Vývoj mozgu v prvých rokoch: Ako pozitívne a negatívne skúsenosti formujú budúcnosť dieťaťa

MK | 14. september 2024
Vývoj mozgu v prvých rokoch: Ako pozitívne a negatívne skúsenosti formujú budúcnosť dieťaťa

Prvé tri roky života dieťaťa sú najdôležitejšie a zároveň najzraniteľnejšie pre vývoj mozgu. Krik, cigaretový dym, alkohol, zanedbaná starostlivosť, emocionálny chlad a odmietanie... to všetko významne ovplyvňuje vývoj mozgu a celkové prospievanie bábätka.

Vplyv pozitívnych a negatívnych skúseností na vývoj mozgu v ranom veku dieťaťa

Veľmi, veľmi dôležité pre budúce fungovanie dieťaťa sú prvé tri roky jeho života. Poprední psychológovia zdôrazňujú dôležitosť pripútania, emocionálnej dostupnosti a fyzickej blízkosti práve počas prvých troch rokov dieťaťa, kedy je najdôležitejšou osobou mama (alebo niekto, kto dieťa opatruje a napĺňa jeho potreby). Je to obdobie búrlivého rastu a zároveň veľmi krehké na zranenia.

Nie, nemusíte mať, milí rodičia, stres z toho, že dieťa potrebuje niečo špeciálne na to, aby prospievalo. Potrebuje primeranú odpoveď na svoje potreby, kvalitnú výživu, dostatok spánku, láskavú náruč, božteky na líčko, pohladenie po vláskoch, podnety, ktoré ho posunú ďalej v poznávaní sveta. 

Nie vždy sa všetko podarí. 

Vedeli ste, že vedci dokážu identifikovať, či detský mozog zažil určité druhy traumy alebo negatívnych skúseností sledovaním vzorcov aktivity v mozgu? Tak veľmi sú dôležité reakcie okolia a prostredie, v ktorom bábätko vyrastá. MRI a iné neurozobrazovacie techniky ukazujú, ako rôzne druhy stresu, či už emocionálneho alebo fyzického, menia štruktúru a funkciu mozgu. 

Zdravie matky má vplyv aj na zdravie a prospievanie dieťaťa - pozor na alkohol, cigarety a iné návykové látky počas tehotenstva 

Vývoj mozgu sa začína len niekoľko týždňov po počatí, preto je matka a jej prijatie dieťaťa prvým a najdôležitejším faktorom pre optimálny rast mozgu. Prenatálny stres, vystavenie toxínom alebo nedostatočná výživa môže spôsobiť poškodenie vyvíjajúcich sa nervových spojení, čo môže mať celoživotné následky. Toxíny, ako sú návykové látky, cigaretový dym, alkohol, niektoré druhy infekcií alebo environmentálne znečistenie, počas tehotenstva či raného detstva, môžu narušiť vývoj neurónov a spôsobiť trvalé zmeny v kognitívnych a emocionálnych schopnostiach dieťaťa, neriskujte. Dieťatko si to nezaslúži. 

Výskumy ukazujú, že už malé bábätká dokážu rozpoznať stresové situácie, akou je napríklad krik v domácnosti. Ak je hádka, násilie a vyslovene krik  na dennom poriadku v rodine, v ktorej dieťa vyrastá, ide o toxický stres. Ten môže narušiť vývoj mozgu a spôsobiť problémy so správaním a emocionálnou reguláciou v neskoršom živote​.

Fakty o detskom mozgu

  • Rodičovská starostlivosť hrá kľúčovú úlohu vo vývoji mozgu cez skoré interakcie.
  • Mozog novorodenca je štvrtinou veľkosti dospelého mozgu, ale počas prvého roka života sa zdvojnásobí.
  • Detský mozog vytvára viac ako milión neurónových spojení každú sekundu.
  • 60 % energie novorodenca ide na vývoj mozgu.
  • Po narodení mozog rastie o 1 % denne počas prvých troch mesiacov života.
  • Mozog dvojročného dieťaťa je menší ako mozog dospelého, no obsahuje o 50 % viac synapsií.
  • Mozog trojročného dieťaťa je dvakrát aktívnejší ako mozog dospelého.
  • Jeden kúsok mozgového tkaniva veľkosti zrnka piesku obsahuje miliardu synapsií.

