. Dieťa sa vám zvyčajne snaží povedať, že niečo nie je v poriadku. Ako aj v predchádzajúcich častiach nášho seriálu, je to o komunikácii a nie vždy je jednoduché dešifrovať správu ukrytú v nespokojnosti dieťaťa. Podobne je to aj pri ťažkostiach s dojčením. 

Hoci viete, že dieťa už musí byť hladné, keď ho chcete priložiť, jeho správanie je mätúce. Akoby zároveň chcelo i nechcelo jesť. Od prsníka sa odťahuje, hlasno vyjadruje svoju nespokojnosť. Vám v hlave víri milión myšlienok a môžete sa cítiť  zmätená a bezmocná. 

Štrajk v dojčení ale nemusí nevyhnutne znamenať, že je vaše dieťa pripravené na odstavenie. Dojčenie je často práve kvôli tomu krátkodobé, čo je na škodu. Keď takýto štrajk prekonáte, môžete úspešne dojčiť ďalej.  

Medzi bežné príčiny štrajku pri dojčení patria:

  • Bolesť alebo nepohodlie

Rast zubov, afty, opary, infekcie uší môžu počas satia alebo ležania na jednej strane spôsobiť aj bolesti v ústach. Aj po očkovaní môže byť dieťa nejaký čas citlivé na určité polohy, pri ktorých viac cíti bolesť po vpichu ako reakciu po očkovaní.

  • Choroba

Najmä upchatý nos môže dieťaťu sťažiť dýchanie počas dojčenia. Skomplikovať to môže aj bolesť hrdla alebo opuch v ústnej dutine, ako sprievodný prejav niektorých ochorení.

  • Stres alebo rozptýlenie

Nadmerná stimulácia, oneskorené kŕmenie alebo dlhé odlúčenie od vás môžu spôsobiť nepríjemné pocity a ťažkosti s dojčením. Rovnaký účinok môže mať aj vaša silná reakcia na uhryznutie počas dojčenia. Niekedy je dieťa jednoducho príliš rozptýlené.

  • Nezvyčajné vône alebo chute

Zmeny vášho pachu spôsobené novým mydlom, parfumom, krémom alebo dezodorantom môžu spôsobiť, že vaše dieťa prestane mať záujem o dojčenie. Môžu byť za tým aj zmeny v chuti materského mlieka – vyvolané jedlom, ktoré konzumujete, liekmi, menštruáciou alebo opätovným otehotnením.

  • Znížený prísun mlieka

Prílišné dopĺňanie umelej výživy alebo použitie cumlíka môže znížiť prísun mlieka.

extrémy v dojčení

Ako štrajk v dojčení zvládnuť?

Štrajk v dojčení môže byť pre vás a vaše dieťa nepríjemný. Možno sa budete cítiť odmietnutá a frustrovaná. Necíťte sa však vinná – nie je to vaša chyba.

1. Skúšajte ďalej

Ak je vaše dieťa frustrované, zastavte sa a skúste to znova neskôr. Môžete ho skúsiť nakŕmiť, keď je veľmi ospalé.

2. Zmeňte polohy

Vyskúšajte rôzne polohy pri dojčení. Ak je nos vášho dieťaťa upchatý, mohlo by mu pomôcť jeho odsávanie pred kŕmením.

3. Overte si, či dieťatko niečo nerozptyľuje

Skúste bábo nakŕmiť v pokojnej miestnosti bez toho, aby vás čokoľvek alebo ktokoľvek vyrušoval.

4. Maznajte sa s dieťatkom

Kontakt medzi vašou pokožkou a pokožkou dieťaťa by mohol obnoviť jeho záujem o dojčenie. Zistite, či sa počas spoločného kontaktu koža na kožu prisaje.

5. Riešte problémy s hryzením

Ak vás dieťa počas dojčenia hryzie, zostaňte pokojná a vložte prst do jeho úst, aby ste rýchlo prerušili jeho satie. 

6. Zhodnoťte zmeny vo svojej rutine

Popremýšľajte, aké zmeny vo vašej rutine môžu vaše dieťa rozladiť. Ste v strese? Beriete nové lieky? Zmenila sa vaša strava? Používate nový parfum alebo voňavé mydlo? Môžete byť tehotná? Zamerajte sa na starostlivosť o seba.

Ak štrajk v dojčení trvá niekoľko dní, vaše dieťa má menej mokrých plienok ako zvyčajne, alebo cítite, že niečo nie je v poriadku, obráťte sa pediatra.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: