Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kontrola prietokov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 40tt a dnes som mala poradňu u zastupujúcej lekárky. Kontrolovali ma vaginálne aj sonom cez bruško. Som menšia takže bábätko je do 3 kíl. Pýtala som sa, že či je všetko v poriadku a údajne, že áno. Pani doktorka pozerala dosť dlho na monitor, ja som ho nevidela, čo presne pozerá. Keď som odišla, napadlo mi, že som sa mala opýtať, ako prietoky. Vždy u mojej lekárky počujem šum. Zapisuje to aj do správy. Teraz tam nemám nič, ani hmotnosť ani prietoky.
    Mám obavy, či ich kontrolovala. Naposledy mi kontrolovali prietoky v pondelok, ďalšiu prípadnu poradňu mám deň po termíne, čiže o týždeň v piatok. Čo by sa stalo, kebyže mi tie prietoky neskontrolovala ? Nie som lekár a tak som sa len zbežne opýtala či je to všetko ok a nenapadlo mi ani ju napomínať. Len teraz nad tým rozmýšľam????
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizácia USG nie je štandardnou súčasťou každej tehotenskej poradne. Štandardnou súčasťou je CTG záznam, meranie tlaku, vyšetrenie moča a vaginálne vyšetrenie. Ak bol CTG záznam v poriadku, nie je potrebné realizovať USG vyšetrenie prietokov. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zriadenia, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Kontrola prietokov 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    V Bratislave asi už žiadna pôrodnica nerealizuje CTG skôr ako po termíne. Čo som sa pýtala, že ani Bory, či Kramáre, Koch, Antolská, nikto.
    Čítala som, že už sa od toho upustilo. Preto som CTG neabsolvovala. Len to sono, kde babätko kontrolovali, ale neviem čo všetko kontrolovali.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ak sa nerealizuje CTG monitoring, ale USG vyšetrenie, je potrebné skontrolovať prietoky v pupočníku, postavenie plodu, množstvo plodovej vody a zrelosť placenty. Takto sa Vám neviem vyjadriť k vyšetreniu, ktoré ste mali realizované, ani k tomu, či bolo postačujúce alebo nie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť. Nebojte sa pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dnes som podľa PM v 35+0 tt. Dr mi kontrolovala prietoky, ktoré vraj majú hraničné hodnoty RI 0,7. Je to moje 3.tehotenstvo. dcérka by podľa ultrazvuku mala vážiť 2100g. Obe dcérky mali porodnu váhu 3000g (narodené pár dní po termíne) .
    Sú tieto hodnoty naozaj zlé? Mám sa nejak obávať o dcérku? Inak je všetko v poriadku, celé tehotenstvo bez problémov. Dakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, normálna hodnota RI, teda indexu odporu krvi v pupočníku, v 35 tg je od 0,58 - 0,72, teda u vás je hodnota pri hornej hranici normy, ale stále v norme. Prietoky niekedy banálne súvisia aj so stavom hydratácie organizmu, ak sú ostatné parametre v poriadku. Teda stačí, že žena cez deň príjme veľmi málo tekutín a ovplyvní to jednak aj tlak krvi pacientky, aj prietoky v pupočníku. Nemusíte sa ničoho báť, od 36 tg by ste mali byť sledovaná v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť. Ak by sa niečo nezdalo Vášej obvodnej gynekologičke, určite by Vás odoslala na hospitalizáciu. Stačí kontrola prietokov o týždeň.