Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,290 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prietoky

    , Autor: soledat

    Dobry den som v 30/6 tyzdny bola som dnes na ultrazvuk v tretom trimestry.namerali mi hranicne hodnoty prietokov RI:0.76 .Ostatne parametre su BPD: 7,54 cm. OFD: 9,84 cm. HC: 27,91cm. AC: 27,10cm. FL: 5,99cm.termin porodu mam 20.9.2022.Mam ist na kontrolu o dva tyzdne neni to neskoro ako to podla vas vyzera mam sa zacat báť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opísaných výsledkov je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Hodnota rezistenčného indexu (RI) je síce v pásme hraničnom až patologickom, norma RI pre 31. týždeň je do 0,74, neznepokojujte sa však. Hraničné prietoky je nutné sledovať, je to v podstate to isté, ako keby vám namerali vyšší tlak krvi. Z jedného merania sa nedá nič povedať a môže ísť o náhodný nález. Dôležité sú však aj parametre pulzatilného indexu (PI), pomeru D/S, ako aj vyšetrenie prietokov v cieve mozgu (MCA). Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pochybnostiach sa dá USG zopakovať, aj s odstupom niekoľkých dní. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú ambulanciu nemocničného zdravotníckeho zariadenia, kde nález skontrolujú a určia ďalší postup.

Podobné otázky

  • Prenatalne echokg

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr, moja reumatologicka ma poslala pre pozitivitu antifosfolipidovych protilatok na prenatalnu echokardiologiu plodu, vraj len pre istotu a je na mne ci tam pojdem. Mam za sebou 2x MA. Nakoniec som bola v 30tt, pan Dr. pozrel babatko detailne, aj prietoky, hlavne to srdiecko, meral pulz, vsetko bolo v poriadku. Cele to mohlo trvat okolo 20min. Ku koncu uz som citila ze ten pristroj dost hrial na brusku. Preto mam teraz take myslienky je to vobec bezpecne pre plod take monitorovanie hlavne toho srdiecka? Nemohol mu nijak uskodit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie, ani v rozsahu 20 minút nemá na plod negatívny vplyv. Dnešné moderné USG prístroje už pracujú s oveľa menšou dávkou USG žiarenia, ako tomu bolo v minulosti. Pri opakovanom pohybe sondy po nagélovanom brušku dôjde k vzniku istej teploty, aj samotná sonda sa nahreje. Na tehotenstvo to však nepôsobí.

  • Výsledky z fetálneho screeningu

    , Autor: Valery33456

    Dobrý deň,
    Som v 32 tt
    Prosím Vás pekne o vysvetlenie výsledkov z fetálneho screeningu:
    PPHL postavenie I.
    cor 4 DS
    foetus masculinus
    Olihydramnion AFI 5
    komp. vek 30/0tg
    EFW 1559g
    AU
    RI 0,67
    PI 1,1
    S/D 3,06
    HR 137 bpm
    BFC v norme
    MCA
    PI 1,99
    CPR 1,81
    Ak by ste mi prosím vedeli napísať aj odchýlky k týmto nameraným hodnotám, aké majú byť tie hodnoty.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu je znížené množstvo plodovej vody. Prietoky, ako aj ostatné parametre sú v norme. Predpokladám, že Vám bola odporúčaná kontrola USG o nejaký čas. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Veľkosť v 35 týždňi

    , Autor: 1Niky1

    Zdravím chcem sa opýtať ako je možné že pred týždňom som bola na pohotovosti a bábätko meralo 2240g všetko sedelo ako ma a včera som prišla do druhého mesta na poradňu a zrazu je vraj menšie. Som v 35 týždni bábätko ma vraj 2100g a preto ma nechali ležať. Mala som pred 6 rokmi zle prietoky ale teraz sú prietoky dobre nechali ma ležať kvôli tomu aby som brala infuziu nech priberie ale po psychickej stránke to tu nezvladam na infúzie sa denne chodiť nedá...veď za tie týždne ešte môže kľudne bábätko pribrať na tie aspoň 2.500 nie? Aj bez toho aby som tu bola ci? , doma mám ešte syna????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci je odchýlka merania veľkosti plodu 450 - 500g, za týždeň by mal plod v tomto týždni pribrať cca 150 - 200g. Po 36. týždni plod priberá 200 - 250g týždenne. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, bližšie informácie, ani okolnosti meraní, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Plod však schudnúť nevie, takže jedno z meraní nie je presné. Neprináleží mi však hodnotiť realizované USG vyšetrenia. Máte dobré otázky, smerovať ich však treba na lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, kde majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky nálezy a okolnosti a teda najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Piata choroba

    , Autor: Nattyss

    Dobrý deň, pán doktor,

    pred 2 týždňami sme mali kovid (bola som 10tt), na sono všetko ok, Gyn nejako špeciálne neriešila. Včera pediater potvrdil, že syn ma piatu chorobu. Som 12tt. Dnes som bola u obvodnej lekárky, nakoľko Gyn ma dovolenku, že by som si chcela vziať krv na protilátky , teda či som tuto chorobu v detstve prekonala, nakoľko som to čítala aj tu vo Vašich odpovediach, ako aj v odpovediach pána prof. Zahumenskeho. Doktorka mi krv odmietla zobrať a vyzerala že vôbec nevie o com hovorím, vraj sa s tým ešte nestretla. Čiže som nevyriešila nič. Pediatrička mi však ešte uviedla, že aj keby som piatu chorobu prekonala v detstve, neznamená to, že ju nemôžem znova dostať. Pán doktor, chcem sa opýtať, aká je teda pravda, aj v prípade že by som tuto chorobu prekonala v detstve, je možné ju znova dostať? A aká vážna až je? Pravdaže som čítala asi len to najhoršie, ale chcela by som vedieť, že v prípade, že ju dostanem, je to automaticky pre plod zle a hrozí mu nejaké poškodenie? Keďže mám čerstvo po kovide, imunitu asi nebudem mat momentálne dobrú. Taktiež by som sa chcela opýtať, ak by to ani moje gynekologička neriešila, či si mám vo vlastnej réžii riešiť odber krvi na protilátky, pripadne čo odporúčate. Keďže syn už ma vysyp, infekcnost už pominula a je to zrejme len 50 na 50 či som to dostala. Momentálne nebadam na sebe žiadne príznaky. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, piatu chorobu spôsobuje Parvovírus B19, takže je určite potrebné vyšetriť krv na protilátky anti Parvovírus B19 IgM a IgG. Ak budú pozitívne pamäťové protilátky, tak ste piatu chorobu prekonali ako dieťa a ste plne chránená pred opakovanou infekciou. Ak budú pamäťové protilátky negatívne, potom by sa mal odber zopakovať s odstupom, či náhodou nezačnete mať protilátky pozitívne a potom bude treba sledovať prietoky v mozgu plodu, či dieťa nemá chudokrvnosť.

  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+3
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Placenta gr 0-1, normohydramnion
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky USG máte vrámci normy, aj prietoky. O zaostávaní v raste sa dá hovoriť pri 3 - 4 týždennom rozdiele. U plodu sa už prejavujú zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak ani vy s partnerom nie ste veľký, ani dieťa nebude veľké. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte alebo navštívte.