Úloha rodiča pri vývoji mozgu - toto môžete urobiť

Deti, s ktorými rodičia komunikovali od narodenia a reagovali na ich plač, zvuky, gestá, mimiku a napokon aj na slová, sa cítili prijaté a v bezpečí. Ich slovná zásoba vo veku troch rokov bola väčšia ako u rovesníkov, s ktorými sa rodičia nerozprávali. Najdôležitejším spôsobom, ako podporiť rast mozgu, je zapájať deti do rozhovorov a hry prostredníctvom spätných reakcií. Akcia - reakcia. Potreba - odpoveď. Hovorte im o tom, čo práve robíte, ako to robíte, spievajte im uspávanky. Váš hlas, intonácia, intenzita, to všetko je pre bábätká zaujímavé, aj keď ešte nevedia rozprávať. Priviňte si dieťa, keď plače, nenechávajte ho osamote s jeho emóciami, plačom s vami komunikuje a vy sa učíte komunikovať s ním. 

Fyzický dotyk a náklonnosť sú pre vývoj mozgu dieťaťa nevyhnutné, pretože podporujú uvoľňovanie rastových hormónov. Dieťa potrebuje vedieť, že je milované a jedným z jazykov lásky je objatie, pohladkanie, jemné brnknutie do nošteka, chytenie za ručičku pri rozhovore, vaša náruč, do ktorej sa môže schovať. Masáž je tiež výborným spôsobom, ako sa spojiť s bábätkom a dať tak jeho mozgu signál, že je milované. 

Bábätká milujú hru na schovávačku „Kde je Zuzka? Kuk-uk“ — cez túto hru si osvojujú nové zručnosti. Hrajte sa s nimi, zakryte si oči a hľadajte dieťatko, otvorte oči a nájdite ho. Môžete mu jemne priložiť plienočku na tvár a odtiahnuť, alebo to urobte sebe.  

Skúste dávať deťom netradičné otázky. Opýtajte sa detí vo veku 24-36 mesiacov otázky typu: „Prečo psy štekajú?“ Je úžasné vidieť dieťa, ako tuho premýšľa nad odpoveďou, ktorá vás občas prekvapí svojou múdrosťou. Pýtajte sa, diskutujte s deťmi, debatujte o rôznych dôležitých aj smiešnych veciach. 

Mozog má prakticky neobmedzenú kapacitu na ukladanie informácií. A veľa vecí vieme ovplyvniť my rodičia. 

Prejavy toxického stresu u detí

Nikto nemá ideálne podmienky, ale za veľa vecí sme zodpovední my rodičia. Skúsme zmeniť to, čo sa zmeniť dá a podporiť dieťa v jeho vývoji. 

U najmladších detí môže toxický stres pochádzať z neustáleho vystavenia situáciám, ako je zanedbávanie, časté konflikty v domácnosti (napríklad hádky rodičov), fyzické alebo emocionálne týranie, alebo dlhodobá absencia citového kontaktu. Takéto skúsenosti môžu viesť k narušeniu normálneho vývoja mozgu a správania, ako sú problémy so spánkom, časté plače bez zjavného dôvodu, ťažkosti so stravovaním, a znížená ochota učiť sa nové zručnosti​.

U starších detí sa toxický stres môže prejaviť emocionálnymi problémami, ako je úzkosť, agresivita, problémy so sústredením, alebo naopak, výrazné uzavretie sa do seba. Tento stres môže byť spôsobený závažnými udalosťami, ako je dlhodobé chudobné rodinné prostredie, strata rodiča, šikana, alebo chronické ochorenie. Bez adekvátnej emocionálnej podpory môže toxický stres narušiť školský výkon a sociálne vzťahy.

V konečnom dôsledku je dôležité rozpoznať stresové faktory v ranom období života dieťaťa a poskytnúť mu náležitú podporu, aby sa toxický stres neprejavil vo forme dlhodobých problémov. Buďme zodpovednými rodičmi. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: