Medicínska antropologička Lenka Medvecová Tinková: Je bezpečné podávať melatonín deťom?

Marika Koscelníková | 18. marec 2024
Medicínska antropologička Lenka Medvecová Tinková: Je bezpečné podávať melatonín deťom?

V niektorých krajinách je podávanie melatonínu deťom bežnou praxou, je to však bezpečné? Čo si o jeho užívaní myslí medicínska antropologička so špecializáciou na detský spánok Mgr. et Bc. Lenka Medvecová Tinková?

Spánok, respektíve problémy so spánkom detí sú pre rodičov veľkou témou. Niet sa čo diviť, prebdené noci a nepokoj dieťaťa ovplyvňujú atmosféru v celej rodine. Za posledných pár desaťročí sa výrazne zvýšilo používanie doplnkov melatonínu, a to nielen medzi dospelými, ale aj u detí. 

Melatonín 

Ide o kľúčový hormón vytváraný v epifýze, žľaze nachádzajúcej sa v mozgu. Melatonín sa tvorí z prekurzora sérotonínu, hlavne v neskorých nočných hodinách, a jeho hlavnou úlohou je riadenie cyklu spánku. Pre túto jeho funkciu je často označovaný ako „hormón spánku". Voľne predajný melatonín je klasifikovaný ako doplnok stravy. To znamená, že produkty nie sú regulované tak, ako sú regulované napríklad iné voľne predajné lieky, ako je ibuprofén. Neexistuje žiadny dohľad nad tým, čo vlastne rodičia kupujú a dávajú svojim deťom.

V niektorých krajinách je podávanie melatonínu deťom bežnou praxou, je to však bezpečné? Čo si o jeho užívaní myslí medicínska antropologička so špecializáciou na detský spánok Mgr. et Bc. Lenka Medvecová Tinková?

Mgr. et Bc. Lenka Medvecová Tinková

Je bezpečné podávať melatonín deťom?

Užívanie melatonínu deťmi je v ostatnom čase pomerne rozšírené. Môže rodič, v prípade, že má jeho dieťa problémy so spánkom, siahnuť po voľne dostupných melatonínových prípravkoch, prípadne ich môže predpísať aj lekár? 

Je pravda, že v súčasnosti sa dajú prípravky s melatonínom kúpiť ako voľne predajné doplnky stravy. Aj keď sa umelý melatonín považuje pre dospelého človeka za relatívne bezpečný, pre deti nie je plošne odporúčaný. V niektorých špecifických prípadoch ho môže lekár po dôkladnej diagnostike odporučiť deťom s poruchami autistického spektra alebo s inou spánkovou či fyziologickou patológiou. Ale ani v tomto prípade by to nemalo byť automatické riešenie. Ak vám odborník, a to akýkoľvek, odporučí umelý melatonín pre dieťatko bez toho, aby ho vyšetril a následne s vami prebral jeho spánok, zaspávanie a možnosti, ako prirodzene podporiť pokojnejší spánok či tvorbu melatonínu, bola by som opatrná. 

Aký účinok má (môže mať) vlastne melatonín na spánok detí alebo aj celkovo na spánok ako taký?  

Spánok v našom tele je z fyziologického hľadiska ovplyvnený teplotou a striedaním svetla a tmy. Melatonín je považovaný za hormón spánku spojený práve so svetlom a tmou. Prirodzene stúpa večer a spolu s ním aj únavový tlak, ktorý nás privedie postupne do spánku.  Umelý melatonín môže pomáhať so spánkom a zaspávaním niektorým ľuďom s insomniou, pri jet lagu (teda keď máme rozhodený biorytmus po cestovaní a v našom tele je trochu chaos vzhľadom na iné prostredie a striedanie dňa a noci), alebo pri iných patológiách, ktoré bránia človeku spať a melatonín produkovať prirodzene. Umelý melatonín by však, a to zdôrazňujem, nemal byť prvou možnosťou, po ktorej siahneme, ak máme my alebo naše dieťatko problémy so spánkom.

Melatonín je síce nazývaný hormónom spánku, ale pre pokojný spánok a zaspávanie sú dôležité napríklad aj hormóny sérotonín a oxytocín. A čo je zaujímavé, práve oxytocín sa produkuje pri kontakte – takže masáž, uspávanie dieťatka, hladkanie, náruč, láskavé slovo a pritúlenie, aj toto sú veci, ktoré môžu zlepšiť zaspávanie detí.  

 Aké môže mať nežiadúce účinky používanie melatonínu v detskom veku?

Zhrnula by som to do pár základných téz, prečo pri problémoch so spánkom po ňom nesiahnuť.

  • spánok detí i ich telo sú stále vo vývoji a tento vývoj môže byť umelým dopĺňaním hormónu ovplyvnený. A zatiaľ máme málo štúdií, ktoré by zaručili jeho nezávažnosť a bezpečnosť v detskom tele z dlhodobého hľadiska
  • drvivá väčšina problémov so spánkom detí sa dá riešiť inak
  • aj na melatoníne sa môžeme časom stať závislý
  • užívanie umelého melatonínu môže mať aj nežiaduce účinky – najčastejšími sú zmeny nálad, ospalosť, bolesť hlavy, ale u niektorých sa môžu objaviť aj nočné mory, bolesť bruška a depresie. Dokonca sa v USA stále častejšie objavujú aj prípady predávkovania detí a s tým spojená hospitalizácia v nemocnici.

Umelý melatonín sa ako liečivo v niektorých konkrétnych prípadoch odporúča len deťom s ADHD a autizmom po konzultácii a diagnostike lekárom a len v prípade, že sú tieto deti staršie ako 5 rokov.

Ako môžeme teda upraviť spánok dieťatka bez toho, aby sme siahli po tomto výživovom doplnku? Inak povedané, ako môžeme zvýšiť prirodzenú tvorbu melatonínu u detí?

Vlastne je to veľmi jednoduché – zdravým životným štýlom. A začíname už ráno. Na melatonín má vplyv striedanie svetla a tmy, a preto už ráno svoje telo môžeme naštartovať a podporiť prirodzený biorytmus pobytom na dennom svetle a čerstvom vzduchu.  Pre veľmi aktívne deti často odporúčam aj podvečernú prechádzku s rodičmi. Zdravá strava bohatá na tryptofan, ktorý podporuje tvorbu sérotonínu a melatonínu. Do tejto skupiny vlastne patrí dostatok zeleniny a ovocia (skvelé sú napríklad čerešne či jablká).  Dôležité je obmedziť sledovanie obrazoviek počas dňa a večer pred spaním. Skvelým doplnkom k zlepšeniu spánku môže byt aj večerné používanie žiaroviek alebo lampičiek bez modrej zložky, ktoré môžu uľahčiť teluprechod od aktivity do spánku. 

Medicínska antropologička Lenka Medvecová Tinková: Je bezpečné podávať melatonín deťom?

Odkedy sa dieťatko narodí, máme tendenciu jeho spánok regulovať, nejakým spôsobom ho kontrolovať. Možno aj to je dôvod, že ak zlyhajú „bežné“ možnosti, rodičia siahnu po výživovom doplnku s umelým melatonínom a takto riešia problém so spánkom dieťaťa? 

Vývoj spánku u detí je často veľmi silne prepojený s ich fyzickým a psychickým vývojom a taktiež s povahou dieťatka. Niekedy sa do všetkého zamotajú ešte príliš veľké očakávania spoločnosti o tom,  ako by malo dieťatko spať, ako rýchlo zaspávať a kedy. Z môjho výskumu medzi rodičmi detí vo veku 2 - 3 roky napríklad vyplynulo, že rodičia väčšinou očakávajú, že dieťatko večer zaspí do 15 minút. Avšak priemerná doba zaspatia podľa výskumu bola u detí 30 - 40 minút. Niekedy môžu rodičia siahnuť po týchto prípravkoch, keď majú pocit, že dieťatko dlho zaspáva. Na druhej strane, ak dieťatko zaspáva veľmi dlho, napríklad hodinu alebo zaspáva veľmi neskoro, je namieste hľadať príčinu. Niekedy môže byť dôvodom skladba denných spánkov, životný štýl, druhy večerných rituálov. Práve večerným rituálom podľa povahy dieťatka sa často venujem aj vo svojich knihách pre rodičov. Niekedy skutočne stačí poprehadzovať si spoločný rytmus dňa a večera a zlepšenie sa dostaví. 

Umelý melatonín nie je žiadny spánkový zázrak, pre pokojný spánok a zaspávanie potrebujeme oveľa viac než len tento hormón. Navyše melatonín sa v našom tele prirodzene tvorí, ak sú na to správne podmienky a môžeme teda podporiť jeho prirodzenú tvorbu a nezaťažovať detsky organizmus voľne predajnými doplnkami, ktorých dlhodobý efekt nie je poriadne preskúmaný.

Ako spánková antropologička máte spánok preskúmaný z rôznych pohľadov, sú prípady, kedy by ste užívanie melatonínu odporúčali aj vy?

Nie, užívanie prípravkov s melatonínom neodporúčam a ani to nie je v mojej kompetencii.

Vždy je pri deťoch doležíte pozrieť sa na ich spánok viac komplexne a do hĺbky a podľa toho hľadať riešenie. Pokiaľ ide o nespavosť z dôvodu nejakej diagnózy, vtedy už ale spadá rozhodnutie a odporúčanie výhradne do rúk špecializovaného lekára – najlepšie takého, ktorý sa priamo zaoberá spánkovou medicínou. Navyše, stačí sa pozrieť do krajiny, kde sa dlhodobo umelý melatonín deťom dáva. Napríklad podľa štúdie z USA sa za desať rokov zvýšilo užívanie umelého melatonínu deťmi až o 530 %. Ale to nie je všetko, spoločne s tým sa zvýšilo aj percento predávkovania melatonínom u deti do 5 rokov a ich hospitalizácia. V USA je nadmerné užívanie melatonínu deťmi už skutočný problém, ktorým sa zaoberajú odborníci a bijú na poplach. Zároveň sa nijak markantne v USA neznížilo percento problémov so spánkom. Naopak, stúpa. Takže ani dostupnosť melatonínu nevyriešila problémy ľudí so spánkom. 

Ako postupovať, ak má dieťa problémy so spánkom a nechceme siahnuť po užívaní výživových doplnkov s umelým melatonínom?

Niektoré deti môžu mat strach z tmy, iné potrebujú prispôsobiť večerné rituály svojej povahe, u ďalších môže byť problém so spánkom ci zaspávaním spojený s nedostatkom pohybu a pobytu vonku alebo veľmi dlhým časom tráveným s mobilom v ruke ci pred televíznou obrazovkou alebo počítačom. A v ďalších prípadoch môže spánok ovplyvňovať aj celková situácia a atmosféra v rodine, vzťahy, stravovanie, citlivosť či alergie na niektoré potraviny. Tých možností je mnoho a keď objavíme skutočnú príčinu, môžeme nastaviť bezpečné, láskavé a dlhodobé riešenie.

Za seba by som rada dodala, že problémy so spánkom a zaspávaním detí má v súčasnosti na svedomí nie nedostatok melatonínu, ale:

  • nedostatok pohybu detí
  • nedostatok pobytu vonku
  • príliš dlhé sledovanie online videí
  • stres
  • tlak na výkon
  • neprimerané očakávania spoločnosti od spánku malých detí
  • nezdravé stravovanie plné cukrov a polotovarov

A to sú všetko veci, ktoré ako rodina dokážeme zmeniť a ovplyvniť. Aj bez umelého melatonínu.

Zakladateľka projektu ProsímSpinkej ,autorka dvoch odborných kníh o spánku a piatich detských kníh s terapeutickými a spánkovými rozprávkami, Lenka Medvecová Tinková objasňuje mnohé mýty, ktoré máme v súvislosti so spánkom detí. Nájdite si chvíľku a inšpirujte sa pri hľadaní riešenia v súvislosti so spánkom vášho dieťatka. VIDEÁ SI POZRITE TU.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: