Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nepravidelný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dnes je to 42 deň môjho nepravidelného cyklu a zároveň tak 5den čo pociťujem bolesti v podbrušku a mám citlivé prsia, deň čo deň je bolesť silnejšia a vždy si myslím že to už prišlo ale stále nič. Väčšinou mi na vyvolanie pomáha sex. No ani to nezabralo ani neviem čo ešte viac mám robiť. Už som konečne vyzdravela a dnes som sa opäť zobudila s herpesom a kašľom. Brala som tento mesiac silné antibiotiká dvakrát plus ďalšie lieky proti bolesti. Môže to byť práve tá choroba ktorá by akoby bránila k spusteniu menštruácie? Tehotenské testy som si robila tri a všetky negatívne z ranného moču, styk mám vždy chráneny kondómom. PMS mávam každý cyklus no väčšinou mám bolesti tak dva dni pred a potom sa to spustí, teraz stále nič. Som už zúfalá. Ku gynekologicke môžem ísť najbližšie až 11.9 .
    Ďakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, choroba, užívanie antibiotík, liekov, stres, pokles imunity, to všetko má vplyv na menštruačný cyklus a môže spôsobiť jeho znepravidelnenie. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Spomínané prejavy PMS môžu trvať aj niekoľko dní, aj týždeň. Odsledujte si to. Menštruácia sa ďalšie vyvolať podaním injekcie cestou Vášho obvodného gynekológa. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Meškanie menzesu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Dnes je 38. deň môjho cyklu. Je nepravidelný. Minulý mesiac to bolo 43 dní a v júni 39 dní. Spravila som si priemer dĺžky cyklu za posledný rok. Je to 35 dní. S priateľom mám chránený sex kondómom. Čakám na menzes aby som mohla začať užívať krúžky. Už tretí deň mám bolesti v podbrušku ako PMS dnes je to najsilnejšie. Tento mesiac som užívala dvojo antibiotik z dôvodu prechladnutia a kašľa. Antibiotiká už neužívam ale stále som chorá. Čítam však na internete že sa môže jednať aj o príznaky ranného tehotenstva. Robila som si včera TOP baby test z drogérie a vyšiel negatívne. Myslíte že môžem byť pokojná? Viem že ma tehotenský test zmysel realizovať až na 14 deň meškania, ale vzhľadom na to, že mám nepravidelný cyklus som to už nevydržala. Dokedy mám čakať pred tým než navštívim gynekológa. Nechcem opäť panikáriť.
    Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, z predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Ak máte navyše nepravidelný cyklus, podľa opisu Vám menštruácia prakticky ešte nemešká a prejavujú sa u Vás príznaky predmenštruačného syndrómu. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale nevidím dôvod na panikárenie.

  • Nepravidelný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 25 rokov nepravidelný cyklus mám asi od 20 rokov (v 21 som bol na operácii podla Dr. To bol nador (áno takto surovo mi to povedal na prehliadke) ale na predoperačnom sone v nemocnici nič nenašli takže mi odobrali len 2 malé asi 0,5 - 1cm polypy) nikdy mi nebol robený hormonalny test nikdy som nič iné neužívala okrem kyseliny listovej až teraz mi lekár nasadil lieky (estrofen na 3 den cyklu 2x1tab. a dufaston na 14 den cyklu 2x1tab. Plus mi odporučil užívat kyselinu listovú 2x 800mg/denne. )

    1. miesac užívani som chytial infekciu
    2. mesic mi prišiel v menzes po 36 dňoch a 16 dní krvacania a špinenia
    3. Mesiac prisiel na čas 28dnoch najprv sa objavilo len mierne špinenie po cca 5-6 dňoch sa mierne špinenie premenilo na mierne krvácanie. Aktuálne už krvácam 14 deň (minulý mesiac 16 dní) môj Dr. povedal že to je normálne. Ja si to ale nemyslím…(momentalne má 2 týždne dovolenku taže neviem ísť ku nemu ani na prehliadku).
    Pri užívaní liekov som spozorovala zväčšenie prsníkov miernu bolest v nich ale aj bolesť v driekovej časti v oblasti ľadvín a z predu brucha ale nie podbruško. Je to tupá bolesť sko keby som msla svalovicu na bruchu v noci sa mi viac krat stalo že som sa na túto bolesť aj zobudila.

    Vopred ďakujem za odpoveď. A ospravedlňujem sa za rozsiahlosť textu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení, nálezy a ďalšie okolnosti, ani okolnosti a dôvod nasadenia spomínaných hormonálnych liekov. Iba na základe opisu sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka zväčšenia prsníkov a pobolievania v podbrušku, môže sa jednať aj o vedľajšie účinky spomínaných užívaných liekov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností je vhodné stav konzultovať s Vašim obvodným gynekológom, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Problém 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Problém2
    Dobrý deň,
    naväzujem na môj mail z 5.9. Aby som to ešte raz zhrnula.Mám 53r.
    2.8 som po trojmesačnej pauze dostala opäť menštruáciu,v normálnej dĺžke a intenzite ako som mávala predtým. (cca 5dní). 2.9.-Nič a 4.9. večer -1 vložka krvácanie,ktoré však bolo slabej intenzity a do rána úplne vymizlo-nič ani kvapka až do soboty predpoludnia,kedy som to dostala znovu a stále mi ešte mierne pretrváva. Ak bolo to krátke krvácanie ovulačné,je možné,že trvalo len jeden večer a že to krvácanie v sobotu bola normálna menštruácia,ktorá už ustupuje? Môže menštruácia nastúpiť cca týždeň po ovulácii?Pri tom prvom krvácaní som si nevšimla že by sa mi odlupovala sliznica,teraz áno. Lieky neberiem žiadne,bolesti nemám žiadne. Ako odlíšiť ovulačné krvácanie od menštruačného? Je to aj tou olupujúcou sa sliznicou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré však na seba nadväzujú. U niektorých žien v extrémnom prípade prebieha ovulácia počas menštruácie. Ak máte nepravidelný cyklus a slabé menštruácie, ovulačné a menštruačné krvácanie od seba nerozlíšite. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia po pôrode a menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, poprosím vás o radu, po pôrode 2.3 som dostala menštruáciu 3.5 trvala cca 15-17dni raz silnejšia raz slabšia hneď so začatím menštruácie som začala brať antikoncepciu mistra. Menštruáciu zatiaľ stále nemám, môže byt takto rozhádzany a nepravidelný cyklus po pôrode a s užívaním ant? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hlavne v začiatkoch užívania sa krvácanie z vysadenia nemusí dostaviť počas sedemdňovej pauzy, rovnako tak možte špiniť, či slabo krvácať prakticky počas celého cyklu. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Predčasná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám menší problém dostala som menštruáciu o 16 dní skôr včera to bolo len špinenie no dnes mám aj kŕče do brucha s už silnejšie ako včera menštruácia mi skončila 29.1. a včera zrejme začala chcem sa opýtať aký to môže mať dôvod ? Mávam nepravidelný cyklus niekedy prídu skôr niekedy neskôr a niekedy na čas. Prosím poraďte mi ku ginekologyčke nemôžem keďže momentálne mám . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o ovulačné bolesti a ovulačné krvácanie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.