Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,463 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás o radu, mám problémy s ktorými už si neviem rady, už niekoľko rokov trpím veľkými bolesťami počas menštruácie, prvé 3 dni niekedy až 5 dní nemôžem normálne fungovať, musím brať veľa liekov na bolesť a tým myslím naozaj veľa, niekedy až do bodu kedy som povedzme "mimo". Lieky mi poriadne nezaberajú preto ich beriem veľa, dokonca rôzne na predpis mi nepomôžu. Veľmi mi to obmedzuje život, chcela by som to vyriešiť. Chodila som k môjmu gynekologovi ale on mi na to povie že on u mna nevidí problém, že po pôrode sa to popraví že je to uplne normalne. Ja sa v najbližšom období nechystam rodiť, mam 22 rokov. Mávam bolesti celej oblasti podbruška cez močový mechur čreva konečník a do tychto oblastí dostávam krče a neustále prítomný pocit na zvracanie, prve dva dni naozaj nedokažem normalne fungovať, ak si nedám včasne tabletky od bolesti dosiahne to bodu, kedy vraciam od bolesti, v minulosti už ma kvôli tomuto brala aj sanitka na infuzie, začala som vracať a nemohla som prestať. Kupila som si taktiež prístroj Lívia čo by malo pomôcť proti tymto menštruačnym bolestiam namiesto tabletiek, bohužial na mňa vôbec neučinkuje. tiež Neviem či to spolu súvisí no pri pohlavnom styku mávam bolesti, s priatelom by nám veľmi pomohlo ak by sa aj s tymto dalo niečo robiť. Prosím vás o akúkoľvek radu čo robiť dalej, je možné že mám nejaku diagnozu? Mala by som navštíviť nového gynekologa? Za opoved vám vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa mi je veľmi ťažko vyjadriť, možností, ktoré pripadajú do úvahy je viacero. Väčšina z Vami spomínaných ťažkostí by sedelo na endometriózu, na jej potvrdenie sa musí urobiť diagnostická laparoskopia. Nepoznám však výsledky ani krvné ani USG. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás môže odporučiť na diagnostickú laparoskopiu.

Podobné otázky

  • PCOS - spinenie a krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,

    rada by som požiadala o radu, lebo už som popravde zufala a neviem čo robiť. V januári 2023 mi diagnostikovali PCOS. Tri roky predtým som bola diagnostickej laparoskopii s hysteroskopiou, lebo mám uterus bicornis a v tej dobe mi bolo povedané, že mám všetko v poriadku, som plodná a nemala som ešte jedinú cystu. Po tomto zákroku mi odporučili nasadiť HAK, keďže som hneď nechcela otehotnieť a zacal môj “boj”. Za dva roky mi boli nasadené tri druhý HAK, dve mi nevedeli udrzat cyklus (krvacala som vzdy v strede cyklu a z poslednej som bola príšerne migrény, ktoré som nikdy predtým nemala. Tak som sa dohodla s lekárkou, ze vysadím a už nechcem brat žiadnu HAK. Odvtedy som mala nonstop problémy s krvácaním, viac som v priebehu mesiaca krvacala ako nekrvacala a to aj mimo menštruácie, ktorú mávam extrémne silnú. Doktorka mi jednorazovo nasadila Duphaston a nepomohlo a nevedela si s tým poradit. Zmenila som lekárku a tam mi hneď diagnostikovali na základe vyšetrení a hormonálnej profilu PCOS a nasadili Duphaston dlhodobo, pretože ja som mala krvácanie typu - menstruacia 10-13 dni, dva dni bez, den krvácanie, den bez, potom 5 dni krvácanie, striedačka so spinenim atd. Pri duphastone sa to mierne upravilo, ale menstruacia bola ešte viac neznesiteľná - nevedela som normálne fungovať v práci, nadmerne krvácanie, mdloby, vracanie. Vysadila som duphaston a skúšam prirodzenú liečbu - každé ráno pijem alchemilkovy caj a každý vecer uzivam pupalku dvojročnú s vitamínom E + 3 kvapky gynexu. Mierne mi to pomohlo na menštruáciu a uzivam teraz aulin od bolesti tak den, dva. Priebeh menštruácie je lepší, ale aj tak mam aj týždeň pred menštruáciou spinenie, menštruáciu napríklad teraz už 12ty den, potom mi to na pár dni, max týždeň a pól prejde a znova spinenie. Nedokážem mat ani pohlavný styk, lebo mi to automaticky spúšťa spinenie. Ja som už vážne zufala, zatiaľ najlepsi stav mi urobili bylinky, lebo je to najlepšia fáza v ktorej som, ale beriem ich už 6 mesiacov a stále to nie je ani blizko normálneho cyklu. Prosím, neviete mi poradit, davam si pozor aby som všetko poctivo si davala načas. Lekárka mi povedala, ze potom jedine HAK alebo ten Duphaston znova, ale ani s jedným nemám dobrú skusenost. Naozaj nie je ina cesta? Alebo čo by som ešte vedela spravit sama aby sa to zlepšilo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže je menštruačný a ovulačný cyklus založený na princípe striedania hladín hormónov, inak, ako hormónmi sa to úplne upraviť nedá. Ak nemáte dobre skúsenosti s tabletkovou formou hormonálnej antikoncepcie, dá sa ešte vyskúšať vaginálny hormonálny antikoncepčný krúžok, prípadne, ak ešte niekoľko rokov neplánujete otehotnieť, dá sa uvažovať aj o zavedení hormonálneho vnútromaternicového telieska. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení, nálezy, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Koniec PMS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Ja som tu písala ohľadom môjho nepravidelného cyklu . Dnes je 43 deň a stále som nedostala menštruáciu. Od utorka do včera som mala silné bolesti v podbrušku a bolesti pŕs. Dnes má už nebolí nič, no menštruácia stále nie je. Myslíte že príde v najbližších dňoch? Tehotná by som byť nemala keďže styk je s kondómom a test negatívny. Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak menštruácia sa môže dostaviť v najbližších dňoch, ale aj nemusí. Odsledujte si to. Ak nie ste tehotná, čo za predpokladu chráneného pohlavného styku nepredpokladám, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie menštruáciu vyvolať.

