Vývoj mozgu detí: Jedným z najvýznamnejších faktorov je výživa

RNDr. Barbara Sviežená, PhD. | 30. júl 2021
Vývoj mozgu u detí

Rozvoj mozgu a centrálnej nervovej sústavy dieťaťa koncom vnútromaternicového vývoja a počas prvých troch rokov života je jedinečný a unikátny.

V tehotenstve rastie mozog vyvíjajúceho sa plodu rýchlosťou 250-tisíc nových buniek každú minútu. V tomto období sa doslova definuje, ako bude mozog v následnom období až do neskorej dospelosti fungovať.

Pri narodení dieťaťa je jeho mozog tvorený 100 miliardami buniek so základnými prepojeniami (synapsiami). Novšie výskumy nám už dokonca potvrdzujú, že raný mozog je schopný vyvolať spomienky alebo predstavy o budúcnosti – avšak, samozrejme, novorodeniatko si to neuvedomuje ani nevie interpretovať. Potom na toto všetko zabúdame...

Počas prvého roka života dochádza k nárastu mozgu takmer trojnásobne, avšak počet buniek sa nemení – rozvoj vychádza z tvorby nových prepojení neurónov a sústavnej myelinizácie – tvorby obalov nervových spojení. 

Najvýznamnejší faktor na rozvoj mozgu

Jedným z najvýznamnejších faktorov, ktorými vieme podporiť rozvoj mozgu, ale aj kognitívnych funkcií a správania detí, je práve výživa. To je na jednej strane vynikajúca správa, pretože tým pádom máme podporu priamo vo svojich rukách, na druhej strane – nesprávnou výživou vieme veľa ovplyvniť, a dokonca spôsobiť nezvratné zmeny. 

Zloženie jedál a vyvážená strava môže mať okamžitý efekt napríklad aj na zmenu nálady, ale z dlhodobého hľadiska vyvoláva benefičné alebo naopak nepriaznivé efekty. Na konci druhého roka života je mozog prakticky plne pripravený slúžiť po zvyšok života – dosahuje takmer hmotnosť dospelého mozgu, má plne vyvinuté synapsie a je plne ukončená myelinizácia = bielkovinovo-tukový obal okolo nervových dráh.

MYELINIZÁCIA

Na začiatku nášho života sú nervové vlákna vychádzajúce z neurónov = nervových buniek, nahé, bez ochranného obalu. Asi uznáte, že takéto vzácne dráhy, ktorými sa prenášajú elektrické vzruchy, je potrebné chrániť. A práve ochranná vrstva sa nazýva myelínová pošva alebo obal. Ten je tvorený asi z tretiny bielkovinami a z dvoch tretín tukmi.

Myelinizácia prebieha intenzívne počas prvých dvoch rokov života, pričom je potrebné obaliť takmer 150-tisíc kilometrov nervových dráh. Z toho nám logicky vyplýva, že budeme potrebovať aj adekvátne množstvo stavebného materiálu. 

Tento stavebný materiál je primárne tvorený kyselinou olejovou, ktorá pochádza z:

  • materského mlieka
  • olivového oleja alebo iných rastlinných olejov
  • avokáda
  • rôznych typov orechov (vlašské, makadamové, mandlí...)

Ďalším významným faktorom pre správny proces myelinizácie je aj dostatok minerálov – železa, zinku a horčíka a vitamínov skupiny B, E a D. Dôležité je myslieť aj na dostatok kyseliny alfa-linolénovej, ktorá je obsiahnutá taktiež v materskom mlieku, ľanových semienkach, niektorých druhoch zeleniny a rastlinných olejoch. Výživa musí obsahovať aj dostatok cholínu, ktorý je vo vaječných žĺtkoch, strukovinách, sóji, zelenej listovej zelenine a pšeničných klíčkoch.

Vyhnúť by sme sa v strave dieťatka mali transmastným kyselinám a glutamátu sodnému. Obe zložky sú prítomné v spracovaných potravinách, ktoré do stravy dieťaťa nepatria – ako sú rôzne sladkosti, pochutiny, polotovary, sladké pečivo, polevy a nekvalitné čokolády. Spolu s tým vylúčime aj ďalšie prísady, o ktorých dosahu zatiaľ ani nevieme.

vývoj mozgu u detí

Ako podporiť mozog?

Mozog je úžasným orgánom, ktorý považujeme za vrchol evolúcie, najmä v jeho schopnosti myslieť.  Priemerný počet buniek mozgu je 100 miliárd, pričom za rok nám môže ubudnúť až 30 miliónov buniek. Pri narodení váži až do 400 g. K tomu, aby správne fungoval, potrebuje dostatok:

  • energie zabezpečenej najmä glukózou
  • stavebných jednotiek na rast a regeneráciu, najmä bielkoviny a tuky
  • ochranných látok na vyváženie oxidačného stresu a voľných radikálov, a teda antioxidanty

Aj krátkodobý výpadok energie (glukózy) má na mozog neblahý vplyv. Preto je tak dôležité pravidelné stravovanie u detí a dostatok sacharidov.

