Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Covid

    , Autor: Katabl

    Dobrý deň, môj 3 mesačny syn prave prekonáva covid, chcrm sa spýtať, koľko po covide odporúčate počkať s prvým očkovaním. Ďakujem

Podobné otázky

  • Rozostupy

    , Autor: Ivs

    Dobrý deň pani doktorka.
    Syn mal prvé očkovanie hexacima a prevenar keď mal 3 mesiace. Druhá dávka sa nám posúvala, nakoľko mal najprv veľký ekzém,potom covid , potom 6 chorobu. Takže druhú dávku týchto vakcín dostal na konci 8meho mesiaca. Sestrička u lekárky nám vravela že teda tretiu dávku môže dostať už za 2-3 mesiace nakoľko mal druhú posunutú. Som z toho znepokojená nakoľko v príbalovom letáku je že sa môže podať minimálne po 6 mesiacoch od druhej. Je v poriadku ak by ju dostal tak ako nám vraví sestrička? Alebo to nemáme dovoliť?
    Vopred ďakujem.

  • Synflorix 3tia davka

    , Autor: Michala1985

    Dobry den p.doktorka,
    Chcela by skm sa spytat do kedy je mozne resp najlepsie podat 3tiu davku synflorix vakciny. Druhu davku sme mali 20.1, potom kvoli chorobe a opakovanemu krvnemu obrazu sa nam ockovanie posunulo (davame samostatne hexu a samostatne synflorix).
    Taktiez sa chcem spytat,ci je ok zaockovat syna 3tou davkou synflorixu ak manzel prekonal covid, ale od prvych priznakov bol izolovany a ak vosiel na chvilu do spolocnych priestorov mal respirator plus vsetko sme hned dezinfikovali a davali pozor. Ockovanie by malo byt na cca 10-11ty den od jeho prvych priznakov s tym, ze ja aj maly by sme boli ok a nemali ziadne priznaky. (Pred 2 mesiacmi sme prekonali my so synom covid tak by smw mali mat aj protilatky).
    Myslite,ze mozme dat,ci radsej este o tyzden odlozit? Do kedy sa da 3ta davka odkladat po druhej?
    Dakuke Vam krasne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tretia dávka sa podáva 6 mesiacov po druhej.Covid u manžela ak je dieťa zdravé nie je dôvod odkladať očkovanie.
    Tretiu dávku treba podať teraz čo najskôr ako sa dá. V zásade sa môže podávať do piateho roku veku dieťatka.

  • Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, syn (o mesiac bude mať 3 roky) bol 2.3. očkovaný proti kliešťovej encefalitíde prvou dávkou, druhú mal dostať o mesiac. Hneď na začiatku apríla mal manžel covid, pričom aj syn mal 2 dni teplotu, hoci Ag test mal opakovane negatívny. Následne som mj vždy ráno odsávačkou vytiahla z nosa hustý hlien, niekedy žltý, inokedy biely, cez deň soplíky nemal. Pred veľkou nocou nastúpil do škôlky, po 3 dňoch sa mu však spustil soplík (mal ho od 14.4.), bol hustý, žltý až pomaly do zelena. Teplotu mal len prvé dni mierne zvýšenú max. do 37,5. Dostal na to pamycon na pohotovosti. Občas zakašľal ale iba kvôli zatekajúcim hlienom. Koncom minulého týždňa mu soplík prešiel, cez víkend už bol úplne bez. Dnes išiel do škôlky, ale vzhľadom k tomu, že už nejaký čas to očkovanie odkladáme, a druhá dávka má byť podaná do 3 mesiacov, bolo mi sestričkou odporučené nechať ho od zajtra doma, aby ho mohli bud.týždeň zaočkovať (pani doktorka momentálne neordinuje). Je potrebné aj po prekonaní ľahšej infekcie, aby bolo dieťa pred očkovaním zdravé 2 týždne? Hrozia vážne riziká ak by bolo zaočkované v čase keby ešte nejaká slabá infekcia prebiehala? Po zaočkovaní môže na ďalší deň nastúpiť do škôlky alebo by mal radšej zostať doma, aby tiež krátko po očkovaní neochorel? Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto očkovanie je možné spraviť kedykoľvek, pokiaľ dieťa neprekonáva závažnú infekciu s vysokými horúčkami alebo takúto infekciu nemal v poslednom týždni. Soplík ani kašeľ nie je kontraindikáciou.

  • reakcia po ockovani

    , Autor: MiaMik

    Dobry deň pani doktorka, chcela by som sa opytať naš trojmesačny syn bol očkovany prvou davkou povinneho očkovania minuly tyždeň v utorok, reakciu nemal vďaka Bohu po očkovani žiadnu, avšak po vikendovom kontakte s pizitivnym znamym na covid, mu vyšiel o tyždeň v stredu pizitivny antigenovy test :( v ten deň mal raz teplotu 38 po odčitani a potom cely deň pod 38. Od vtedy teploty nema, troška sopli a sem tam zakašle. Chcem sa opytať, či to nie je nebezpečne ak tyždeň po očkovani bol pozitivny na Covid :( vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to o nič viac nebezpečné ako keby dostal covid aj bez predchádzajúceho očkovania. Treba naozaj obmedziť kontakty detí s inými ľuďmi aj keď chápem, že nie vždy sa to dá.

  • Mmr a covid

    , Autor: Ada30

    Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadne našej situácie.
    Dcérka bude mať v apríli 5r a v utorok, t.j. 1.3.2022 bola očkovaná Mmr vakcinou. Veľmi sa bojím, pretože manželovi vo štvrtok, t.j. 3.3.2022 vyšiel pozitívny ag test na covid 19. Chcem sa opýtať, čo hrozí dcérke v prípade, že sa u nej tiež potvrdí covid 19 v súvislosti s mmr vakcinou?
    Na čo si mame teraz dávať pozor a na čo sa pripraviť?
    Manžel je izolovaný v osobitnej izbe od prvých príznakov, teda od toho štvrtka 3.3.2022.
    Zatiaľ nepociťujeme (ostatní členovia rodiny) žiadne príznaky covid. Ešte doplním, ze ja som covid prekonala v januári, deťom potvrdený nebol ešte nikdy.
    Ďakujem za skorú odpoveď
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je aj dôležité vedieť, či je manžel a vy na covid očkovaný. Priebeh aj infekčnosť bývajú miernejšie.
    Vzhľadom k očkovaniu MMR a kontaktu s covid 19žiadne bez prostredné ohrozenie nie je. Očkovanie a reakcia na neho včítane tvorby ochranných protilátok na osýpk, mumps a ružienku by nemalo byť ohrozené. Priebeh ochorenia covid, ak by ho dieťatko dostalo očkovaním tiež nebude modifikovaný.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: