Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,320 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • CTG zaznam

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň

    Som v 31tt. Chodím na rizikové. Dnes na CTG zázname podľa údajov bolo FHR 130-135, 2xvar.decel, pred týždnom som to nemala. 1x tonizácia, ale to som mala aj pred týždnom. Doktorka povedala, že CTG je dobré , ale ja mam teda strach či to nie je niečo zlé.. Prietoky v poriadku, plodovej vody dostatok. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo sa Vám v 31. týždni realizovalo CTG vyšetrenie. Ak nebol CTG záznam patologický, či suspektný, malo by to byť v poriadku. Dôležité je USG vyšetrenie prietokov, ako v pupočníku, tak aj v cievach mozgu., množstvo plodovej vody, biometria plodu, ako aj stav placenty. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Placenta praevia

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, pred pár dňami som bola na pohotovosti v nemocnici kvôli tomu že som mala menštruačné bolesti v podbrušku a v krížoch a môj Gynekolog už neordinoval. Bola som presne 28+0 tt. Mam diagnózu placenta praevia diagnostikovanú od 17 tt. Na pohotovosti mi robili pasy či nemám kontrakcie a dokonca aj vaginalny ultrazvuk aj keď viem, že by sa to pri tejto diagnóze nemalo robiť. V správe mam napísané, že žiadne kontrakcie ( vraj to boli asi len falošne alebo mi len rástla maternica), krčok 5,5 cm a placenta prekrýva 1,5 cm vnútornú bránku. Prerastenie do jazvy po prvom cisárskom reze alebo svaloviny maternice vraj nemám. Moja otázka znie či mi mohli poškodiť plod keď mi robili pasy v takom skorom týždni plus či pri tejto placente praevia musím naozaj len ležať ? Je potrebná aj magnetická rezonancia ?
    Ďakujem pekne za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny USG sa pri diagnóze vcestnej placenty robiť môže, v niektorých prípadoch dokonca aj musí. Pacientka by však nemala byť palpačne vaginálne vyšetrená. Realizovaniíe CTG záznamu tehotenstvu neškodí, ani nemá žiadny negatívny vplyv na maternicu, či plod. Dôvod na magnetickú rezonanciu nevidím, ak sa nejedná o placenta accreta spectrum. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nemocnica

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , pondelok mám ísť do nemocnice na výživy lebo malý je na 34tt a ja som 36tt a záťažový test na placentu pre vakualizaciu. Čo si myslite že prvé bude ? Ten test na placentu sa robí čo najskôr či je nato čas?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri príjme Vám ako prvé budú realizované odbery krvi a natočený vstupný CTG záznam. Tak isto Vám urobia aj USG vyšetrenie. Následne sa určí ďalší postup. Ako som Vám už písal, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde budete hospitalizovaná.

  • Ozvy

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    V sobotu som bola hospitalizovaná, lebo som mala pocit, že cítim slabé pohyby. Na CTG a sone bolo všetko Ok, CTG zaznamenal vyše 30 pohybov aj keď ja som ich necítila, asi tým, že mám placentu na prednej stene. Odvtedy nebol problém, priebežne počas dňa som cítili bábätko, ďalších 6 monitorov ok. Posledný keď ma šli prepustiť avšak na chvíľku zaznamenal pokles oziev - lenže neviem či sa mi to posunulo a sonda sa zošmykla, pani sestrička tým tiež pohýňala, lahla som si na bok, držala sondu a zas bol monitor ukážkový. Najprv mi povedali ze to je ok lebo to nie je pokles, potom ze ano je to pokles. Avšak hospitalizáciu neukončili. Čo mi nevadí, radšej nech to 100x skontrolujú. Ďalší monitor bol pekný, minimálne do stredy tu urcite budem. Pan doktor, je to podla vas ok ? Zevraj na nejaky stah zareagovalo babatko zle, ale tie stahy som mala uz aj predtym a nikdy neklesli ozvy. Ak to bolo jednorazove, je to v poriadku ak nasledujucich neviem 10 monitorov bude ok ? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa u Vás jednalo o sporadickú deceleráciu so spontánnou úpravou. Ak sú výsledky vyšetrení, najmä prietokov, biometrie plodu, množstva plodovej vody v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Kontroly v 3 trimestri

    , Autor: Krokodil

    Dobrý deň pán doktor mala by som na vás otázočku som v 37+4tta už som mala jednu poradňu v porodnici stým ze som mala prísť o 2 týždne a znovu ma objednali až o 2 týždne chodi sa v takomto pokročilom štádiu tehotenstva na kontroly 2 krát za mesiac? Ďakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na našej klinike sú od ukončeného 36. týždňa tehotenstva až do termínu pôrodu kontroly raz za týždeň, kedy sa realizuje vaginálne vyšetrenie a CTG monitor, prípade USG vyšetrenie pri nejasnostiach, ako overenie polohy plodu, či zhodnotenia parametrov plodu, či stavu placenty, v prípade, že je na to dôvod. V termíne pôrodu sa realizuje USG vyšetrenie štandardne. Podľa niektorých najnovších odporúčaní pri nekomplikovanom a fyziologickom tehotenstve sa nemusí realizovať ani CTG záznam, prípadne sa plánované poradne realizujú raz za dva týždne. Na našom pracovisku však tieto postupy neuplatňujeme.

  • pupocna snura

    , Autor: Ica

    Dobry den,
    mam niekolko otazok suvisiace s pupocnou snurou.
    - dá sa nejako zistit omotana pupocna snura okolo dietata?
    - stači pri poslednych tyzdnoch tehotenstva len Sono vysetrenie, alebo musi byt aj CTG- monitor?
    - odhali CTG ked je pupocna snura omotana okolo dietata a zatahuje za ňu?
    - má ma poslat lekar na CTG, alebo staci Sono, ked oznamim, ze dieta nejako spomaluje?
    - kolko CTG vysetreni ma byt pocas zdraveho tehotenstva?
    - je CTG povinné absolvovanie kazdej tehotnej zeny, aj ked mala len Sono ku koncu tehotenstva kazdy tyzden?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na USG je za istých okolností vidieť pupočník okolo krku. Štandardne sa CTG vyšetrenie realizuje od 36. ukončeného týždňa raz týždenne až do termínu pôrodu v zdravotníckom zariadení, kde rodička plánuje rodiť. Po termíne je CTG realizované dva až tri krát týždenne. USG vyšetrenie je v prípade suspektného CTG záznamu nadradené. CTG omotaný pupočník okolo krku neodhalí. Každé zdravotnícke zariadenie má svoje špecifické postupy, ale CTG vyšetrenie má byť štandardnou súčasťou tehotenských poradní.