Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,497 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • usg vysetrenie

    , Autor: nisa

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať či sa mohlo niečo stať bábätku v brusku ak počas usg vyšetrenia (1trimester) doktorka veľmi tlačila sondov na podbruško. Bolo to veľmi nepríjemne.

    A tiež o škodlivosti 3D ultrazvuku lebo internet je plný informácii o škodlivosti.

    Vopred veľmi pekne dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plod je v maternici dobre chránený. Realizáciou USG vyšetrenia sa plodu nič nestane, ani použitím vaginalálnej, ani abdominálnej sondy, ani samotným USG žiarením, ktoré je počas realizácie USG vyšetrenia malé. Museli by ste byť kontinuálne niekoľko dní vystavená USG žiareniu, aby malo teoreticky nejaký vplyv. Súčasné moderné USG prístroje sú už na inej úrovni a používajú aj inú dávku USG žiarenia.

Podobné otázky

  • Veľkosť gestačného vaku

    , Autor: jjarosllava

    Dobrý deň, poslednú ms som mala 22.3. a 20.4. mi vyšiel pozitívny tehotenský test. 26.4. som bola u gynekológa, povedal že vidí gestačný vak o veľkosti 11mm ale že sa skôr prikláňa k tomu, že som otehotnela o cyklus skôr (24.2. predchádzajúca ms). Cyklus mám pravidelný 28 d. Poriadne si nepamätám čo hovoril, ale viem, že nebolo vidno plod. Prečo si teda myslí, že je to z cyklu predtým? To by ale už muselo byť vidieť všetko. Zostala som z toho rozrušená a teraz sa stresujem, nakoľko sa snažím 2 roky kvôli endometrióze. Objednal ma až o dva týždne t.j. 10.5.
    Môže mať gstačný vak 11mm ak som bola uňho 26.4. predpokladám že v 5tt? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je ani tak podstatné kedy došlo k oplodneniu, dôležité je, či je tehotenstvo v maternici a či je prosperujúce. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Realizovali ste si ho veľmi skoro. K názoru lekára sa Vám vyjadriť neviem. Ak nemáte žiadne ťažkosti, kontrolné USG vyšetrenie je postačujúce realizovať o 10 - 14 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa len ubezpečiť od začiatku tehotenstva som chodila každý týždeň na ultrazvuk kvôli špineniu alebo problémom s kŕčmi. Vždy to prebiehalo len pár minút robili mi sono vaginálne a potom aj brušne. Potom som menila lekára tak som bola na sone aj dva krát do týždňa lebo sme riešili veci ohľadne zmeny tak som dala len pozrieť niekedy to trvalo ozaj ani nie minútu. Už som myslela že budem chodiť na sono ozaj len raz za mesiac ale zase som spinila tak som bola zase každý druhý deň. Som len 15+0tt chcem sa spýtať či hrozí nejake nebezpečenstvo? Alebo je ultrazvuk sono úplne bezpečné ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, aj keď častejšie, ale krátkodobé USG vyšetrenie nemá na vývoj plodu negatívny vplyv. V súčasnosti sa už používajú moderné USG prístroje, ktoré neuvoľňujú enormnú dávku USG žiarenia. Špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté. Súvisí najčastejšie s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Prenatalne echokg

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr, moja reumatologicka ma poslala pre pozitivitu antifosfolipidovych protilatok na prenatalnu echokardiologiu plodu, vraj len pre istotu a je na mne ci tam pojdem. Mam za sebou 2x MA. Nakoniec som bola v 30tt, pan Dr. pozrel babatko detailne, aj prietoky, hlavne to srdiecko, meral pulz, vsetko bolo v poriadku. Cele to mohlo trvat okolo 20min. Ku koncu uz som citila ze ten pristroj dost hrial na brusku. Preto mam teraz take myslienky je to vobec bezpecne pre plod take monitorovanie hlavne toho srdiecka? Nemohol mu nijak uskodit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie, ani v rozsahu 20 minút nemá na plod negatívny vplyv. Dnešné moderné USG prístroje už pracujú s oveľa menšou dávkou USG žiarenia, ako tomu bolo v minulosti. Pri opakovanom pohybe sondy po nagélovanom brušku dôjde k vzniku istej teploty, aj samotná sonda sa nahreje. Na tehotenstvo to však nepôsobí.

  • Tlak

    , Autor: Florencia 5

    Ani tlak na brucho lebo tým sonom veľmi tlačil a či môže byť brušné sono v takom skorom týždni 11+3tt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Zárodok je v maternici dobre chránený. USG vyšetrenie nespôsobí negatívny vplyv.

  • Sono na bruchu

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň mala som kontrolu u gynekológa a kontroloval priebeh tehotenstva vaginálne ale aj na bruchu sonom to dosť tlačilo ale len to chcel pozrieť bolo to pár minút 5 cca chcem sa spýtať či môže sono to na bruchu nejako uškodiť plodu pozeral to doktor len pár minút a síce to tlačilo dosť silno povedal že to je v poriadku. Chcem sa len spýtať či môže tento typ sona ublížiť som cca 11+4 tt? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie, či už brušnou alebo vaginálnou sondou nemá negatívny vplyv na tehotenstvo.