Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Časté sono ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa posledný krát spýtať od začiatku tehotenstva do 18tt som bola na ultrazvuku asi 30 krát kvôli špineniu krvácaniu potom kvôli zmene gynekológa všetko bolo krátke ultrazvuky do 10 minút. Včera som bola na ultrazvuku na pohotovosti kvôli tomu že som dostala loptou do brucha kopanec avšak dnes som zase išla na pohotovosť kvôli kŕčom ráno. Všetko je v poriadku akurát brucho je citlivé chcem sa spýtať či sa mám obávať škodlivosti usg? Alebo môžem byť v kľude viem že by sa to nemalo preháňať ale žiaľ takto to je tak ja len či je dôvod na obavy alebo môžem byť v kľude ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som už niekoľkokrát písal, bežné ultrazvukové vyšetrenie v tehotenstve sa považuje za bezpečné. Výnimku tvorí tzv. Doppler mód, ak by sa používal vo veľmi častých fázach, najmä v I. trimestri.
    Na druhej strane je však potrebné povedať, že každé vyšetrenie sa musí robiť vtedy, ak prináša medicínsky význam. Je logické, že ak žena často navštívi tehotenskú pohotovosť, lekár prakticky nemá inú možnosť, ako objektívnejšie vyšetriť a posúdiť stav, ako realizovať USG vyšetrenie. Podľa mňa sa však nemusíte obávať, ak boli všetky výsledky vyšetrení a USG nálezy v poriadku.