Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Siesta choroba a tehotenstvo

    , Autor: Mgr.

    Dobry den, moja znama je v 35 tt, a bola v kontakte s dietatom kt. má tzv. siestu chorobu roseola infantum (cca. 10 minut boli v jednom aute). Dieta bolo uz po horuckach, na dalsi den sa vysypala, vtedy sme dozvedeli diagnozu. Otazka: Mohla nakazit buducu mamicku, a ak ano, je to nebezpecne v tomto stadiu tehotenstva? Docitala som ze to ohrozuje plod. Ak znama nebude mat horucku, aj vtedy to ohrozuje plod? Co mame robit, ako postupovat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šiesta choroba je vírusové ochorenie spôsobené herpes vírusom 6 alebo 7, ktoré je typické niekoľkodňovými vysokými horúčkami, po ktorých nasleduje vyrážka. Šiesta choroba nie je nebezpečná pre dospelého, môže však byť nebezpečná v tehotenstve, ak sa vyskytujú vysoké horúčky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie plodu. Inkubačná doba je 6 – 15 dní, najčastejšie je to do 10 dní. Roseola je vysoko nákazlivá a šíri sa ako kvapôčková infekcia - z tekutiny z nosa a hrdla nakazených ľudí, teda pri smiechu, kýchaní, kašlaní ... takže mohlo dôjsť k prenosu infekcie. Ochorenie zvyčajne nevyžaduje medikamentóznu liečbu, len prípadne podávanie liekov pri veľmi vysokej teplote. Antibiotiká sa nepodávajú, nakoľko sa nejedná o bakteriálnu infekciu. Stav treba odsledovať, ak sa dostaví teplota, či horúčka, je potrebné užiť napríklad Paralen v dávke 1 - 2 tablety každých 6 hodín, v nevyhnutnom prípade aj každé 4 hodiny, vhodné sú aj vlažné sprchy. Dôležitý je aj pitný režim. Určite však netreba panikáriť. Je vhodné upovedomiť obvodného gynekológa. Pri akejkoľvek návšteve zdravotníckeho zariadenia odporúčam dodržiavať zásady ROR: rúško, odstup, ruky. Dezinfekcia rúk je naozaj dôležitá.