Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prevenar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať z koľkých očkovaní pozostáva vakcína prevenar,
    mám dcéru narodila sa 19.1.2008.Dňa 28.1.2009 bola očkovaná prvým prevenarom ,dňa 10.3.2009 bola očkovaná druhým prevenarom. Keď som sa opýtala kedy máme prísť na doočkovanie tretím prevenarom tak mi pani doktorka povedala,že to nie je nutné,lebo dcére bol pichnutý prvý prevenar keď mala viac ako rok.Keď sme sa rozprávali s pani doktorkou pri prvom prevenare vravela,že kompletné očkovanie pozostáva z troch vakcíniTouto otázkou nechcem spochybňovať prácu pani doktorky stará sa o nás vzorovo,len ma zaujíma aj Váš názor.Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Marika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti, ktoré dovŕšia jeden rok sa očkujú dvoma dávkami očkovacej látky Prevenar a je to dostatočné pre navodenie imunity.

Podobné otázky

  • Rozostupy

    , Autor: Ivs

    Dobrý deň pani doktorka.
    Syn mal prvé očkovanie hexacima a prevenar keď mal 3 mesiace. Druhá dávka sa nám posúvala, nakoľko mal najprv veľký ekzém,potom covid , potom 6 chorobu. Takže druhú dávku týchto vakcín dostal na konci 8meho mesiaca. Sestrička u lekárky nám vravela že teda tretiu dávku môže dostať už za 2-3 mesiace nakoľko mal druhú posunutú. Som z toho znepokojená nakoľko v príbalovom letáku je že sa môže podať minimálne po 6 mesiacoch od druhej. Je v poriadku ak by ju dostal tak ako nám vraví sestrička? Alebo to nemáme dovoliť?
    Vopred ďakujem.

  • Tretie preockovanie Hexa a Prevenar

    , Autor: Lenka999

    Dobrý deň pani doktorka. Prosím Vás do kedy najneskôr je možné odložiť tretie preočkovanie Hexa vakcíny a Prevenar 13? Dcéra mala byť očkovaná v 1. roku avšak chcela by som očkovanie odložiť na najneskorší možný termín, nakoľko mala veľmi zlú reakciu po druhom očkovaní v 6. mesiacoch.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba ju zaočkovať so zvýšenou opatrnosťou, to by mal vedieť váš lekár. Neviem sa bližšie vyjadriť, lebo neviem akú reakciu mala po druhom očkovaní. V každom prípade netreba očkovanie odkladať a očkovať 6 mesiacov po druhom očkovaní alebo podľa zdravotného stavu dieťaťa čo najskôr po tomto termíne.

  • Očkovanie MMR a 3. Dávka

    , Autor: Mamicka10

    Dobrý deň,
    Dcéra má 11 mesiacov, zatiaľ absolvovala len 1 dávku očkovania ( zaškrt, tetanovka, čierny kašeľ, atď.) A 2 davky proti rotavirusu. Druhu dávku by mala dostať v 12. Mesiaci. Keďže stále bola nejaká choroba v rodine( súrodenec, dcera) očkovanie sa vždy preložilo. Chcem sa spýtať je možné jej podať MMR vakcínu v 15m. Ak 2. Dávku spomínaného očkovanie proti tetanovke, zaskrtu atď dostane v 12m? A 3. Dávku potom doockovat 12+6m ? Aký rozostup by mal byť medzi 2. Dávkou , MMR a 3. Dávkou? Spolu s druhou Dávkou vakciny dostane aj 3. Dávku proti rotavorusom.
    Neoslabi sa ucinok týchto vakcín kvôli oneskoreniu očkovania?

    Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiadnu dávku rotavírusov už v tomto veku nemôže dostať. Ak bola očkovaná rotarixom sú to len dve dávky.
    Očkovanie sa podľa mňa zbytočne odkladalo, lebo isto nemala stále vysoké teploty, ktoré sú vlastne jediná kontrindikácia očkoania. Teraz však treba postupovať racionálne. V dvanástom veku života dostane druhú dávku hexavakcíny a prevenaru / odstup od prvej dávky namenej dva mesiace, nesmie byť kratší!/ Potom v 15tom mesiaci dostane MMR vakcínu a v 18tom mesiaci / najmenej 6 mesiacov po druhej duvke/ dostane hexavakcínu a prevenar.

  • Rotavirus

    , Autor: cruz

    Dobry den, 13 tyzdnova dcerka ma dostat prvu zakladnu vakcinu (Hexacima a Prevenar 13), pani pediatricke som uz davnejsie spomenula ze by sme radi aj ockovanie proti rotavirusu.
    Mam dve otazky :

    1.Je ockovanie proti Rotavirusu podla Vas potrebne/vhodne dcerke dať, nakolko bude starsi syn v skolke a mohol by take nieco zo skolky domov doniest? Chrani potom toto ockovanie aspon ciastocne aj proti inym virusom sposobujucim zaludocne/crevne problemy? (Napr lahsi priebeh salmonely atd…)
    2.Je v poriadku takto zmiesat ockovania - podat to zakladne povinne spolu s ustnym proti Rotavirusu

    Velka vdaka za odpoved, vsetko dobre do noveho roka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je možné aj vhodné podať očkovanie proti rotavírusom naraz s povinným očkovaním prevenarom a hexavakcínou.
    Očkovanie proti rotavírusom chráni proti ochoreniu spôsobenému týmito vírusmi. Je to však jedna z najčastejších príčin hnačky v prvom roku veku dieťaťa a aj najhoršie znášaná dieťatkom. Zväčša končí v nemocnici, pretože je dehydratované. Proti ostatným vyvolávateľom ochorenia zažívacieho traktu nepôsobí.
    Je určite vhodné a správne dieťatko zaočkovať proti tejto nákaze-.

  • Tretia davka

    , Autor: Domii

    Dobrý deň, synček mal 1.12.2022 rok a pravidelne absolvuje povinné očkovania. Nakoľko pred prvou dávkou hexa a prevenaru bol chorý, dostal ju o cca 3 týždne neskôr, 11. apríla 2022. Druhú dávku dostal 7. júna 2022 a na trwtiu bol objednaný 12.decembra, avšak celá rodina sme chorí. Kedy, prosím, môže byť u neho najneskôr podaná tretia dávka? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kedykoľvek, keď bude zdravý, môžete očkovať dĺžka termínu nie je určená , len to nesmie byť skôr ako o 6 mesiacov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: