Náročné dieťa: Je VEČNE nespokojné?!

Mgr. Jana Caban | 15. máj 2021
naročné dieťa je nespokojné dieťa

Nech robíte, čo robíte, vaše dieťa nie je spokojné, alebo je spokojné len malú časť dňa...

To je pre mnohých rodičov náročných detí najfrustrujúcejšie. Pre rodiča je totiž tou najväčšou satisfakciou spokojný úsmev jeho dieťatka. Naplnené bruško, čistá plienka, blažený úsmev na perách, privreté oči s pokojným výrazom na tvári, teplučko a pohoda. 

Hotový sen, však? Ako sa k nemu čo i len o kúsok priblížiť?

Neschopnosť uspokojiť potreby dieťaťa je pre rodičov náročných detí veľmi frustrujúca. Zdá sa, ako by to bol priamy útok na vaše schopnosti. Nie je, koniec koncov, spokojné dieťa charakteristickým znakom efektívneho rodičovstva? Omyl!

Budú dni, keď budete obskakovať, hojdať, chodiť hore-dolu, voziť dieťa v autosedačke, nosiť ho, či skúšať každú upokojujúcu techniku, ktorú ľudstvo doteraz vynašlo, a NIČ nebude fungovať. Neberte to ako znak vášho zlyhania. Robíte to najlepšie, ako viete! ... a zvyšok je na dieťati.

Nezlyhali ste

Nezlyhali ste ako matka (ani ako otec), aj keď je vaše dieťa väčšinu času nespokojné. Toto je jednoducho súčasť jeho osobnosti. Medzitým pokračujte v experimentovaní s jedným utešujúcim nápadom za druhým a nakoniec objavíte ten, ktorý funguje – aspoň na ten konkrétny deň. Potom sa budete cítiť ako génius!

Majte stále v pozore svoje detektívne schopnosti, aby ste vystopovali, čo prekáža vášmu dieťaťu.  Neustále pokusy a omyly sú prirodzenou súčasťou procesu, vďaka nim si budujete a stále zdokonaľujete svoje schopnosti, ako ho upokojiť.

Vaše dieťa nie je nemožné a vy nezlyhávate pri rodičovskej starostlivosti!  

Vaše dieťa nie je nespokojné schválne, nechce vám spôsobovať problémy, ani vás vyčerpávať. Je prirodzené, že ste unavení a frustrovaní, ale ani vy nerobíte nič zlé.  Asi 15 percent detí sa narodí ako „náročné dieťa“. Ďalších 40 percent je bezstarostných. Aj medzi tým je široká škála rôznorodosti. Rodičia však  nenesú vinu za temperament svojho dieťaťa: neexistuje nič, čo môžete urobiť, aby sa vám narodilo náročné dieťa a tiež to nedokážete zmeniť, ak sa tak stane.

Časom, keď vaše dieťa pochopí svoje vlastné potreby a získa viac zručností, jeho život sa stáva ľahšie zvládnuteľným a predvídateľnejším.

Je dôležité, aby ste boli k sebe láskaví, keď sa staráte o dieťa, ktoré je väčšinu času nespokojné – takisto aj vy máte svoje potreby. Zažívate intenzívne rodičovstvo a stretávate sa s viacerými výzvami než rodičia spokojného a „nenáročného“ ospalého dieťaťa.

Ako sa teda vyrovnať s tým, že je vaše dieťa večne nespokojné a nezblázniť sa z toho? 

Vyskúšajte tieto tipy:

1. Snažte sa odložiť NEREALISTICKÉ OČAKÁVANIA

Mnohí rodičia hovoria, že je veľmi užitočné vyrovnať sa s tým, že ich dieťa nie je také, ako si ho predstavovali. Prijmite, že je „intenzívnejšie“, vášnivejšie a vytrvalejšie, ako ste čakali, ale nezabudnite – tieto vlastnosti mu budú dobre slúžiť, keď vyrastie. Skúste brať vaše dieťa také, aké je, aj s jeho nespokojnosťou. 

2. NAUČTE SA čítať jeho „signály“ 

Napríklad ak prestane plakať, keď ho zodvihnete, je to jeho signál: hovorí vám, že potrebuje fyzický kontakt. Môže mať silne vyhranené preferencie. Napríklad ak odmieta nejaký druh nosiča, neznamená to, že odmieta všetky. Môže mu prekážať určitý materiál alebo konkrétna poloha v nosiči. Vy musíte byť trpezliví a dešifrovať jeho signály, ktoré vám vysiela. Kým prídete na to, čo vám svojou nespokojnosťou hovorí, môže to trvať nejaký čas. Buďte trpezliví nielen k nemu, ale aj sami k sebe.

Náročné dieťa

3. NAPĹŇAJTE jeho potreby 

Nebojte sa vyhovieť vášmu drobčekovi v tom, čo potrebuje. Nemusíte sa báť, že by ste ho takto rozmaznali nosením, blízkym kontaktom, hojdaním či svojou pozornosťou.  Nepočúvajte rady ľudí, pokiaľ skutočne nepoznajú vašu situáciu a nemali skúsenosť s náročným dieťaťom. To, čo fungovalo pre ich dieťa, nemusí nevyhnutne fungovať pre to vaše.

4. Myslite aj NA SEBA

Aj vy potrebujete jesť, odpočívať či užiť si spoločnosť svojich priateľov. Nehanbite sa požiadať o pomoc. To môže byť ťažké, ak sa vaše dieťa iba ťažko upokojí v prítomnosti iných ľudí. Musíte nájsť niekoho, komu dôverujete a kto znesie ten tlak, keď odchádzate – tieto deti nechcú žiadnych náhradných opatrovateľov. Dieťa si môže poplakať, kým ste preč, ale ak ste si istí, že ho osoba, ktorej ste ho zverili, ho dokáže zvládnuť a utešiť, vy potrebujete túto prestávku.

Nie je to predsa na celý týždeň, ale doprajte si oddych aspoň na pár hodín. 

5. SPOKOJNÁ MAMA = spokojné dieťa? 

Pri náročnom dieťatku to nie vždy platí, ale zaručene to platí opačne – nespokojná mama = nespokojné dieťa. Dieťa má ohromne vyvinuté radary a vycíti vašu nervozitu a napätie. Vie ho nasať ako hubka na umývanie riadu a hneď je aj z neho malý uzlíček nervov.  

6. Vonku JE TO JEDNODUCHŠIE

S niektorými deťmi je to jednoduchšie vonku. Preto sa oplatí zbaliť veci a vyraziť na prechádzky. Keď sú tieto deti doma, akoby im chýbala stimulácia. Je možné, že je to spojené aj so zvýšeným pohybom – ten skutočne milujú. Pre vás to tiež môže byť príležitosť, ako si zachovať svoj vlastný život, aj keď už ste rodičmi.

Môžete stretnúť rodičov s podobne starými deťmi, alebo s podobnými témami, či problémami, ktoré riešia. Je nesmierne upokojujúce uvedomiť si, že nie ste jediní, ktorí milujú náročné dieťa.   

7. ZAPOJTE otca

Účasť otca v starostlivosti o dieťa či o domácnosť vie byť obrovským prínosom a úľavou. Otec by mal byť zapojený toľko, koľko je to len možné. Ak aj drobec vyžaduje iba prítomnosť matky a všetkých ostatných odmieta – čo sa pri náročnom potomkovi stáva pomerne často – otecko vie byť stále veľmi nápomocný. Môže priniesť pohár vody dojčiacej matke, alebo prevziať kontrolu nad varením a upratovaním či starostlivosťou o staršie deti.

Psychológ Matej Štepita: Na vzťahu s OTCOM záleží
Prečítajte si tiež:

Psychológ Matej Štepita: Na vzťahu s OTCOM záleží                                                    

8. Vytvorte si PODPORNÚ SIEŤ 

Môže to byť sieť priateľov, alebo členov vašej rodiny, ktorí vás vedia psychicky alebo i fyzicky podporiť. Ak sa cítite vyčerpaní, dobre padne pomoc niekoho, komu dôverujete  a kto má pre vás vždy nejaké to milé slovo poruke. Aj to, že vám niekto vyjadrí pochopenie, alebo to, že vás vypočuje, vie byť veľkou pomocou. Nie je nič horšie než pocit, že je človek na svoje trápenie sám... 

9. STE TÍM

Máte dieťa, ktoré má jasno v tom, čo chce a čo nechce, hoci toho, čo nechce, je omnoho viac, než toho, čo chce. Je to malá-veľká osobnosť.  Ste však na jednej lodi a snažíte sa jeden druhému porozumieť.  To je dôležité. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: