Tipy, ako reagovať, ak je moje bábo…FAKT NÁROČNÉ

Redakcia | 19. júl 2020
Náročné dieťa plače

(AKTÍVNE, NEPOKOJNÉ A PLAČLIVÉ SÚČASNE)

Ako upokojiť náročné dieťa, keď sa hnevá, plače…

Ak má bábo ťažkosti so sebareguláciou, nevie sa samo „schladiť”.
Darmo mu budete hovoriť, že sa má upokojiť. Pomôže mu, ak ho upokojíte vy – zoberiete ho na ruky, učičíkate a pohojdáte ho.

Majte na pamäti, že je nezrelé a počas veľkej časti prvého roka často potrebuje, aby mu so sebareguláciou pomohol niekto iný – teda vy. Nerozmaznáte ho – práve naopak, citlivý prístup mu pomôže, aby dozrelo. Ak ho budete v tejto oblasti tlačiť do nezávislosti príliš skoro, mohli by ste dosiahnuť presný opak.

Náročnému dieťaťu umožnite rozhodovanie

Už od útleho veku bude dieťa pokojnejšie, ak mu dovolíte, aby o sebe mohlo rozhodovať aspoň v malých veciach.

  • Chceš túto knižku alebo túto druhú?
  • Ideš do kočíka alebo pešo?

Aj malé bábo, ktoré ešte nerozpráva, vám môže dať najavo, čo preferuje – napríklad gestom či výrazom tváre. Doprajte mu však možnosť rozhodnúť len vtedy, ak sú pre vás prijateľné obe voľby. Nie je férové pýtať sa ho, či chce spinkať alebo papať, keď vidíte, že je veľmi unavené a jediná rozumná alternatíva je posteľ.

Ak aj má dieťa zložitý temperament, citliví rodičia mu môžu nesmierne pomôcť. A naopak, práve tým najnáročnejším deťom najviac uškodí necitlivá výchova.

Ako sa postarať o bábätko do 1 roka? Čo všetko by ste mali vedieť a čomu sa vyvarovať? Jedna z najlepších kníh pre rodičov!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: