Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,172 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vývoj dieťaťa

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, naposledy cca 4.1.2012 bol priateľkin syn na kompletnej prehliadke kde pri meraní jeho výška 140cm a váha 29 kg. V októbri bol na vyšetrení u alergologičky, ktorej sa jeho fyzický vývoj nepozdával, tieto merania znovu realizovala .Pri meraní a vážení zistila, že chlapec meria 143cm a váži 30,50kg.
    Vzhľadom k týmto skutočnostiam a celkovému fyzickému rastu od doby predchádzajúceho a posledného merania cca 11 mesiacov chlapec narástol o 3 cm a pribral o 1,5kg (je nadmieru vychudnutý s vpadnutým hrudníkom, pri sede žiadny primeraný svalový tonus mľandravé ruky a trčali mu rebrá, ... )
    Z hľadiska informácii podložených vývojovou tabuľkou, v ktorej sa uvádzajú priemerné parametre vývoja chlapcov podla veku (11ročný chlapec má v priemere vážiť do 37kg jeho váha 30,50kg nespadá ani do priemeru vekovej kategórie 9 ročných chlapcov), dosť málo konzumuje, má veľký problém prijímať viac jedla, čo sa podpisuje aj na jeho častej únave a bolestiach hlavy a brucha. Mám dojem, že dieťa vzhľadom na jeho výšku by malo v priemere vážiť aspoň cca do 35kg. Dieťa žije predbežne u otca a starej matky. Mám dojem z rozhovoru s priateľkou a podľa jeho vývinu, že dieťa nemá dostatočný príjem potravy, keďže zje napr. na obed len polievku a trochu druhého jedla, na desiatu polovicu z polovice rožka, trpí nechutenstvom, ktoré môže byť vyvolané aj tým, že jeho otec ako jeho hlavný vzor, nevečeria a nedostatočne dohliada na pravidelný príjem potravy u syna, ktorý sa s ním stotožňuje. Dieťa si neuvedomuje, že sa v období puberty intenzívne vyvíja na rozdiel od otca.
    Môžete mi prosím podať informácie, či je jeho fyzický vývoj v norme alebo by už mal viac vážiť. Signalizuje to už podvýživu príp. poruchu prijímania potravy a keď tak akého druhu? Čo navrhujete v takomto prípade? Matka nemá vplyv na množstvo a kvalitu prijímanej potravy u syna.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Celý problém v tejto rodine bude asi inde než v hmotnosti a výške dieťaťa. Ide totiž o to, že výška a váha dieťaťa sú samozrejme dôležité parametre, ale sú aj drobnejšie deti a pritom sú úplne zdravé. Dôležité je aj to, ako sa postupne rast a výška dieťaťa vyvíjali. Ak bol stále drobnejší, nižší a chudší, aj rodičia sú takí, tak by to nemusel byť problém. V tomto prípade však ide o to, že príjem dieťaťa môže byť limitovaný rôznymi vplyvmi, možno aj spormi rodičov, či prehnaným obdivom otca, ktorý je možno štíhly. Neviem to posúdiť. Matka sa iste s dieťaťom aj napriek tomu, že žije s otcom stretáva, mala by sa s ním o jeho výžive rozprávať. Musela by som skontrolovať BMI a jeho úroveň ale na to nemám doma tabuľku, ale podľa inej tabuľky hodnoty výšky a hmotnosti nie sú nijako extrémne v zmysle mínus. Pokúsim sa zajtra ešte odpoveď doplniť. Skontrolovala som si údaje aj podľa tabuliek body mass index. Nie je podvyživený, ale patrí určite medzi chudšie a drobnejšie deti na svoj vek.

Podobné otázky

  • Nezostúpené semenníky

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň p. doktorka,
    môj syn bude mať osem mesiacov a ešte nemá zostúpené semenníky. Chcela by som sa opýtať, či je to v poriadku a od akého veku to už treba lekársky riešiť, a či existuje nejaký hmat/cvik, ako tomu pomôcť.
    Zároveň by som Vás chcela poprosiť o radu ohľadom inej veci - syn ešte neštvornožkuje, len sa plazí, no zároveň sa už začal stavať popri nábytku. Trápi ma však, že sa nestavia na chodidielko, ale na vonkajšiu stranu prstov, ktoré ma ohnuté dovnútra. Keďže moja neterka robila to isté a potom mala problémy s nechtíkmi, bojím sa, že synovi sa môže stať to isté. Pomohlo by napríklad, keby som mu už začala obúvať topánky?
    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak semeníky neboli zostúpené do šiesteho mesiaca veku dieťaťa,je potrebné ho odoslať k detskému urológovi alebo chirurgovi. Stav je potrebné čo najskôr riešiť, aby nedošlo k poškodeniu tkaniva semeníkov.
    Deti vo svojom vývoji často nejdú celkom podľa knižky. Našou úlohou je nechať im spontánny vývoj, ale hlavne nespraviť chybu a nenútiť ich do niečoho, čo ešte nie je potrebné, aby robili. Samozrejme v prípade, že je jasné, že vývoj dieťaťa je chorobný, zasahujem.
    Vo vašom prípade by som dieťa v žiadnom prípade nepostavovala na nohy, nedávla do chodítka ale keď sa sám postaví, je to jeho danosť, nedá sa mu v tom zabrániť. prefrovla by som lezenie: položením na bruško na drsnú podložku / po hladkom povrchu, podlahe sa loziť nenaučí!!!/ a ukazovala by som mu predmety, ktoré má rád. Bude sa snažiť k nim dostať. Ak je to naozaj problematické, je na mieste rehabilitačné cvičenie, vždy s odborníkom,. matka nevie aké cviky použiť pre stimuláciu lezenia.
    Čo sa týka stáčania prstíkov, je to podľa vášho popisu ešte výraz toho, že nie je pripravený na chôdzu a nožička s apri stimulácii chodidla stáča dovnútra, teda prstíky.

  • kuracina

    , Autor: odbornik2

    Dobrý večer je možné aby konzumácia kuracieho mäsa mala vplyv na vývoj dieťaťa? Poslednú dobu to počúvam často v súvislosti s proteínmi používanými pri chove kurčiat a rád by som sa dozvedel odborný názor. ČI je lepšie uprednostňovať iné ako kuracie mäso. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží na tom, odkial mäso pochádza. Kuracie mäso ako také je dobrý zdroj bielkovín aj železa, ale musí to byť mäso od kosti, nie len prsia, najlepšie je kurča z domáceho chovu, respektíve z takého, kedy sú zvieratá chované aj vonku, nie len v klietkach. Odporúčam podávať viac druhov mäsa, vždy z malých zvierat:kurča, morku, králika, teľacie. Je ťažké napísať presne aké mäso, ve´d sledujete, ako sa dá spotrebiteľ oklamať. Takže sledujte výrobcu, nekupujte v akciách, najlacnejšie, z neznámeho zdroja. Kvalitné kuracie mäso dieťaťu určite je možné podávať

  • predcasne narodene dieta

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, dokedy sa ma predcasne narodene dieta (35 TT) obliekat teplejsie nez terminovo narodene deti. A tiez sa chcem spytat, dokedy je mozne pouzivat pri vyvoji dietata pojem predcasne narodene dieta, lebo nevie oproti terminovym detom toto a toto...
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Triadsiaty piaty týždeń nie je ťažká nedonosenosť, obliekala by som ho primerane okolnej teplote a nie podľa termínu narodenia.
    Na druhú otázku sa nedá odpovedať. Vývoj dieťaťa sa sleduje a u takto narodeného dieťaťa by mal byť rovnaký ako u iných detí.

  • Atopický ekzém

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, mám 3 ročného syna, ktorý má od 3 mesiacov atop.ekzém. Asi v 2 rokoch sme boli na alergológii, kde bolo zistené znížené IgG 6,3, IgA 0,38, IgM 0,8 a IgE 5,0 (neviem či sú tieto parametre v poriadku). Následne na gastre bolo zistené, že AGA IgG je pozitivne 43,1 (norma do 14) a taktiež TGA IgG bolo 23,6 (norma do 18), EMA, IgG aj ostatné parametre na celiakiu boli negatívne. Teraz v 3 rokoch sme boli na kontrole a výsledky sa vôbec nezmenili. Pani lekárka nenavrhla žiadnu bezlepkovú diétu len klasickú stravu bez alergénov kvôli ekzému. Na alergologii vybral Imunor a momentálne Ribomunyl s veľmi dobrým efektom. Prosím mohli by ste mi vysvetliť čo podľa týchto výsledkov vlastne môže byť môjmu synovi, a aké sú prognózy. Môžu tieto pozitívne hodnoty súvisieť napr. so zníženou imunitou? Máme skutočne len čakať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výsledky je potrebné pravdepodpbne po roku zopakovať, oceliakiu sa pravdepdobne naozaj nejedná. Čo sa týka kože, riadte sa kožným lekárom a imunologom a vyhýbajte sa alergénom. Sledujte rast a vývoj dieťaťa a čas ukáže, či sa ešte dokáže nejaké iné ochorenie.

  • vývoj dieťaťa

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať na vývoj svojej 8 mesačnej dcérky.
    S dcérou navštevujeme neurologičku kvôli poruchám spánku a tá nám medzi rečou povedala, aby sme dcérku teraz, ani nikdy potom nedávali do chodačky, vraj to pre dieťa je škodlivé na kĺby, tlak na panvu, atď. Aj jedna známa mi vravela o prípade, kedy sa dieťaťu zdeformovali nožičky, práve kvôli tomu. že ho dávali do chodačky. Chcem sa opýtať na váš názor, či je naozaj škodlivé dávať dieťa do chodačky, prípadne koľko času denne tam dieťa môže stráviť.
    Ďalej nám neurologička tiež povedala, že ju nemáme dávať sedieť (podkladať), kým si sama nesadne, ani v stoličke na papanie nemôže dlho sedieť, max. kým sa napapá.
    Dcérku nám prezrela a podľa jej názora je šikovná a chodiť by mohla do dovŕšenia prvého roka.
    Momentálne dcérka lozí, snaží sa už aj račkovať, ale ešte jej to celkom nejde. Tiež neviem, či ju mám dávať stáť, keď ešte nesedí. Mal by sa vraj dodržať postup: račkovanie, sedenie, státie. Dcérka posedí sama len veľmi krátku chvíľu(asi 3 sekundy), potom buď sa predkloní úplne k nohám, alebo sa vyvráti nabok.
    Stáť nedokáže, nôžky sa jej ešte podlamujú.
    Dcérka je veľmi živá, až hyperaktívna a veľmi pružná, rýchlo sa otáča z chrbátika na bruško a späť, niekedy urobí viac obratov naraz, keď má priestor.
    Zhrnula by som to asi tak, že je veľmi pružná, ale nie veľmi pevná.
    Chcem sa opýtať, či jej naozaj nemám s vývojom pomáhať a nechať všetko robiť ju spontánne. Mrzí ma to, lebo mamičkám, ktoré dieťa dávajú do chodanky, alebo ho podkladajú pri sedení, už deti vo 8. mesiacoch robia krôčiky, alebo pevne sedia a moja dcérka toto ešte nedokáže.
    Dcérka je doteraz dojčená, od 6. mesiaca prikrmovaná. Momentálne meria 78 cm važi 8600g.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    do chodítka neodporúčam dieťa dávať, hlavne ak navštevuje aj neurológa. držte sa rady neurologičky aj čo sa týka sedenia, určite ju pri sedení nepodkladajte vynkúšmi, mohla by sa zadusiť.
    Znova opakujem držte sa rád lekárky, neurologičky, nič nie je potrebné uponáhľať, najdôležitejšia vlastnosť rodičov e trpezlivosť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: