Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • usg vysetrenie

    , Autor: nisa

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať či sa mohlo niečo stať bábätku v brusku ak počas usg vyšetrenia (1trimester) doktorka veľmi tlačila sondov na podbruško. Bolo to veľmi nepríjemne.

    A tiež o škodlivosti 3D ultrazvuku lebo internet je plný informácii o škodlivosti.

    Vopred veľmi pekne dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plod je v maternici dobre chránený. Realizáciou USG vyšetrenia sa plodu nič nestane, ani použitím vaginalálnej, ani abdominálnej sondy, ani samotným USG žiarením, ktoré je počas realizácie USG vyšetrenia malé. Museli by ste byť kontinuálne niekoľko dní vystavená USG žiareniu, aby malo teoreticky nejaký vplyv. Súčasné moderné USG prístroje sú už na inej úrovni a používajú aj inú dávku USG žiarenia.

Podobné otázky

  • Angle sound

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň je angle sound bezpečný aj v 23 týždni? Kúpila som si ho na občasné použitie keď necítim pohyby dlhšie a y som nestresovala toľko. Nemôže nejako uškodiť? Samozrejme pár sekúnd mi trvá kým najdem srdiečko ale vždy som kludnejsia. Len chcem vedieť či je to bezpečné? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nemusíte sa obávať. Je to rovnako bezpečné ako USG vyšetrenie.

  • Tyzden tehotenstva ako zistit

    , Autor: Dhs

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat ako sa vlastne pocita tyzden tehotenstva v ktorom som, na internete som nasla informacie ze sa to pocita od prveho dna posledneho menstruacneho cyklu, ale ked som si povodne robila tehotensky test “Clearblue” tak mi tam vysiel vysledok 2-3 tyzdne, test som robila 28.aprila takze priblizne od 8.aprila som tehotna (alebo som vtedy pocala), ale prvy den poslednej menstruacie bol 5.marca co je teda dost velky rozdiel. Tak by som sa chcela informovat ako to vlastne je. Ci som teda v 16. tyzdni alebo len v 12. Dakujem za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neorientujte sa veľmi podľa toho, čo Vám ukazuje tehotenský test. Termín pôrodu, ako aj teda datácia tehotenstva sa ráta podľa dvoch parametrov. Prvým je posledná menštruácia, teda prvý deň poslednej menštruácie, druhým USG vyšetrenie. Ak ste mali prvý deň poslednej menštruácie 5.3.2024, k dnešnému dňu to vychádza 16+1, teda prvý deň 17. týždňa tehotenstva. Ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, je to nepresné. Každopádne je nevyhnuté navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na základe USG vyšetrenia potvrdí tehotenstvo, ako aj stanoví datáciu tehotenstva, založí tehotenský preukaz a odporučí ďalšie vyšetrenia.

  • Časté sono posledná otázka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor pýtam sa vás poslednú otázku ohľadne tejto témy ale od začiatku tehotenstva som bola na sone asi 30-40 krát všetko krátke sono do 10 min najskôr spinenie krvácanie potom kŕče vždy ma pozrel buď môj lekár alebo na pohotovosti dnes som opäť bola na sone pre masívne krvácanie 18+3tt. Na sone som bola v sobotu kvôli lopte ktorou má kopli silno do brucha v nedeľu kvôli tomu že som mala kŕče a bolesti a jemne špinenie čerstvou krvou a dnes kvôli masívnemu krvácaniu sono aj vyšetrenie zrkadlami vaginálne vyšetrenie som mala teda tri krát za tento týždeň všetko bolo ok no nakoniec sme zistili vyšetrením aj do konečníka že mám hemeroidy a vo veľkom čiže krvácanie bolo konečne odhalené. Samozrejme sa chcem spýtať posledný krát môže sonovanie takéto časté uškodiť alebo je to bezpečné viem že najlepšie je to obmedzit ale to krvácanie má vyľakalo tak som musela ísť aj dnes na pohotovosť a museli pozrieť či je všetko ok? Samozrejme sa už tomu vyhnem ale chcem sa len ubezpečiť už byť v kľude preliečiť hemeroidy a už si konečne užívať tehotenstvo. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak prínos USG vyšetrenia prevýši riziko, je USG vyšetrenie opodstatnené. Ako som Vám už niekoľkokrát písal, nemusíte sa obávať. Ak ste krvácali, bolo nevyhnuté USG vyšetrenie realizovať. Dnešné USG prístroje sú bezpečné, tehotenstvu to neuškodí. Aj keď netreba realizovať USG zbytočne často, ak je na to dôvod, musí sa realizovať. Najmä ak budete v týždni tehotenstva, kde sa už nebude jednať o potrat, ale plod bude životaschopný. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.

  • Sono časté vyšetrenie

    , Autor: Florencia 5

    Áno len vždy som na pohotovosti aj u lekár upozornila že som bola na sono často. No chcem sa spýtať môže toto časté sonovanie spôsobiť smrť ? Poškodenie mozgu? Alebo a zastaviť rast? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ako som už spomínal, štandardné USG vyšetrenie, kedy sa pozerá plod je neškodné. Iba časté a dlhodobé monitorovanie napríklad prietokov krvi, kedy sa zapína Dopoler mód, by mohlo mať negatívny vplyv, napríklad na rast. Je však pochopiteľné, že pri každej návšteve tehotenskej pohotovosti lekár musí realizovať USG, Doppler sa však použije iba na krátku chvíľu. Zbytočne sa neznepokojujte, nie je na to dôvod.

  • Časté sono ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa posledný krát spýtať od začiatku tehotenstva do 18tt som bola na ultrazvuku asi 30 krát kvôli špineniu krvácaniu potom kvôli zmene gynekológa všetko bolo krátke ultrazvuky do 10 minút. Včera som bola na ultrazvuku na pohotovosti kvôli tomu že som dostala loptou do brucha kopanec avšak dnes som zase išla na pohotovosť kvôli kŕčom ráno. Všetko je v poriadku akurát brucho je citlivé chcem sa spýtať či sa mám obávať škodlivosti usg? Alebo môžem byť v kľude viem že by sa to nemalo preháňať ale žiaľ takto to je tak ja len či je dôvod na obavy alebo môžem byť v kľude ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som už niekoľkokrát písal, bežné ultrazvukové vyšetrenie v tehotenstve sa považuje za bezpečné. Výnimku tvorí tzv. Doppler mód, ak by sa používal vo veľmi častých fázach, najmä v I. trimestri.
    Na druhej strane je však potrebné povedať, že každé vyšetrenie sa musí robiť vtedy, ak prináša medicínsky význam. Je logické, že ak žena často navštívi tehotenskú pohotovosť, lekár prakticky nemá inú možnosť, ako objektívnejšie vyšetriť a posúdiť stav, ako realizovať USG vyšetrenie. Podľa mňa sa však nemusíte obávať, ak boli všetky výsledky vyšetrení a USG nálezy v poriadku.