Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vaha dietata

    , Autor: katush

    Dobry den,
    Moj syn ma 9 mesiacov a od narodenia velmi malo pribera, aktualne ma len 6850g, vysku ma naopak "normalnu", 73cm. Narodil sa v termine s vahou 3350 a 52cm. Uz na pohlad je velmi stihly, ma velmi tenke nozicky aj rucicky. Do ukonceneho 6 mesiaca bol vylucne kojeny, potom som pridavala postupne prikrmy, teraz sme aktualne na 3 prikrmoch denne. Snazim sa donho "dostat" co najviac jedla, zje priblizne 100 -120 ml a viac odmieta. Mam si kvoli jeho vahe robit starosti pripadne ist na nejake vysetrenia?
    Od 8 mesiaca stvornozkuje, sam vsak este nesedi (len na patach). Mam ho nejako motivovat do sikmeho sedu?
    Je velmi bojazlivy a uzkostlivy, v novom prostredi potrebuje vzdy cas kym sa odvazi zoznamovat sa s prostredim. Od 8 mesiaca zacal byt aj dost placlivy, hoci pricina nie je zjavna (najedeny, prebaleny, vyspinkany). Myslite ze je namieste konzultacia napr s neurologom?
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti bývajú rôzne, aj hmotnosť býva rôzna podľa typu dieťatka. Kojené detičky všeobecne bývajú drobnejšie ako umelo živené. To, že ešte nesedí nie je príznak zaostávania v tomto veku. ZTi, že je bojazlivejší je normálny vývoj v tomto veku, dieťa sa bojí cudzích ľudí, je fixované na matku. Sledujte vývin a ak by ste mali akékoľvek pochybnosti, je na mieste v poradni to skonzultovať s lekárom.

Podobné otázky

  • vaha dietata

    , Autor: daika

    dobry den chcem sa opytat,dcerka ma 19tt a vahu 5960g,za 2tt pribrala 140g co obvodny povedal ze je malo,narodila sa s vahou 3950g 52cm,pred 3tyzdnami prekonala zapal priedusiek,brala sumamed ten jej nezabral tak potom zinnat,po dobrati mi nechcela papat tak skoncila v nemocnici kde jej robili vysetrenia a vsetko je ok,boli sme na gastro tam nam povedali ze to nechutenstvo ma z antibiotik,vtedy my spapala nejakych 450-500ml UM za den,teraz okkolo 700ml UM za den,neviem ci je to postacujuce,ci nie,lekar sa vyjadril ze ta vaha nie je nic moc,neviem ci uz mam zacat s prikrmami ci nie,poradte mi prosim.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to nič strašné, ak po chorobe pribrala trocha menej za 14 dní. Na druhej strane, vzhľadom na to , že už má štyri mesiace a po chorobe môže mať nedostatok železa, nie je žiaden problém začať s prikrmovaním určite je potrebné začať mäsovozelninovými príkrmami., potom pridať ovocie.

  • vývoj dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, naposledy cca 4.1.2012 bol priateľkin syn na kompletnej prehliadke kde pri meraní jeho výška 140cm a váha 29 kg. V októbri bol na vyšetrení u alergologičky, ktorej sa jeho fyzický vývoj nepozdával, tieto merania znovu realizovala .Pri meraní a vážení zistila, že chlapec meria 143cm a váži 30,50kg.
    Vzhľadom k týmto skutočnostiam a celkovému fyzickému rastu od doby predchádzajúceho a posledného merania cca 11 mesiacov chlapec narástol o 3 cm a pribral o 1,5kg (je nadmieru vychudnutý s vpadnutým hrudníkom, pri sede žiadny primeraný svalový tonus mľandravé ruky a trčali mu rebrá, ... )
    Z hľadiska informácii podložených vývojovou tabuľkou, v ktorej sa uvádzajú priemerné parametre vývoja chlapcov podla veku (11ročný chlapec má v priemere vážiť do 37kg jeho váha 30,50kg nespadá ani do priemeru vekovej kategórie 9 ročných chlapcov), dosť málo konzumuje, má veľký problém prijímať viac jedla, čo sa podpisuje aj na jeho častej únave a bolestiach hlavy a brucha. Mám dojem, že dieťa vzhľadom na jeho výšku by malo v priemere vážiť aspoň cca do 35kg. Dieťa žije predbežne u otca a starej matky. Mám dojem z rozhovoru s priateľkou a podľa jeho vývinu, že dieťa nemá dostatočný príjem potravy, keďže zje napr. na obed len polievku a trochu druhého jedla, na desiatu polovicu z polovice rožka, trpí nechutenstvom, ktoré môže byť vyvolané aj tým, že jeho otec ako jeho hlavný vzor, nevečeria a nedostatočne dohliada na pravidelný príjem potravy u syna, ktorý sa s ním stotožňuje. Dieťa si neuvedomuje, že sa v období puberty intenzívne vyvíja na rozdiel od otca.
    Môžete mi prosím podať informácie, či je jeho fyzický vývoj v norme alebo by už mal viac vážiť. Signalizuje to už podvýživu príp. poruchu prijímania potravy a keď tak akého druhu? Čo navrhujete v takomto prípade? Matka nemá vplyv na množstvo a kvalitu prijímanej potravy u syna.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Celý problém v tejto rodine bude asi inde než v hmotnosti a výške dieťaťa. Ide totiž o to, že výška a váha dieťaťa sú samozrejme dôležité parametre, ale sú aj drobnejšie deti a pritom sú úplne zdravé. Dôležité je aj to, ako sa postupne rast a výška dieťaťa vyvíjali. Ak bol stále drobnejší, nižší a chudší, aj rodičia sú takí, tak by to nemusel byť problém. V tomto prípade však ide o to, že príjem dieťaťa môže byť limitovaný rôznymi vplyvmi, možno aj spormi rodičov, či prehnaným obdivom otca, ktorý je možno štíhly. Neviem to posúdiť. Matka sa iste s dieťaťom aj napriek tomu, že žije s otcom stretáva, mala by sa s ním o jeho výžive rozprávať. Musela by som skontrolovať BMI a jeho úroveň ale na to nemám doma tabuľku, ale podľa inej tabuľky hodnoty výšky a hmotnosti nie sú nijako extrémne v zmysle mínus. Pokúsim sa zajtra ešte odpoveď doplniť. Skontrolovala som si údaje aj podľa tabuliek body mass index. Nie je podvyživený, ale patrí určite medzi chudšie a drobnejšie deti na svoj vek.

