Nedostatok spánku mení detský mozog

Michaela Klamová | 6. september 2024
Nedostatok spánku mení detský mozog

Nedávno publikovaný výskum zistil, že kratší spánok a neskoršie zaspávanie sú spojené s potenciálne škodlivými funkčnými zmenami častí mozgu, dôležitými pri zvládaní stresu a kontrole negatívnych emócií. Ohrozené sú najmä deti v rodinách s horšou ekonomickou situáciou.

Málo spánku mení detský mozog

Výskumníci zistili, že deti z domácností s nízkym príjmom spávali kratšie a chodili spať neskôr než deti z rodín s vyšším ekonomickým príjmom.

Málo spánku sa spája s menšou amygdalou a aj so slabším prepojením s inými časťami mozgu. Amygdala hrá veľmi dôležitú rolu v spracovávaní emócií a v množstve negatívnych emócií, ktoré človek zažije. Nedostatok spánku zvyšuje riziko rozvoja duševných problémov a zhoršuje výsledky v škole. Môže deťom tiež komplikovať riešenie negatívnych emócií alebo vyrovnávanie sa so stresom.

Koľko spánku potrebujú deti?

Podľa odborníkov by deti vo veku 4 – 12 mesiacov mali spávať 12 – 16 hodín, do dvoch rokov 11 – 14 hodín a do 5 rokov približne 10 – 13 hodín. Do úvahy sa berie nočný aj denný spánok.

Od 6 do 12 rokov sa odporúča 9 – 12 hodín spánku a do 18 rokov 8 – 10 hodín. So správnymi spánkovými návykmi treba začať čím skôr a dostatok spánku dopriať aj tínedžerom, ktorí čas určený na spánok často venujú iným aktivitám.

Zdroj: www.sciencealert.com
Zakladateľka projektu ProsímSpinkej a autorka dvoch odborných kníh o spánku a piatich detských kníh s terapeutickými a spánkovými rozprávkami, Lenka Medvecová Tinková objasňuje mnohé otázniky o spánku detí. Nájdite si čas a skúste popremýšľať. POZRITE SA TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: