Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Razstep pery

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň pán doktor nedávno mi v 20tt diagnostikovali, že moje bábätko bude mať raštep pery. Chcem sa opýtať, keďže premýšľam nad dôvodmi prečo sa to mohlo stať keďže počas tehotenstva som nebola chorá nemala herpes áni nič podobné v rodine to tiež nemáme ani z jednej strany, nepijem, nefajčím ani nejem nezdravo práve naopak...chcem sa opýtať či dlhodobé užívanie anopyrinu cca 6rokov pred otehotnením a od začiatku tehotnosti davkov 1tableta denne môže niečo také spôsobiť viem, že už to nezmením avšak v prípade ďalších tehotnosti by som chcela mať istotu, či toto nemôže byť príčina.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rázštep pery a podnebia má niekoľko foriem, či stupňov. Rázštepové chyby tváre patria medzi najčastejšie vrodené vývojové chyby. Príčina vzniku sa dodnes do detailov neobjasnila. Táto vrodená vývojová chyba vzniká v prvých mesiacoch vývoja dieťaťa v maternici matky. Príčiny sú rôzne - ide o pôsobenie viacerých faktorov (vplyv génov rodičov spolu s pôsobením faktorov vonkajšieho prostredia). Pod vplyvom vonkajšieho prostredia rozumieme napríklad ionizačné žiarenie, rôzne chemické látky, infekcie - najmä vírusové (ružienka, cytomegalovírus, chrípka, herpes simplex, ovčie kiahne, ale aj toxoplazmóza) a lieky užívané najmä v prvom trimestri tehotenstva. Existujú dve skupiny rázštepov - tie, ktoré sa vyskytujú v rodinách a tie, ktoré sa vyskytnú náhodne, aj keď v rodine nik rázštep nemal. Táto druhá skupina je častejšia - až 75% rázštepov vzniká náhodne. Ak sú obaja rodičia zdraví a majú jedno dieťa s rázštepom, šanca, že aj ďalšie dieťa bude mať rázštep je menej ako 3%. Pravdepodobnosť výskytu je väčšia, ak je postihnutý viac ako jeden člen rodiny. Ak má jeden rodič rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre prvé dieťa je menej ako 3%. Ak však aj prvé dieťa má rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre druhé dieťa rastie na cca 15%. Zvýšené riziko výskytu rázštepových chýb bolo pozorované aj pri nedostatku kyseliny listovej, pri nízkom príjme vitamínov skupiny B, pri nedostatočnom, ale aj nadmernom príjme vitamínu A. Ďalšími nežiadúcimi faktormi sú aj fajčenie, alkohol a drogy.

Podobné otázky

  • Razstep

    , Autor: Lenka.93

    Dobry den.
    Momentalne som v 20tt, na kontrole u svojho gyn som bola v 18tt. Urobil nam aj 3D foto, podarilo sa zachytit aj tvaricku. Od odstupom 2 tyzdnov ked sa zadivam na tu foto zo sona, zda sa mi, ze dietatko ma razstep pery. Je mozne, ze gyn nas nato neupozornil alebo ani on sam si to nevsimol? Mozno je to len zla foto, neviem. Idem samozrejme za par tyzdnov aj na morfo a 4D, len ten cas je nekonecny a ja som kazdy den v strese z toho a nestastna. Doma ma ukludnuju, ze keby nieco nieje v poriadku, tak isto by nam to povedal pri kontrole.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je mi ťažké sa objektívne vyjadriť. Predpokladám, že ak by si lekár niečo všimol, upozornil by Vás na to. Ak idete na morfologický screening, vrámci neho to budete mať jednoznačne povedané.

  • Amiocenteza

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň pán doktor som v 23tt prosím vás chcem sa itdokedy je možné absolvovať amiocentezu alebo prípadne trisomy testy. Naše dieťatko bude mať razstep pery veľmi jemný zárez len na peričke avšak veľmi sa bojím či náhodou nemôže to byť spojené aj s genetickou poruchou. Na morfologickom ultrazvuku nič tomu nenasvedčovalo, ale aspoň možno trisomy testy by som absolvovala len všade čítam, že je to do 22tt tak sa chcem spýtať na názor ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, amniocentéza (odber plodovej vody) sa dá realizovať do 24. týždňa tehotenstva. TRISOMY test sa najčastejšie vykonáva medzi 11. až 22. týždňom tehotenstva. Vo všeobecnosti však platí, že TRISOMY test je možné realizovať až do pôrodu.

  • Čistiace prostriedky

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať, či môže používanie čistiacich prostriedkov ako Savo, domestos, fixinela počas tehotenstva ublížiť bábätku a hlavne v prvom trimestri, čo môžu spôsobiť môže ísť aj o razstep pery? Ďakujem vám

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bežné a štandardné používanie čistiacich prostriedkov za predpokladu ich správneho používania nemá vplyv na tehotenstvo.

  • Vysetrenie prietokov

    , Autor: ddominkka

    Dobry den,

    Mam zrejme netypicku otazku, chcela by som sa opytat som objednana na vysetrenie prietokov v tehotenstve, akym sposobom to prebieha? Ak ultrazvukom, vedia mi opat povedat ci je babatko v poriadku resp vedia mi potvrdit razstep pery? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka vyšetrenia prietokov krvi pupočníkom, vyšetrenie sa realizuje USG sondou cez brucho. Vyšetrenie prietokov nemusí realizovať lekár, ktorý ma atestáciu z maternofetálnej medicíny a teda prípadné zložitejšie abnormality, ktoré sa realizujú vrámci špeciálneho morfologického USG vyšetrenia, Vám nemusia byť potvrdené.

  • Rázštep podnebia

    , Autor: Veronca

    Dobrý večer prajem,

    Chcem sa opýtať bola som na 4D sone v 25 týždni tehotenstva, doktor vylúčil rázštep pery, keďže ja som sa narodila s rázštepom podnebia, pýtala som sa ho či dieťa nemá rázštep podnebia, rázštep tvrdého podnebia tiež vylúčil ale mäkké podnebie nebolo vidno, poznamenal ale ze nie je žiadny náznak, ze by malo dieta rázštep podnebia, je teda možné, že na 4D sone nie je vzdy možné všetko vidieť? Mám iste obavy, ze dieťa bude mať rázštep makkeho podnebia keďže ho doktor na sone nevidel. Ale od 5.tyždňa tehotenstva som poctivo užívala kyselinu listovú. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úplne rozumiem Vašim obávam, ale nemusíte sa obávať, dieťa nemusí mať rázštep či už pery alebo podnebia. Na špecializovanom USG by to bolo vidieť.