Materské mlieko a mozog

Asociácia medzi dojčením a podporou vývoja mozgu počas prvých dvoch rokov života je dnes už nespochybniteľná a vedecky dokázaná. Materské mlieko obsahuje kritické živiny, a to polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom – kyselinu dokosahexaénovú (DHA) a kyselinu arachidónovú (AA). V ranom vývoji mozgu dochádza k zabudovaniu týchto mastných kyselín, najmä do oblasti mozgovej kôry a do tvoriacej sa neurónovej siete.

DHA je špecificky potrebná aj pre rozvoj bazálnych ganglií v mozgu, talamu a stredného mozgu. Okrem toho, dojčenie podporuje mentálne zdravie dieťaťa, takže čím dlhšie je obdobie dojčenia, tým je to priaznivejšie pre dieťa.

Ochranné faktory 

Aj keď sme to už spomínali, veľmi dôležité je pre mozog a jeho ochranu aj spektrum prirodzene farebných potravín – zeleniny a ovocia, resp. rastlinných zložiek stravy. Aj keď drobci niekedy vedia potrápiť naše predstavy o zdravej výžive, nevzdávajte sa, a opakovane zaraďte do bežnej stravy rôzne formy týchto superpotravín s vysokým obsahom hodnotných živín a fytonutrientov.

3 ODPORÚČANIA pre detský mozog
Prečítajte si tiež:

3 ODPORÚČANIA pre detský mozog

Za najvýznamnejšie antioxidanty považujeme: 

  • vitamín C (radšej vo viac dávkach ako naraz v jednej)
  • vitamín E
  • vitamín A, resp. karotenoidy (pre nás má význam asi 40, aj keď v prírode ich existuje niekoľko stovák) – oranžové, červené a tmavozelené plody a listy
  • polyfenoly (bobuľoviny, hrozno, cvikla, kakao, horká čokoláda)

Ak by sme to mali zhrnúť – platí to, čo všeobecne funguje vo vyváženej strave malých detí – sústreďme sa na dojčenie a následne prechod na živú stravu z prvopotravín, s prevahou zeleniny, ovocia a celozrnovín, so zaradením kvalitných olejov, orechov a semienok, a, samozrejme, s doplnením živočíšnych zdrojov.

Vyhýbajme sa sladkostiam, keksíkom, krémovým zákuskom, sladeným nápojom, údeninám, margarínom, veľkej dávke cukru, aditívam, glutamátu sodnému či akýmkoľvek nápojom s kofeínom.

Naopak, snažme sa zaradiť čo najčastejšie potraviny bohaté na:

Bielkoviny –  nájdete ich v mäse, hydine, morských plodoch, fazuli a hrášku, vajciach, sójových výrobkoch, orechoch a semenách, ako aj v mliečnych výrobkoch

Zinok – je v mnohých druhoch mäsa, rybách, mliečnych výrobkoch a orechoch, strukovinách, ovse či pšeničných klíčkoch

Železo – medzi jeho najlepšie zdroje patrí mäso, fazuľa a šošovica, obohatené cereálie a chlieb, tmavá listová zelenina, sušené ovocie či melasa

Cholín – mäso, mliečne výrobky a vajcia zo živočíšnych potravín, ale aj rastlinné sú jeho dobrým zdrojom – brokolica, karfiol, sója či citrusy

Folát –  nachádza sa v pečeni, špenáte, strukovinách, celozrnných potravinách, ako aj v ďalších potravinách

Vitamín A – dobrým zdrojom tohto vitamínu sú mrkva, sladké zemiaky a špenát – ideálne tepelne upravené s kvapkou tuku

Vitamín D – ideálne zo slnečného žiarenia a, samozrejme, zvážiť treba aj užívanie doplnkov.

Vitamín B12 vo vajciach a mliečnych produktoch a vitamín B6.

vývoj mozgu u detí

Čo ešte môžeme spraviť pre správny vývoj mozgu dieťaťa?

Aj keď je výživa vrátane dojčenia jedným z najvýznamnejších faktorov, dôležité sú aj iné formy starostlivosti. Samozrejme, nejde, našťastie, o nič špeciálne, len o klasickú starostlivosť:

  • pravidelný oddych a výdatný spánok adekvátny veku
  • dostatok fyzickej aktivity
  • primerané podnety a činnosti
  • digitálny detox a ochrana pred informačným stresom
  • ochrana pred sledovaním televízie a nadmerným užívaním elektronických zariadení
  • ochrana pred pasívnym fajčením
  • veľa, veľa objatí a prejavenej lásky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: