Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysetrenie prietokov

    , Autor: ddominkka

    Dobry den,

    Mam zrejme netypicku otazku, chcela by som sa opytat som objednana na vysetrenie prietokov v tehotenstve, akym sposobom to prebieha? Ak ultrazvukom, vedia mi opat povedat ci je babatko v poriadku resp vedia mi potvrdit razstep pery? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka vyšetrenia prietokov krvi pupočníkom, vyšetrenie sa realizuje USG sondou cez brucho. Vyšetrenie prietokov nemusí realizovať lekár, ktorý ma atestáciu z maternofetálnej medicíny a teda prípadné zložitejšie abnormality, ktoré sa realizujú vrámci špeciálneho morfologického USG vyšetrenia, Vám nemusia byť potvrdené.

Podobné otázky

  • CTG zaznam

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň

    Som v 31tt. Chodím na rizikové. Dnes na CTG zázname podľa údajov bolo FHR 130-135, 2xvar.decel, pred týždnom som to nemala. 1x tonizácia, ale to som mala aj pred týždnom. Doktorka povedala, že CTG je dobré , ale ja mam teda strach či to nie je niečo zlé.. Prietoky v poriadku, plodovej vody dostatok. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo sa Vám v 31. týždni realizovalo CTG vyšetrenie. Ak nebol CTG záznam patologický, či suspektný, malo by to byť v poriadku. Dôležité je USG vyšetrenie prietokov, ako v pupočníku, tak aj v cievach mozgu., množstvo plodovej vody, biometria plodu, ako aj stav placenty. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hodnoty prietokov

    , Autor: Barča04

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať bola som na ultrazvuku v 30t. Počas vyšetrenia som bola 30t6d. Hodnoty boli váha 1600g, RI 0,74 ,PI 1,29 , S/D 3,87 , HR 145bpm. Vraj sú to hraničné hodnoty a je to aj na hospitalizáciu. Poprosím o Váš názor mám sa obávať niečoho, je to na hospitalizáciu až? Aké sú hodnoty v norme?
    Pohyby citim, zatiaľ žiadne komplikácie neboli, som prvorodička.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty prietokov sú na daný týžden tehotenstva v poriadku. Odporúčam zvýšiť denný príjem tekutín a realizovať kontrolné vyšetrenie prietokov podľa odporúčaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Správa z poradne v 35+4tt

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, dnes som absolvovala poradňu, keďže tým číslam absolútne nerozumiem a pán doktor nemal čas mi to vysvetliť lebo popritom ešte musel odbiehat na operacku tak chcem poprosiť vás či by ste mi to vysvetlili. Aktuálne som 35+4tt, váha bábätka je 2570g je to v poriadku alebo je menšie? Doteraz bolo o týždeň väčšie, ako je to možné? Vag. cervix 2cm (pred dvomi tt bolo 2,5cm, 1 živý plod hlavičkou postav. ll., čo prosím vás znamená postavenie ll.? Placenta predná stena, flow RI a.u. 0,60, BFC 0, čo prosím vás znamená RI a BFC, sú tie hodnoty na daný týždeň v norme? OP 129/min regg. Prosím vás je to všetko v poriadku? Neznamená to nejaký predčasný pôrod? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odhadovaná hmotnosť plodu je v medziach normy. Postavenie II. pozdĺžne hlavičkou znamená, že chrbátik plodu je na Vašom pravom boku. Flowmetria je vyšetrenie prietokov krvi v tepne pupočníka, RI je rezistenčný index, hodnota je v norme. BFC (Blood flow Classes) 0 je tiež v norme. Opísané výsledky USG sú v norme, neznamenajú žiaden predčasný pôrod.

  • Prietoky

    , Autor: soledat

    Dobry den som v 30/6 tyzdny bola som dnes na ultrazvuk v tretom trimestry.namerali mi hranicne hodnoty prietokov RI:0.76 .Ostatne parametre su BPD: 7,54 cm. OFD: 9,84 cm. HC: 27,91cm. AC: 27,10cm. FL: 5,99cm.termin porodu mam 20.9.2022.Mam ist na kontrolu o dva tyzdne neni to neskoro ako to podla vas vyzera mam sa zacat báť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opísaných výsledkov je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Hodnota rezistenčného indexu (RI) je síce v pásme hraničnom až patologickom, norma RI pre 31. týždeň je do 0,74, neznepokojujte sa však. Hraničné prietoky je nutné sledovať, je to v podstate to isté, ako keby vám namerali vyšší tlak krvi. Z jedného merania sa nedá nič povedať a môže ísť o náhodný nález. Dôležité sú však aj parametre pulzatilného indexu (PI), pomeru D/S, ako aj vyšetrenie prietokov v cieve mozgu (MCA). Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pochybnostiach sa dá USG zopakovať, aj s odstupom niekoľkých dní. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú ambulanciu nemocničného zdravotníckeho zariadenia, kde nález skontrolujú a určia ďalší postup.

  • Prietoky

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, pan Doktor, vcera som Vam pisala olhladom prietokov z poradne, nedalo mi, a bola som u jednej doktorky sukromne, ktora mi premerala prietoky. Ale ja uz nicomu nerozumiem. Ona mi zas merala UMB PI 0,72 a UMB RI 0,50. Pri prietokoch sa kolko faktorov meria? Ona zas hovorila, ze je vsetko ok. V nemocnici mi zas merali au pi 0,88 a amc pi 1,12 (8%).
    To su 4 rozne hodnoty? Ja uz nicomu nechapem. Ani na internete som nevedela nic najst, ani hodnoty, ani ze co su to zac..... :(
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri štandardnom meraní prietokov sa realizuje vyšetrenie prietokov krvi v pupočníkovej artérii (AU, UMB), kde sa meria PI (pulzatilný index), RI (rezistenčný index), S/D, (pomer systola/diastola) a HR (heart ratio, teda počet úderov srdca plodu za minútu). Pri rozšírenom vyšetrení prietokov sa meria pomer PI v pupočníkovej artérii a v AMC (arteria media cerebri - čo je jedna z ciev v mozgu). Všetky výsledky sú u Vás v poriadku. Nemusíte sa obávať.