Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rázštep podnebia

    , Autor: Veronca

    Dobrý večer prajem,

    Chcem sa opýtať bola som na 4D sone v 25 týždni tehotenstva, doktor vylúčil rázštep pery, keďže ja som sa narodila s rázštepom podnebia, pýtala som sa ho či dieťa nemá rázštep podnebia, rázštep tvrdého podnebia tiež vylúčil ale mäkké podnebie nebolo vidno, poznamenal ale ze nie je žiadny náznak, ze by malo dieta rázštep podnebia, je teda možné, že na 4D sone nie je vzdy možné všetko vidieť? Mám iste obavy, ze dieťa bude mať rázštep makkeho podnebia keďže ho doktor na sone nevidel. Ale od 5.tyždňa tehotenstva som poctivo užívala kyselinu listovú. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úplne rozumiem Vašim obávam, ale nemusíte sa obávať, dieťa nemusí mať rázštep či už pery alebo podnebia. Na špecializovanom USG by to bolo vidieť.

Podobné otázky

  • Amnialny pruh

    , Autor: Katka555

    Dobrý deň v 24tt mi na usg zistili,že v pravom cípe placenty je amnialny pruh? Končatiny v poriadku aj prsty. Mate niekto takuto skúsenosť, že bolo všetko v poriadku až do porodu? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, amniálny pruh je vzácna vrodená vývojová chyba, ktorá je spôsobená zaškrtením plodových obalov, ich zvráštením, po predchádzajúcom prasknutí alebo zápale. Na základe vytvorenia tohto pruhu môže dôjsť k poškodeniu cirkulácie a následkom tejto poruchy môže dôjsť k poškodeniu, resp.odumretiu prstov, nožičiek alebo ramienok. Zriedkavo sa vyskytuje aj rázštep podnebia alebo pery. Z vlastnej skúsenosti však viem, že aj pri takomto náleze sa nemusí nič stať, či prejaviť a novorodenec môže byť úplne v poriadku. Ak boli výsledky a USG nálezy plodu v poriadku, nevidím momentálne dôvod sa neprimerane znepokojovať. Je vhodné pravidelné USG sledovanie, Váš obvodný gynekológ Vás tiež môže odoslať na vyššie klinické pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Amnialny pruh

    , Autor: etis

    Dobrý deň, som v 22.tyždni tehotenstva a zistili mi amnialny pruh v hornej časti placenty.Čo vlastne amniálny pruh znamená?Mám sa obávať?Môj doktor mi povedal,že to môže spôsobiť amputáciu končatín,kde dôjde k zaškrteniu a následne odumretiu tkaniva?Je to pravda,treba sa znepokojovať?Mám úplne bezproblémové tehotenstvo a nikdy som ani nekrvácala ani nešpinila.Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    amniálny pruh je vzácna vrodená vývojová chyba, ktorá je spôsobená zaškrtením plodových obalov, ich zvráštením, po predchádzajúcom prasknutí alebo zápale. Na základe vytvorenia tohto pruhu dochádza k poškodeniu cirkulácie a následkom tejto poruchy dochádza k poškodeniu resp.odumretiu prstov, nožičiek alebo ramienok. Zriedkavo sa vyskytuje aj rázštep podnebia alebo pery.