Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nozicky

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka, potrebovala by som poznat Vas nazor a ci ste sa stretli s niecim takym vo svojej praxi..mojej kamaratky syn, ma 5 a pol roka, ma jednu nohu v stehne hrubsiu ako druhu o tri cm..Lytka ma uz rovnako velke..bola aj u ortopeda, ktory to meral a teda bud je jedna noha hrubsia , stehno, alebo ta druha je tensia ako ma byt..este sa tam ma zastavit , ale az o mesiac a dovtedy ma len cakat..nic blizsie jej zatial nepovedali, a ona je plna strachu a obav, co to moze vobec byt..syncek ma ploche nozicky, ale s tym to vraj nic nema spolocne a zda sa jej, ze jedna nozicka akoby bola aj slabsia, alebo pomalsia, hlavne ked bol ako dvojrocny..prosim vas, nestretli ste sa s niecim podobnym, o co moze ist?myslite, ze z toho vyrastie? dakujem velmi pekne za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ľudské telo je asymetrické, ale samozrejme veľmé rozdiely na oboch stranách tela nevidíme. Môže to mať rôzne príčiny, cievne, lymfatické, svalové. Je potrebné naozaj stav sledovať, merať, počkať ako sa to vyvíje, prípadne spraviť nejaké zobrazovacie metódy vyšetrenie, čo za uvedeným nepomerom väzí: USG, rtg, niekedy aj CT alebo MR.

Podobné otázky

  • Svalový hypertonus

    , Autor: Naty6991

    Dobrý deň, potrebovala by som urgentne poradiť so zdravotným stavom bábätka.Pretrváva neutíchajúci plač, nepokoj a neustále kopanie rukami a nohami. Celkovo dieťatko vyzerá akoby bolo v kŕči. Ramienka ma vytiahnuté k hlave, zviera ruky v päsť, ruky sú napnuté do strán alebo skrčené k hrudníku, narovnať sa dajú len proti odporu, nožičky sú vyrovnané, napnuté. Dieťatko sa vypína do polohy luku, zle toleruje polohu na brušku,v tejto polohe prehlbuje záklon hlavy, ručičky dáva do strán, urobí tzv. lietadielko. Dieťatko je často nekľudné, dráždivé, má rýchle nekoordinované pohyby rukami aj nohami, tras rúk a nôh,zle a málo spí, často sa budí. Nevydrží v kočíku ani v detskej postieľke. Veľmi Vás prosím o radu čo by to mohlo byť. Podľa príznakov by to mohol byť svalový hypertonus, ale potrebovala by som počuť Vás odborný názor, aby som vedela ako postupovať.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je dieťatko staré.
    Svalový hypertonus u dieťaťa v prvých týždňoch života prirodzený.
    Tieto informácie, ktoré popisujete môžu byť úplne normálnymi prejavmi dieťatka v určitom veku, závisí na tom, či má iné ťažkosti, ako dlho tento nepokoj / behom dňa/ trvá, či dobre papá, priberá po takomto plačlivom období znova zaspí, upokojí sa. Ak máte obavy, treba vyhľadať lekára.

  • Vhodná Umelá výživa

    , Autor: 22J22

    Dobrý deň prajem pani Doktorka,

    prosím Vás o radu ohľadom vhodnej stravy pre môjho synčeka narodeného 22.3.22.
    Synček je prakticky od narodenia na umelom mlieku.
    Prvé dva mesiace jedol Nutrilon Profutura Duobiotik 1 počiatočné mlieko, nakoľko mu ho dali už v pôrodnici, keďže nevedel piť odo mňa. Po najedení sa synček veľmi pučil, krútil, kopal a krčil nožičky, celý očervenel a plakal a zvykol aj ublinkovať. Stolicu mal zásadne riedku hnačkovitú až to z neho zvyklo doslova strieľať. Mal výsev drobných vyrážok na tváričke za ušami na ramienkach a brušku. Na ramienkach to bolo až červené. Aj napriek nedoporučovaniu od našej pani pediatričky som mu skúsila zmeniť mlieko, aby sa netrápil.
    Od ukončeného 2-hého mesiaca pije Sunar Expert Hypoalergénny 1. Skúsila som tento tip mlieka po študovaní na internete. Sama totiž roky klasické "sladké" mlieko nepijem pre pocit ťažoby na žalúdku, ktoré mi spôsobuje rovnako to majú aj manžel a obe babky. Ako jeho matke mi alergia na laktózu potvrdená nebola. V minulosti mi však zistili skrížené potravinovo peľové alergie a histaminovú intoleranciu, ale je to roky dozadu.
    Problém mám pri samotnom krmení synčeka, nakoľko je pri ňom veľmi nepokojný a to od začiatku až po jeho koniec.
    Malý sa neustále krúti, zvýjal, metá hlavičkou kade-tade najčastejšie zo strany na stranu, vyprskne mlieko a vypľuje dudel fľašky a následne sa rozplače, alebo mrnčí, lebo chce jesť. Pije hltavo, zvykne nahlas prehĺtať niekedy vytočí hlavičku do záklonu a pozerá do okna. Vykopáva pri kŕmení nožičkami a poprdkáva. Vetry ma počas celého dňa. Zapachajú výrazne. Kŕmim ho každé 3 hodiny on si vždy vypýta jesť a keď k nemu idem s fľaškou až nahlas dychčí, čo sa dožaduje mlieka. Porcie má primerané veku. Stolica je prevažne riedka výrazne páchnuca zelenej farby občas pastovitej konzistencie väčšinou raz denne max 2x. Zvykne byť od nej zašpinený aj vpredu na penise. Výsyp vyrážok ma na hrudníku a brušku aj teraz aj keď je to miernejšie ako pri Nutrilone. Pokojnejšie malý pije iba ak je v polospánku. Ešte dodám, že na kŕmenie používame od jeho jedného mesiaca antikolikovú flašu Dr.Browns so širokým hrdlom, nakoľko malý aj veľmi ťažko odgrgáva po najedení. Prosím Vás môže byť podľa Vás synček alergický na laktózu? Naša pani pediatrička na moju otázku odpovedala, že si to nemyslí, ale na testy k ďalším odborníkom nás teda neposlala. Viem, že každému bábätku môže vyhovovať niečo iné. Budem však veľmi vďačná za akýkoľvek tip a rady ako ďalej postupovať a či mám skúsiť opäť zmeniť mlieko a ak áno aké pre neho na základe svojej praxe odporúčate, aby kŕmenie nebolo pre malého aj pre mňa takým trápením.
    Veľmi pekne Vám ďakujem!
    Vaša prvorodička :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergia na laktózu neexistuje, laktóza je mliečny cukor. Ale samozrejme existuje laktózová intolerancia, niektorí ľudia nemajú dostatok enzýmu na spracovanie laktózy. Netreba dieťatko nikam posielať, treba spraviť tzv. eliminačnú diétu. Vyradíme laktózu zo stravy dieťatka.To sa veľmi jednoducho zrealizuje tak, že budete tri mesiace dieťatku dávať bezlaktózové kojenecké mleiko / myslím, že ho má len francais lait ale v lekárni vám iste poradia/. Uvidíte ako na bezlaktózové mlieko zareaguje. Samozrejme to oznámte vašej lekárke a potom budete pokračovať podľa jej odporučení. Odpovedám trocha neskôr, lebo som mala iné povinnosti, ale teraz predpokladám , že po piatom mesiaci dostanete už aj bez mliečne príkrmi, tak sa pravdepodobne aj stolica dieťatka zmení.

  • Nafúknuté bruško u 3tyzdnoveho novorodenca

    , Autor: merys

    Dobrý deň ,chcem sa spýtať , mala.ma 3 týždne a doteraz pekne stále kakala ,pri každom kŕmení mala plnú plienku , a posledné tri dni ma nafúknuté tvrdé bruško a nedá sa jej vykakať iba keď jej dviham a kŕčim nožičky alebo dám rúrku ,je to normálne že to trvá už tretí deň ,alebo treba navštíviť lekára?papa pekne , bruško masirujem ,cvičím ..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ nevracia prúdom, prdká, kaká, nemá veľmi silné bolesti bruška, tak sa nič nedeje. Detičky niekedy prestanú mať stolicu do každej plienky, nieked y nemajú stolicu aj niekoľko dní.
    Rúrku určite nedávajte, odnaučí sa sama kakať, furt bude čakať na rúrku.
    Nožičky jej zodvihnite, pomasírujte bruško uložte ju na chvíľu na bruško, prípadne jej pod bruško dajte mierne teplú ožehlenú plienku, teplo na bruško jej uľaví.

  • Probiotiká

    , Autor: Andy94

    Dobrý deň pani doktorka . Chcem sa spýtať či môžem synčekovi - má 5 týždňov dávať dve kmene probiotík - reuteri a bifidus bb12 (probiofix a biogaia). Keďže my dospeli môžeme viac kmeňov neviem či to platí aj pri bábätkách .
    Synček sa narodil sekciou , od dvoch týždňov mi dávam Probifox-Bb12, ale začala nás trápiť kolika používali sme espumisan ale prišla som na to že mu robia zle . Od dnes som začala dávať babycalm ale výsledky ešte nevidím tak uvidím . Bruško mu od dnes masírujem s pupikom. Chcela by som radšej ak to pôjde riešiť tento problém čo najviac prírodne a nie chémiou .
    Dákej by som sa chcela spýtať či je v poriadku ak sa nevie vykakat a má veľmi nafúknuté bruško - použijem rektalnu rúrku tak vyjdú vetry a aj stolica ale je veľmi riedka (horcicovozltohnedej farby s bielymi kúskami ), keďže mame posledné dva týždne dosť často problém že sa nevie vykakat sám tak mu pomáham , po masáži a cvičení nožičiek ho otocim opriem chrbátom o moje brucho a dvihnem mu nožičky - väčšinou to pomáha a vykaka sa riedku stolicu ako som písala vyššie . Avšak napr dnes aj potom mal veľmi nafúknuté a tvrdé bruško tak som ešte použila rúrku aby som mu uvoľnila vetry , aj sa stalo ale potom vytiekla zase taká riedka stolics a asi 3x viac ako vykakal sám . Takze naozaj má problém vykakat sa. Verím a dúfam že tými probiotikami by som mu mohla pomôcť .
    Ak ich môže užívať obe kmene tak naraz alebo osobitne mu ich mam dávať ? A môže popri tom aj kvapky babycalm a na bruško masť pupik?
    Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Detičky v tomto veku prestanú kakať každý deň, nikedy aj neskôr. Všetko čo spapjú spotrebujú. Nie je potrebné za každú cenu dosioahnuť, aby každý deň kakal. Nenapísali ste základnú informáciu, či je kojený alebo umelo živený. Menej časté kakanie je ale v oboch prípadoch.
    Probiotika dávajte určite len jeden reparát. Babycalm alebo espumisan alebo sab simplex môžete dávať aj probiotikami rovnako ako masírovať bruško pupíkom. Nikedy pomôže aj dať dieťatko na bruško a ošehlenú trocha teplú plienku. rektálnu rúrku neopdoúrča, používať, len úplne výnimočne, ak po niekoľkých dňoch nemal stolicu / aj 10 dní niekedy nemajú stolicu/ alebo je veľmi nafúknutý. Nepodávajte žiadne čaje!
    Stolica má rôznu farbu a ani zelená farba nie je príznakom ochorenia.

  • Vaha dietata

    , Autor: katush

    Dobry den,
    Moj syn ma 9 mesiacov a od narodenia velmi malo pribera, aktualne ma len 6850g, vysku ma naopak "normalnu", 73cm. Narodil sa v termine s vahou 3350 a 52cm. Uz na pohlad je velmi stihly, ma velmi tenke nozicky aj rucicky. Do ukonceneho 6 mesiaca bol vylucne kojeny, potom som pridavala postupne prikrmy, teraz sme aktualne na 3 prikrmoch denne. Snazim sa donho "dostat" co najviac jedla, zje priblizne 100 -120 ml a viac odmieta. Mam si kvoli jeho vahe robit starosti pripadne ist na nejake vysetrenia?
    Od 8 mesiaca stvornozkuje, sam vsak este nesedi (len na patach). Mam ho nejako motivovat do sikmeho sedu?
    Je velmi bojazlivy a uzkostlivy, v novom prostredi potrebuje vzdy cas kym sa odvazi zoznamovat sa s prostredim. Od 8 mesiaca zacal byt aj dost placlivy, hoci pricina nie je zjavna (najedeny, prebaleny, vyspinkany). Myslite ze je namieste konzultacia napr s neurologom?
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti bývajú rôzne, aj hmotnosť býva rôzna podľa typu dieťatka. Kojené detičky všeobecne bývajú drobnejšie ako umelo živené. To, že ešte nesedí nie je príznak zaostávania v tomto veku. ZTi, že je bojazlivejší je normálny vývoj v tomto veku, dieťa sa bojí cudzích ľudí, je fixované na matku. Sledujte vývin a ak by ste mali akékoľvek pochybnosti, je na mieste v poradni to skonzultovať s lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: