POZOR na modré svetlo!

Michaela Klamová | 6. november 2020
Modré svetlo

Život sa presunul do online sveta. Na čo ši dávať pozor?

Denne trávime dlhé hodiny sledovaním rôznych obrazoviek. Nástupom smartfónov a počítačov sa tento čas rapídne zvyšuje. Každé z týchto zariadení, takisto ako aj slnko, vyžaruje modré svetlo. 

Modré svetlo a ľudský zrak

Z mobilu na vás síce svieti v oveľa menšej intenzite ako zo slnka, no na to sa nepozeráte z 25-centimetrovej vzdialenosti. 

Modré svetlo je pre nás dôležité – potláča hormón spánku melatonín, čím nás prebúdza a udržuje bdelými. No moderné prístroje túto vlnovú dĺžku využívajú priveľa. Zatiaľ však  neexistujú štúdie, ktoré by skúmali dlhodobý vplyv modrého svetla na ľudský organizmus.

Čo však s istotou vieme, je, že niekoľkohodinové pozeranie do monitoru výrazne znižuje frekvenciu žmurkania a vysušuje oči. Obľúbené surfovanie s mobilom v posteli zasa spôsobuje problémy so spánkom, rozhadzuje prirodzený cirkadiánny rytmus a vnútorné hodiny. 

Každých 20 minút 

Ak pracujete každý deň s počítačom, mali by ste sa každých 20 minút zahľadieť na 20 sekúnd na niečo vzdialené aspoň niekoľko metrov. To platí pre dospelých aj pre deti. 

TIP:

Na moderných telefónoch máte možnosť nastaviť si ochranu zraku, ktorá vypne modré svetlo. Môžete si ho nastaviť na konkrétnu podvečernú hodinu, keď sa automaticky zapne a ráno zasa samo vypne. Obrazovka bude mať počas zapnutia žltkastý nádych, ktorý ale po chvíli prestanete vnímať.

K počítaču si môžete zaobstarať špeciálne okuliare filtrujúce modré svetlo a na suché oči používať kvapky so zvlhčujúcim účinkom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: