Rozprávky by mali deťom čítať oteckovia

Redakcia | 27. marec 2019
Rozprávky by mali deťom čítať oteckovia

Samozrejme nechceme tým povedať, že mamičky by to robiť nemali, ale podľa najnovšieho výskumu je pre deti čítanie s oteckom niečo výnimočné a dokážu sa tak viac sústrediť na dej.

Vedci tiež zistili zaujímavú vec, a to, že muži a ženy pristupujú aj pri čítaní k veciam a riešeniam úloh úplne odlišne. Matky majú tendenciu pýtať sa nudné „učiteľské otázky“ ako napríklad „Koľko jabĺk vidíš?“

OTECKOVIA: Neha v pevnom objatí
Prečítajte si tiež:

OTECKOVIA: Neha v pevnom objatí

Oteckovia rozvíjajú fantáziu detí

Oteckovia používajú naopak abstraktnejšie otázky, ktoré podnecujú u detí predstavivosť a následnú diskusiu.Ak sa bavíme o rebríku, tak oteckovia skôr povedia: „Pozri sa na ten rebrík! Pamätáš sa, ako som minule viezol rebrík hore na aute?

Dieťa sa okamžite rozhovorí, vloží do diskusie emócie, spomienky, dokreslí si v mysli rebrík, o ktorom práve číta. 

„A práve toto je úžasné pre rozvoj detskej reči, pretože takto deti viac používajú svoj mozog. Je to pre ne väčšou výzvou na ceste poznávania,“ objasňuje vedúca výskumu Elisabeth Duursma.

Na otázku, kedy by mali začať oteckovia deťom čítať odpovedá, že by s tým mali začať skôr, ako dovŕšia deti dva roky. „Denne stačí i 20 minút, aby ste svoje dieťa obohatili,“ hovoria odborníci.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: