Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Probiotiká

    , Autor: Andy94

    Dobrý deň pani doktorka . Chcem sa spýtať či môžem synčekovi - má 5 týždňov dávať dve kmene probiotík - reuteri a bifidus bb12 (probiofix a biogaia). Keďže my dospeli môžeme viac kmeňov neviem či to platí aj pri bábätkách .
    Synček sa narodil sekciou , od dvoch týždňov mi dávam Probifox-Bb12, ale začala nás trápiť kolika používali sme espumisan ale prišla som na to že mu robia zle . Od dnes som začala dávať babycalm ale výsledky ešte nevidím tak uvidím . Bruško mu od dnes masírujem s pupikom. Chcela by som radšej ak to pôjde riešiť tento problém čo najviac prírodne a nie chémiou .
    Dákej by som sa chcela spýtať či je v poriadku ak sa nevie vykakat a má veľmi nafúknuté bruško - použijem rektalnu rúrku tak vyjdú vetry a aj stolica ale je veľmi riedka (horcicovozltohnedej farby s bielymi kúskami ), keďže mame posledné dva týždne dosť často problém že sa nevie vykakat sám tak mu pomáham , po masáži a cvičení nožičiek ho otocim opriem chrbátom o moje brucho a dvihnem mu nožičky - väčšinou to pomáha a vykaka sa riedku stolicu ako som písala vyššie . Avšak napr dnes aj potom mal veľmi nafúknuté a tvrdé bruško tak som ešte použila rúrku aby som mu uvoľnila vetry , aj sa stalo ale potom vytiekla zase taká riedka stolics a asi 3x viac ako vykakal sám . Takze naozaj má problém vykakat sa. Verím a dúfam že tými probiotikami by som mu mohla pomôcť .
    Ak ich môže užívať obe kmene tak naraz alebo osobitne mu ich mam dávať ? A môže popri tom aj kvapky babycalm a na bruško masť pupik?
    Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Detičky v tomto veku prestanú kakať každý deň, nikedy aj neskôr. Všetko čo spapjú spotrebujú. Nie je potrebné za každú cenu dosioahnuť, aby každý deň kakal. Nenapísali ste základnú informáciu, či je kojený alebo umelo živený. Menej časté kakanie je ale v oboch prípadoch.
    Probiotika dávajte určite len jeden reparát. Babycalm alebo espumisan alebo sab simplex môžete dávať aj probiotikami rovnako ako masírovať bruško pupíkom. Nikedy pomôže aj dať dieťatko na bruško a ošehlenú trocha teplú plienku. rektálnu rúrku neopdoúrča, používať, len úplne výnimočne, ak po niekoľkých dňoch nemal stolicu / aj 10 dní niekedy nemajú stolicu/ alebo je veľmi nafúknutý. Nepodávajte žiadne čaje!
    Stolica má rôznu farbu a ani zelená farba nie je príznakom ochorenia.

Podobné otázky

  • Zvysena teplota, covid, malo pije

    , Autor: nikaikadominika

    Dobry den pani doktorka,
    Moj 15 mesacny syn prekonal pred cca 2 tyzdnami covid, skoncili sme aj v nemocnici, nakolko mal vysoke horucky a dostal febrilne krce. Ked horucky ustali, pustili nas domov s tym ,ze krvny nalez ukazuje stale nizke biele krvinky.
    Po par dnoch synovi opat stupla teplota a mal do 38,3 (meriam rektalne, stale odratam 0,5 stupna), teraz mava cez den max do 37,4. Uci sa chodit, idu mu horne stolicky, moze byt zvysena teplota aj pre to? Mam obavy uz z akejkolvek teploty po tych febrilnych krcoch. Pediatricka na mna tlaci, ze syn velmi malo pije (1,5-2dcl vody, bohuzial on viac nechce, nasilu vela krat uz do neho tlacim a strasne sa za to hneva, udiera ma, hadze flasu o zem, otaca hlavu na bok, nervozni sa, ked mu nukam tekutiny...uz som skusala aj sladeny caj, ovoc.stavu, nesladeny caj, chce iba vodu a aj to len malo, je to problem? ). Pocikane plienky ma podla mna normalne, ale som uz vystresovana z tej teploty a z toho, ze vraj malo pije (kojim este 2x denne). + zacal opat vymýšľať s jedlom a kojenim, pred cca 3 dnami sa aj vyhadzal na trupe brusku a chrbte, vysev uz zmizol a mam pocit, ze sa mu urobil malinky herpes na pere...
    Berieme 5kv. vit.C, B komplex, probiotika a 2kv. vit.D...
    Prosim vas o radu. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pije dostatočne, vôbec nie je potrebné ho viac prelievať ani nútiť piť, piť čistú vodu je v poriadku..
    Zvýšená teplota býva po chorobe ako príznak rekonvalescencie, ak je čulý, niečo spapá, pohrá sa je to priebeh po covidovej infekcii , musí veľa oddychovať, podávajte vitamíny. Aj vyrážka bola súčasťou vírusovej infekcie, herpes je iná viróza, podávajte vitamíny a lokálne na vyrážky herpesu môžete aplikovať zovirax mastičku

  • Biela stolica

    , Autor: Jana21

    Dobrý deň, vo štvrtok ráno môj trojročný syn 2x zvracal, celý deň bol ospalý, horúčku nemal, na to sa v ten istý den objavila svetla až bielo sivá stolica (formovana) 2x, taka istá bola aj dnes 2x. Synček pri kakani plače. Jedlo neodmieta, papa. V stredu mali v škôlke na obed nejakú omáčku s jogurtom. Ocne bielka niesu žlté, na bolesť bruška sa nesťažuje. Znepokojuje ma len ta biela stolica. Podávam mu probiotika BioGaia a pije Nutrilon, ktorý som na teraz vylúčila. Môže ísť o problém so zlcnikom, pečeňou alebo ide len o črevnú virozu, podráždený zaludok? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to en dôsledok stravy, ktorá bola pravdepdobne svetlá a nejedol možo mäso. Z jedného príznaku sa žiadne závery urobiť nedajú. Sledujte dieťa, strava má byť ľahká a podľa stavu treba vhľadať lekára.

  • Prikrmy

    , Autor: Ivett123

    Dobrý deň, chcela by som vás požiadať o radu. Mám 5 mesacneho synceka, váži 7400g. Moja pediatrička mi povedala aby som už prikrmovala. Tak začali sme s prikrmami. Týždeň bol na mrkvicke, ktora mu chutila, avšak až po 2 dňoch mal stolicu. Následne po týždni ako som mu dala mrkvičku aj so zemiacikom tak nemal stolicu už 3 dní. Prosím vás o radu, čo robiť v tomto prípade? Ďakujem. S pozdravom Iveta.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Býva to. Treba už pridať aj mäso: denne cca 30-50 gramov: kuracie, králičie, teľacie, morčacie.
    Nedávajte varenú mrkvu každý deň.
    Skúste podávať probiotika a tiež ponúkajte prevarenú ochladenú vodu.

  • Kŕče v brušku

    , Autor: Monika Bajúsová

    Dobrý deň. V stredu nám pani doktorka predpísala HA mlieko nutrilon. Ja som alergik preto také mliečko. Od piatku malej dávam probiotika infants dophilus plus. Včera večer začala mať kŕče a noc bola strašná. Ešte aj kojím ale nič také som nejedla co by to mohlo vyvolať. Len nemám toľko mliečka tak musím dokrmovat. Mala ma 3 mesiace. Neviem ci skúsiť vysadiť probiotika alebo zmeniť mliečko. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sa nekojí dostatočne, tak zväčša sa potom mlieka netvorí toľko, koľko dieťa potrebuje a musíte dokrmovať. AK začnete dokrmovať veľmi skoro, tak sa mlieka ani dostatočne tvoriť nezačne a zase to skončí na dokrmovaní a čoskoro celé kojenie tiež skončí.......
    detičky mávajú bolesti bruška, zvýšenú plynatosť a zväčša to s krmením ani nesúvisí, takže ani s mleikom HA nutrilon ani s vašou stravou / pokiaľ ste nezjedli viac strukovín alebo viazaničku redkvičky/. V každom prípade by sa dieťatku uľavilo, ak by ste mu podali ESPUMISAN 10 KVAPIEK AJ VIACKRáT DENNE

  • Fľak na jazyku

    , Autor: Tini27

    Dobrý deň, 3-ročný synček má už cca 3-4 mesiace fľak na jazyku, miesto bez bieleho povlaku, proste taký úplne “čistý” kúsok. Zozačiatku išlo o menší fľak, pripisovala som to imunite, no postupne sa zväčšuje, už je to takmer cez pol jazýčka. Kvasinky zistené neboli, syna to nebolí, neštípe. Ja som ako malá mávala podobné fľaky, no nie tak veľké a neviem či tak dlho.
    Neviem, či môže ísť o geografický jazyk, keď ide len o 1 fľak, ktorý je na jednom mieste. Niekedy ho vidieť viac, niekedy menej, ale je tam takmer stále. Ďakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to tzv. lingua geographica, geografický jazyk. Môže mať rôzne príčiny, porušenú mikrobiologickú flóru, potravinovú alergiu ale aj bez akejkoľvek príčiny, zväčša to býva dočasné. Ak to nerobí ťažkosti, nie je potrebné to liečiť. Podávať probiotika je vždy vhodné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: