Čo prináša koncept Hermanovej hodinky matkám?

MK | 18. september 2024
Čo prináša koncept Hermanovej hodinky matkám?

Mnohé mamy majú obavy, že ak si nájdu čas pre seba, ich deti tým o niečo okrádajú. Opak je pravdou.

Čo je Hermanova hodinka?

Hermanova hodinka je pojem pomenovaný po americkom pediatrovi Dr. Williamovi Hermanovi, ktorý skúmal mentálne a fyzické zdravie matiek, najmä tých, ktoré sa starajú o malé deti. Dr. Herman si uvedomil, že mnoho matiek sa cíti vyčerpaných a preťažených neustálou starostlivosťou o rodinu, čo ich vystavuje riziku vyhorenia. Z tohto dôvodu prišiel s jednoduchým, ale účinným konceptom – odporúča matkám, aby si každý deň našli hodinu len pre seba. Hodinu, počas ktorej sa zamerajú iba na svoje potreby. 

Hermanova hodinka je nenápadný koncept, ktorý sa zameriava na úplne obyčajnú, no zároveň vzácnu vec: čas pre seba.

Byť matkou znamená neustále byť k dispozícii

Deti sa vás milionkrát opýtajú prečo, partner potrebuje pomôcť hľadať dokumenty a ešte je tu domácnosť  – jedlo, pranie, domáce úlohy. V takomto každodennom zhone je ťažko nájsť si vedome hodinu, počas ktorej budete len vy a vaše potreby. Hodinu, počas ktorej vás nikto nesmie rušiť, ani od vás niečo žiadať, môžete ísť kamkoľvek potrebujete a robiť čokoľvek vás naplní šťastím. Je to vaša hodina. 

Psychologické štúdie ukazujú, že pravidelný odpočinok, hoci aj v krátkych intervaloch, môže výrazne znížiť úroveň stresu, podporiť mentálne zdravie a zlepšiť celkovú pohodu​. Či už ide o krátku prechádzku, čítanie knihy, cvičenie alebo meditáciu, dôležité je, aby tento čas bol skutočne iba váš – bez rušivých vplyvov a pocitu viny.

Čo prináša koncept Hermanovej hodinky matkám?

Matky sú mentálne preťažené 

Mentálna záťaž – je to termín, ktorý opisuje stav, keď neustále premýšľate o tom, čo všetko musíte spraviť, a to aj vo chvíľach, keď od vás nikto nič nežiada. Matky často trpia týmto fenoménom, pretože majú hlavu plnú povinností, plánov a rozhodnutí, ktoré musia spraviť. Pravidelné vypnutie tohto "mentálneho chodu" je kľúčové pre duševnú pohodu. 

Matky sú fyzicky unavené 

Fyzická únava – starostlivosť o deti nie je len emocionálne náročná, ale aj fyzicky vyčerpávajúca. Neustále nosenie, chodenie za deťmi, nočné vstávanie – to všetko vyžaduje energiu, ktorá sa bez dostatočného odpočinku nedopĺňa. Hermanova hodinka môže byť časom na jednoduché aktivity ako masáž, joga alebo len tiché podriemkávanie na pohovke. 

Ako môže vyzerať Hermanova hodinka?

Nemusí to byť doslova hodina – dôležité je, aby ste si každý deň našli aspoň krátky úsek, ktorý venujete len sebe. Pre niekoho to môže byť ranná káva na balkóne, pre iného večerný kúpeľ.  Ak máte možnosť, skúste sa dohodnúť s partnerom alebo rodinou, aby vám umožnili aspoň raz za týždeň niekoľkohodinové voľno, kedy sa môžete venovať svojmu hobby alebo niečomu, čo vás skutočne baví. Aby ste nezabudli, že ste aj Zuzky, Ivanky, Moniky a nielen mamy. V dobrom.  

Ako pomáha deťom, keď si mama oddýchne?

Mnohé mamy majú obavy, že ak si nájdu čas pre seba, ich deti tým o niečo okrádajú. Opak je pravdou. Deti potrebujú vidieť, že aj rodičia si vážia svoj čas a svoje potreby. Tým, že im ukážete, že si dávate priestor na odpočinok, učíte ich, že starostlivosť o seba je normálna a dôležitá. A šťastná, odpočinutá matka je nielen lepším rodičom, ale aj inšpiratívnym vzorom​.

Hermanova hodinka nie je len koncept o odpočinku – je to praktický nástroj, ktorý vám pomôže udržať balans.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: