Spánok pod lupou: Prečo ženy potrebujú kvalitnejší oddych než muži

Michaela Klamová | 27. august 2024
Spánok pod lupou: Prečo ženy potrebujú kvalitnejší oddych než muži

Mnoho párov naráža večer na problém spoločného spania. Najmä ženy často očakávajú, že keď si idú ľahnúť ony, mal by ísť spať aj ich partner. No vedci majú na spoločné zaspávanie iný názor.

Problém so spánkom majú skôr ženy ako muži

Podľa viacerých štúdií majú nekvalitný a problematický spánok najmä ženy. Sú napríklad náchylnejšie k syndrómu nepokojných nôh či nespavosti a muži sa zasa trikrát častejšie stretávajú so spánkovým apnoe.

Nedostatok spánku silne ovplyvňuje nielen naše fungovanie, ale aj naše zdravie. Za spánkový cyklus je zodpovedný hormón melatonín, ktorého vylučovanie stúpa tesne pred spaním. Rovnako je to aj s telesnou teplotou. Tá taktiež dosahuje vrcholné hodnoty pred spaním a najnižšie zasa pár hodín pred prebudením. Podľa prieskumov však k vylučovaniu melatonínu aj stúpaniu teploty dochádza u žien o čosi skôr ako u mužov, a preto si potrebujú ľahnúť o niečo skôr ako ich polovičky. Tým väčšinou vyhovuje ukladať sa na spánok neskôr a aj neskôr vstávať, čo však môže byť v bežných dňoch, pri vstávaní do práce či kvôli deťom, problematické.

Nekvalitný spánok ovplyvňuje naše fungovanie počas dňa - ženy sú podráždenejšie, muži hladní

Aj nedostatok spánku sa na ženách podpisuje inak ako na mužoch. Nevyspaté ženy majú dvakrát aktívnejšie centrum zodpovedné za emócie ako nevyspatí muži. Muži trpiaci nedostatkom spánku zasa pociťujú väčší hlad ako ženy.

Ľudia pracujúci v nočných zmenách majú vyššiu pravdepodobnosť rozvoja cukrovky II. typu a u mužov je toto riziko dokonca dvakrát vyššie. Ženám v nočných zmenách zasa hrozí zvýšené riziko nadváhy a obezity.

Ideálne je dodržiavať pravidelný spánkový cyklus a spať približne 8 hodín denne. Keď sa vám už zatvárajú oči, nečakajte, kým skončí seriál alebo kým si príde ľahnúť aj váš muž a doprajte si dostatok spánku. Investujete tak nielen do seba a svojho zdravia, ale aj do svojej rodiny. Lebo vyspatá mama je šťastná mama.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: