Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,497 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nemocnica

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , pondelok mám ísť do nemocnice na výživy lebo malý je na 34tt a ja som 36tt a záťažový test na placentu pre vakualizaciu. Čo si myslite že prvé bude ? Ten test na placentu sa robí čo najskôr či je nato čas?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri príjme Vám ako prvé budú realizované odbery krvi a natočený vstupný CTG záznam. Tak isto Vám urobia aj USG vyšetrenie. Následne sa určí ďalší postup. Ako som Vám už písal, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde budete hospitalizovaná.

Podobné otázky

  • Frekvencia sona a morfo s 2 dnovym odstupom

    , Autor: EvkaSutak

    Dobry den pan doktor,

    Vopred dakujem za Vas nazor. V 11+1 tt ma z dovodu podozrenia na nedostatok plodovej vody odoslali na rizikovu ambulanciu do nemocnice, kde ma objednali na sono v pondelok. Potrebuju sono vlastneho odbornika. Mam ale zaroven sono v stredu - morfologicke. Prosim, bude bezpecnejsie morfo sono presunut na neskor, alebo to nemoze babatku ublizit? - zabudla som sa ich opytat a vcera som sa tam nevedela dovolat.

    Uz 2x ste mi uzasne poradil, za co Vam dakujem. Pred 2 rokmi ma ina nemocnica poslala na potrat a aj vdaka Vasej podpore som nesla, nasla som noveho gynekologa a narodila sa nam krasna zdrava uzasna dcerka. Chcem sa Vam tymto zaroven velmi podakovat.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemá zmysel realizovať USG vyšetrenie s odstupom dvoch dní. Morfologický (genetický) screening sa realizuje v 20. - 22. týždni tehotenstva. Predpokladám, že ste mali na mysli prvotrimestrálny screening (PTS), ktorý sa realizuje od 12. - 14. týždňa tehotenstva. Všetky špecializované USG vyšetrenia (PTS, morfologický screening a fetálny screening) realizuje lekár so subšpecializáciou z maternofetálnej medicíny. Kombinovaný PTS je dôležitejší, ako klasické USG vyšetrenie. Môžete absolvovať obe USG vyšetrenia podľa objednania, plodu to neublíži, nemyslím si však, že to má zmyslel.

  • Šaca porodnica

    , Autor: Monika96

    Dobry den, chcela by som sa opytat ohladom platnych nariadeni v suvislosti s Covid. Na stranke mate zvedene, ze doprovod na porod musi mat negativny pcr 72hod. Nie je mozne udelit nejaku vynimku, prip. Urobit antigenovy test doprovodu? Je teda podla mna nemyslitelne, kedze neviem, kedy porodim, aby manzel chodil kazde tri dni na pcr test, ktory stoji min 50€.
    Taktiez ma zaujima, ako je to s testom pri chodeni na poradne od 36tt. Je potrebny u tehotnej test ak nie je ockovana ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pochopeniu z mojej strany však platia nariadenia, že doprovod bez ohľadu na to, či je alebo nie je očkovaný musí mať negatívny PCR test na COVID-19 nie starší ako 72 hodín. Iba za týchto okolností môže byť vpustený do priestorov pôrodnej sály. Pacientky, ktoré navštevujú tehotenské poradne by mali mať negatívny antigénový test na COVID-19. V prípade, že dôjde k zmenám v opatreniach v súvislosti s COVID-19, bude o tom nemocnica informovať na svojej internetovej stránke.

  • zvracanie

    , Autor: evisko289

    Dobrý deň som v 10 týž. tehotenstva asi 3 týž. ráno zvraciam akúsi žltú horkú šťavu niekedy aj cez deň, málokedy vyzvraciam jedlo je to v poriadku , čakáme dvojčatá môže to byť v tom pri prvom tehotenstve som ani nevedela ze som tehotná , nič mi nebolo bolo to bezproblémové tehotenstvo. ale ked sa vyzvraciam je to už v poriadku mám taký pocit prázdna v žalúdku kým sa nevyzracam. A ešte sa chcem pani doktorka pravdepodobne bude pôrod cisársky rezom môžem žiadať po operácií ešte na sále aby mi detičky priložili k prsníku aby mali sací reflex lebo vraj detičky prvý krát priložia až na taký druhý deň , aspon tak som sa dočítala nemám presné informácie aké metódy má zaužívané nemocnica v ktorej budem rodiť ale len tak informatívne by som to chcela vedieť. dakujem vopred za vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zväčša sú prejavy tehotenského zvracania vystupňované,ak sa jedná o viacpočetnú graviditu. Tak to bude aj vo vašom prípade. Ak to neprestane, alebo nezačne sa zlepšovať do 2 týždňov je nutné vyhľadať lekára.
    Čo sa týka vašej druhej otázky, ak bude vaše tehotenstvo ukončené cisárskym rezom pravdepodobne nebude možné aby vám dieťatko priložili k prsníku, pretože budete operovaná na operačnej sále, kde je nutné dodržiavať sterilitu a prísne zásady hygieny.Detičky sa už rodia so sacím reflexom, takže sa nemusíte obávať, sací reflex bude teda mať aj keď bude priložené k prsníku o pár hodín neskôr. Ide skôr o prvotný kontakt dieťaťa a matky, ktorý budete mať aj keď nebude dieťatko prikladané k prsníku, ale prinesú vám ich ukázať.