Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tyzden tehotenstva ako zistit

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat ako sa vlastne pocita tyzden tehotenstva v ktorom som, na internete som nasla informacie ze sa to pocita od prveho dna posledneho menstruacneho cyklu, ale ked som si povodne robila tehotensky test “Clearblue” tak mi tam vysiel vysledok 2-3 tyzdne, test som robila 28.aprila takze priblizne od 8.aprila som tehotna (alebo som vtedy pocala), ale prvy den poslednej menstruacie bol 5.marca co je teda dost velky rozdiel. Tak by som sa chcela informovat ako to vlastne je. Ci som teda v 16. tyzdni alebo len v 12. Dakujem za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neorientujte sa veľmi podľa toho, čo Vám ukazuje tehotenský test. Termín pôrodu, ako aj teda datácia tehotenstva sa ráta podľa dvoch parametrov. Prvým je posledná menštruácia, teda prvý deň poslednej menštruácie, druhým USG vyšetrenie. Ak ste mali prvý deň poslednej menštruácie 5.3.2024, k dnešnému dňu to vychádza 16+1, teda prvý deň 17. týždňa tehotenstva. Ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, je to nepresné. Každopádne je nevyhnuté navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na základe USG vyšetrenia potvrdí tehotenstvo, ako aj stanoví datáciu tehotenstva, založí tehotenský preukaz a odporučí ďalšie vyšetrenia.