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dnes je to 42 deň môjho nepravidelného cyklu a zároveň tak 5den čo pociťujem bolesti v podbrušku a mám citlivé prsia, deň čo deň je bolesť silnejšia a vždy si myslím že to už prišlo ale stále nič. Väčšinou mi na vyvolanie pomáha sex. No ani to nezabralo ani neviem čo ešte viac mám robiť. Už som konečne vyzdravela a dnes som sa opäť zobudila s herpesom a kašľom. Každý krát mám pocit že som už dostala a stále nič. Mám však biely výtok, hustý až tak mliečnej farby. Môže to niečo znamenať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin výtoku môže byť viacero. Nie každý výtok z pošvy je patologický. Keďže nepoznám žiadne nálezy, výsledky vyšetrení, ani všetky okolnosti. takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nepravidelný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dnes je to 42 deň môjho nepravidelného cyklu a zároveň tak 5den čo pociťujem bolesti v podbrušku a mám citlivé prsia, deň čo deň je bolesť silnejšia a vždy si myslím že to už prišlo ale stále nič. Väčšinou mi na vyvolanie pomáha sex. No ani to nezabralo ani neviem čo ešte viac mám robiť. Už som konečne vyzdravela a dnes som sa opäť zobudila s herpesom a kašľom. Brala som tento mesiac silné antibiotiká dvakrát plus ďalšie lieky proti bolesti. Môže to byť práve tá choroba ktorá by akoby bránila k spusteniu menštruácie? Tehotenské testy som si robila tri a všetky negatívne z ranného moču, styk mám vždy chráneny kondómom. PMS mávam každý cyklus no väčšinou mám bolesti tak dva dni pred a potom sa to spustí, teraz stále nič. Som už zúfalá. Ku gynekologicke môžem ísť najbližšie až 11.9 .
    Ďakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, choroba, užívanie antibiotík, liekov, stres, pokles imunity, to všetko má vplyv na menštruačný cyklus a môže spôsobiť jeho znepravidelnenie. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Spomínané prejavy PMS môžu trvať aj niekoľko dní, aj týždeň. Odsledujte si to. Menštruácia sa ďalšie vyvolať podaním injekcie cestou Vášho obvodného gynekológa. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kedy vyvolanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobre ráno pán doktor. Už som tu písala ohľadom meškania menštruácie. Dnes je to 40ty deň cyklu, bolestí v podbrušku mám už tak štvrtý deň, prsia mám veľmi citlivé no menštruacia stále nikde. Neviem či je to tak kvôli tým silným antibiotikám čo som brala alebo aktuálnej chorobe. Tehotenský test mám negatívny. Len som Vás chcela poprosiť o radu, kedy mám moji situáciu riešiť s gynekologickou, aby mi menzes vyvolala?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste ešte aktuálne chorá, neviem či má zmysel menštruáciu vyvolávať. Áno, s najväčšou pravdepodobnosťou Vám menštruácia mešká kvôli aktuálne prebiehajúcemu ochoreniu a užívanými antibiotikám. Ak nedôjde k spontánnemu spusteniu menštruácie, môžete navštíviť Vášho obvodného gynekológa za účelom vyvolania menštruácie po vyliečení.