  • vaha dietata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den mam 5mesacneho synceka ktoreho vaha je 9kg.Kazdy mi vravy ze je prilis tlsty na svoj vek ale ja ho len kojim kazde 3hodiny ...mlieko mi ubuda a ja rozmyslam ze zacneme niektore dojcenia nahradzat flasou ...mam strach vravy sa ze deticky zvyknu pribrat po umelom mlieku je to pravda?...je jeho vaha skutocne as tak zarazajuca?...zijeme totisto v irsku a tu sestricka ktora ma nas na starosti tvrdi ze je to v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj ja tvrdím, že je to úplne v poriadku, materským mliekom sa nedá "predávakovať". má to v génoch. Nepodávajte umelé mlieko, to vaše je perfektné / sú to aj dukátové buchty a kompletné obedy:/ale po šiestom mesiaaci začnite podávať postupne bezmliečne príkrmy.

  • vysoká váha dieťaťa?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja dcérka má 21 mesiacov výšku 93 cm, váhu 19 kg a práve jej hmotnosť mi robí starosť. Narodila sa s hmotnosťou 3600g. Papá 5 krát denne (na ráno väčšinou smotanový jogurt, na desiatu ovocie najčastejšie kivi alebo jablko, na obed polievočku s mäsko alebo podľa toho čo máme práve navarené, na olovrant ovocie a na večeru zväčša niečo mliečne kašu, syr) nakoľko sa už snaží jesť sama a nikto jej nesmie pomáhať zje koľko uzná za vhodné väčšinou je to polovica z tu opisaných jedál. Najčastejšie pije čistú vodu alebo nesladený čaj. Pohybu má podľa mňa tiež dosť na detskom ihrisku trávime 5 až 6 hodín denne. Ešte stále je kojená a nakoľko spáva s nami mliečko si vypýta aj viac krát za noc. Ja aj manžel sme vysokej pevnejšej postavy. Chcela by som sa spýtať či robím v stravovaní niekde chybu, či by som ju nemala prestať kojiť alebo či je táto jej váha normálna a časom sa to upraví??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieťa kojené, vie hospidáriť jeho elo lepšie s tukmi. Myslím, že chaby v jedálníčkunie je.
    Podľa tabuliek má síce dieťa nadváhu, ale je to potrebné hodnitiť individuálne, hlavne kojené deti nebývajú obézne.

  • nízka váha dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pôrodná hmotnosť bola 2850 g, chorobnosť nie je žiadna a hemoglobín má 108 . Živená je ešte kojím ráno a večer keď jej teraz idú zúbky aj častejšie inak papá všetko . Ráno jogurtík o hodinu rožok , potom ide spať keď sa zobudí dá si polievku a o hodinu druhé zemiačky a mäsko. Potom ideme von tam si dá sušienky a keď prídeme domov ide spinkať keď sa zobudí ovocie . Na večeru polievku alebo chlebík z maslom a pod... A pred spaním kašu a kojenie. My ako rodičia a moja 10 ročná dcéra sme zdraví ale chudí.
    Teraz má rok a 3 týždne a váži 7200g, Chcela by som sa spýtať či jej mám dávať aktiferin ak železo je v poriadku 12,8
    ďakujem Patricia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: