Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Frekvencia sona a morfo s 2 dnovym odstupom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    Vopred dakujem za Vas nazor. V 11+1 tt ma z dovodu podozrenia na nedostatok plodovej vody odoslali na rizikovu ambulanciu do nemocnice, kde ma objednali na sono v pondelok. Potrebuju sono vlastneho odbornika. Mam ale zaroven sono v stredu - morfologicke. Prosim, bude bezpecnejsie morfo sono presunut na neskor, alebo to nemoze babatku ublizit? - zabudla som sa ich opytat a vcera som sa tam nevedela dovolat.

    Uz 2x ste mi uzasne poradil, za co Vam dakujem. Pred 2 rokmi ma ina nemocnica poslala na potrat a aj vdaka Vasej podpore som nesla, nasla som noveho gynekologa a narodila sa nam krasna zdrava uzasna dcerka. Chcem sa Vam tymto zaroven velmi podakovat.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemá zmysel realizovať USG vyšetrenie s odstupom dvoch dní. Morfologický (genetický) screening sa realizuje v 20. - 22. týždni tehotenstva. Predpokladám, že ste mali na mysli prvotrimestrálny screening (PTS), ktorý sa realizuje od 12. - 14. týždňa tehotenstva. Všetky špecializované USG vyšetrenia (PTS, morfologický screening a fetálny screening) realizuje lekár so subšpecializáciou z maternofetálnej medicíny. Kombinovaný PTS je dôležitejší, ako klasické USG vyšetrenie. Môžete absolvovať obe USG vyšetrenia podľa objednania, plodu to neublíži, nemyslím si však, že to má zmyslel.