Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otazka:

    , Autor: ludka

    Dobry den Pan doktor,
    Chcela by som sa Vas spytat je mozne ze by som mala priznaky tehotenstva uz 5 dni po pohlavnom styku kedy som mala plodne dni a to ako je z nevolnostou a mam husty vytok z posvy ako ked mam plodne dni tak ci je mozne tehotenstvo?
    menstuaciu som mala 12.4. pohlavny styk som mala z manzelom 25.4 a 26.4. a dalsiu menstuaciu mam dostat 10.5.
    Je teda mozne zeby som mala uz priznaky nevolnosti ako je vytok je ciry a strasne mi byva nevolno mavam pravidelny cyklus alebo sa mam obavat ineho zdravotneho problemu? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že tak skoro po pohlavnom styku sa u Vás prejavujú príznaky tehotenstva, ale po cca dvoch týždňoch sa príznaky môžu začať u niektorých žien prejavovať. Odsledujte si to. Môžete si skúsiť realizovať tehotenský test, najlepšie až po 14 dňoch meškajúcej menštruácie.

Podobné otázky

  • cervene bodky na bruchu a prsiach

    , Autor: Nella00771

    Dobry den koncim 20tt a na bruchu a prsiach sa mi uz 3 den objavuju drobne cervene bodky, ktore zvyknu par krat do dna svrbit. Uz vyse mesiaca sa natieram s prirodnym olejom proti striam znacky Weleda na tychto partiach. Chcem sa spytat, ci su taketo prejavy v tehotenstve normalne alebo by som mala zajst ku gynekologovi pripadne koznej na vysetrenie? Moze to byt nieco vaznejsie a uskodit babatku?
    2. otazka: je vhodne pocas tehotenstva pouzivat jarishovu vodu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď ste tehotná, podľa opisu sa jedná o kožný problém, takže je potrebné realizovať dermatologické vyšetrenie. Nevylučujem, že sa jedná o alergickú reakciu na aplikovaný preparát. Takto sa Vám však neviem viac objektívne vyjadriť.

  • Tehotenske radosti

    , Autor: Asti

    Dobry den pan doktor.
    Mam trochu bizarnu otazku, aj ked viem, ze isto nie som jedina. Som druhykrat tehotna (1xMA, 1xsekcia pred 2 rokmi), aktualne 11tt. Stava sa mi obcas, ze sa zobudim na spontanny orgazmus. Nijak to neboli, nemozem povedat ze je to neprijemne, ale tie stahy su pomerne silne. Nemoze to nejak ovplynit tehotenstvo, pripadne vyvolat spinenie? Zo spinenia mam docela strach lebo vas len zavru do nemocnice a aj tak nikto nepovie z coho to bolo. S manzelom sme sa dohodli ze pohlavny styk budeme mat az v 2 trimestri, pre istotu...samozrejme tie spontanne orgazmy neviem nijak ovplyvnit, myslite, ze je to aj tym, ze momentalne abstinujem? Este podotazka: pri tych stahoch citim, ze sa mi stahuju aj brusne svaly na jednej strane...a to uz vobec nechapem, este sa mi to nikdy nestalo...nuz, v tehotenstve je vsetko hore nohami...dakujem Vam za odpoved a prajem pekny vikend :-)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keby ste namali orgazmus, špinenie do 16. týždňa tehotenstva súvisí najčastejšie s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Čo sa týka orgazmu, nebol jednoznačne dokázaný negatívny vplyv orgazmu na tehotenstvo. Počas tehotenstva dochádza k hormonálnym zmenám, každá žena vníma tehotenstvo pomerne individuálne. Tak ako niektoré ženy nepociťujú nevoľnosti počas tehotenstva, tak niektoré ženy nedokážu dosiahnuť orgazmus a naopak. Skúsiť môžete užívať magnézium, prípadne aj Guajacuran. Odsledujte si to.

  • Smrad po spaleni

    , Autor: Nikuxxx

    Dobry den.Som v 18tt a stala sa taka vec.Boli sme u svokry,kde sme planovali prespat.Stretli sme sa s nou mimo jej bydliska a ked sme k nej prisli,zistilo sa,ze zabudla vypnut sporak a prihorel jej hrniec s jedlom.Vsade bolo kopec dymu,samozrejme sa vsetko vyvetralo.Chvilu sme tam potom boli.Potom sme znova odisli a vratili sa o niekolko hodin.Stale tam bol smrad,spali sme tam asi dve hodiny,potom sme museli odist,lebo sa tam naozaj zle dychalo.A tu je teda moja otazka:Mohla som tym,ze som tam bola a dychala ten smrad nejak uskodit babatku? Dymu som sa snazila vyhnut a bola som mimo neho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že dané okolnosti mali vplyv na tehotenstvo. Ak nebolo nevoľno Vám, nezvracali ste, ani nemali žiadne iné ťažkosti s dýchaním a nebolo potrebné vyhľadať lekársku pomoc, nemusíte sa obávať.

  • Krvácanie/špinenie po vyšetrení

    , Autor: Karinn

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa s Vami poradiť.
    Aktuálne som v 37+4tt a včera večer som bola na vyšetrení u gyn. Robili mi usg vyšetrenie, ctg a aj vaginálne vyšetrenie.
    V lekárskej správe stojí: p. vag: cervix sakrálne, takmer spotrebovaný, bránka priepustná na 1,5-2cm, hlavička vysoko, s.sagit. ani fontanely nehmatám, vak blán zachovaný
    USG: PPH, post I, akcia+, pohyby+, euhydramnion, placenta v predu pred zn. odlučovania
    EFW 3410g, BPP
    CTG: fyziologické

    Podľa lekárky boli ozvy ukážkové.. Je podľa tejto správy prosím Vás naozaj všetko v poriadku?
    Moja druhá otázka: Po vaginálnom vyšetrení (vag.vyšetrenie som mala večer okolo 20:00) som si včera večer všimla krvavé flaky na vložke.. sledovala som si to, či to prejde.. postupne to slablo a v noci som mala už čistú vložku.. ale dnes ráno som si zase našla flaky/ ako keby také hnedé špinenie.. Je to prosím Vás v poriadku po vyšetrení?
    Na kontrolu mám ísť zajtra o 13:00.. môžem počkať dovtedy alebo je problém to špinenie?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, opísané výsledky sú v norme. Ste otvorená na 2 cm, vaginálny nález máte priaznivý, pôrod sa môže spustiť prakticky kedykoľvek. Špinenie v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení je normálne, môže sa vyskytnúť, ak sa nejedná o krvácanie. Špiniť však môžete aj z otvárania sa, nakoľko máte podľa opisu priaznivý nález na pôrodných cestách. Takto sa Vám však objektívne bližšie vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. V prípade pravidelnej kontrakčnej činnosti, krvácania, odtoku plodovej vody, či absencii pohybov plodu navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Siesta choroba a tehotenstvo

    , Autor: Mgr.

    Dobry den, moja znama je v 35 tt, a bola v kontakte s dietatom kt. má tzv. siestu chorobu roseola infantum (cca. 10 minut boli v jednom aute). Dieta bolo uz po horuckach, na dalsi den sa vysypala, vtedy sme dozvedeli diagnozu. Otazka: Mohla nakazit buducu mamicku, a ak ano, je to nebezpecne v tomto stadiu tehotenstva? Docitala som ze to ohrozuje plod. Ak znama nebude mat horucku, aj vtedy to ohrozuje plod? Co mame robit, ako postupovat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šiesta choroba je vírusové ochorenie spôsobené herpes vírusom 6 alebo 7, ktoré je typické niekoľkodňovými vysokými horúčkami, po ktorých nasleduje vyrážka. Šiesta choroba nie je nebezpečná pre dospelého, môže však byť nebezpečná v tehotenstve, ak sa vyskytujú vysoké horúčky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie plodu. Inkubačná doba je 6 – 15 dní, najčastejšie je to do 10 dní. Roseola je vysoko nákazlivá a šíri sa ako kvapôčková infekcia - z tekutiny z nosa a hrdla nakazených ľudí, teda pri smiechu, kýchaní, kašlaní ... takže mohlo dôjsť k prenosu infekcie. Ochorenie zvyčajne nevyžaduje medikamentóznu liečbu, len prípadne podávanie liekov pri veľmi vysokej teplote. Antibiotiká sa nepodávajú, nakoľko sa nejedná o bakteriálnu infekciu. Stav treba odsledovať, ak sa dostaví teplota, či horúčka, je potrebné užiť napríklad Paralen v dávke 1 - 2 tablety každých 6 hodín, v nevyhnutnom prípade aj každé 4 hodiny, vhodné sú aj vlažné sprchy. Dôležitý je aj pitný režim. Určite však netreba panikáriť. Je vhodné upovedomiť obvodného gynekológa. Pri akejkoľvek návšteve zdravotníckeho zariadenia odporúčam dodržiavať zásady ROR: rúško, odstup, ruky. Dezinfekcia rúk je naozaj dôležitá.