Milovať svoje dieťa neznamená vytvoriť mu dokonalý komfort: 3 spôsoby, ako podporiť nezávislosť dieťaťa

MK | 4. apríl 2024
Milovať svoje dieťa neznamená vytvoriť mu dokonalý komfort: 3 spôsoby, ako podporiť nezávislosť dieťaťa

Radi by sme vychovali deti, ktoré budú šťastné a emocionálne stabilné. Ale to neznamená, že nepadnú do mláky a nenarazia na problémy. To neznamená, že im vytvoríme ideálne podmienky, pretože na to, aby sa dieťa cítilo spokojné, potrebuje vedieť, že výzvy zvládne samo.

Všetci milujeme svoje deti a chceme, aby boli šťastné. Je však našou úlohou vytvoriť im dokonalý komfort? Nemali by sme dať deťom príležitosť zlyhať a skúsiť to znova, aj keď sú ešte pod našou strechou?

1. Pýtajte sa: Odpovedzte na otázku otázkou

Keď sú naše deti maličké, usmerňujeme ich a a hovoríme, ako majú veci robiť, pretože ešte nemajú skúsenosť.  Ako rastú, našou úlohou je nasmerovať ich, ale nedať im presný návod, ako na to.
„To bude pre neho ťažké“, „Ak to urobím ja, zaberie to menej času“ alebo „Nemám čas na hádky a vyjednávanie, “ aj toto sú skratky, ktoré často ako rodičia používame. Ale kde sú potom príležitosti pre naše deti, aby si precvičili zručnosti, ktoré potrebujú?

Namiesto toho, aby ste povedali: „Začni domácu úlohu o 15:30“, opýtajte sa: „Kedy začneš domácu úlohu?“

Namiesto toho, aby ste povedali: „Začni s domácou úlohou z matematiky; zaberie najviac času ,“ opýtajte sa: „Ktorú domácu úlohu chceš riešiť ako prvú? Najľahšiu alebo najťažšiu?"

Namiesto toho, aby ste dávali pokyny, pýtajte sa. Deťom to dáva pocit, že majú všetko pod kontrolou, čo je presne to, čo chcú. Aj keď navediete ich myšlienkový proces k dosiahnutiu záverov, vnímajú to tak, že na to prišli samé. Prostredníctvom vašich otázok dieťa odpovedá na svoje vlastné otázky. Čo to znamená z dlhodobého hľadiska? Nepanikária pri riešení problémov. Keď sa pristihnete pri tom, ako ponúkate riešenia, zastavte sa a namiesto toho položte otázku.

2. Opýtajte sa dieťaťa, ako nastaviť veci a procesy

Náš každodenný život je plný rutín. S ich nastavením môže dieťa aktívne pomôcť: „Aký systém môžeme zaviesť, aby si ráno bez problémov vstal z postele?  Pripravil sa do školy? Upratoval si si detskú izbu? "

Nechajte dieťa prísť na spôsob, ako nastaviť veci, ktorý mu pomôže s akoukoľvek výzvou. Podporíte tak jeho nezávislosť a nebude sa báť robiť rozhodnutia. Keď príde s riešeniami, neupozorňujte na nedostatky. Namiesto toho nechajte svoje dieťa experimentovať. Potom požiadajte svoje dieťa, aby posúdilo výsledok. Pýtajte sa  ako napr.

"Páčilo sa ti, ako to dopadlo?"

"Čo sa ti na tom páčilo?"

"Prečo sa ti to nepáčilo?"

"Je niečo, čo by si zmenil?"

"Čo by si zmenil?"

"Prečo by si to menil?"

"Ako si myslíš, že to zmení výsledok?"

3. Trávte spoločný čas

Bez ohľadu na to, kto ste alebo koľko máte rokov, potrebujete sa uvoľniť.  Všetci potrebujeme čas "na hranie", bicyklovanie, zbieranie kamienkov alebo čokoľvek iné, čo nás robí šťastnými. Ako dospelí strácame kontakt s robením vecí, ktoré máme radi. Urobte si doma spoločný čas, choďte von, hrajte sa spolu, majte spoločné zážitky. Väčšina našich príjemných spomienok na rodinu pochádza z týchto chvíľ, ktoré nie sú o plnení povinností a príkazoch, sú o spoločnom smiechu a zážitku.  Namiesto toho, aby ste kládli dôraz na mimoškolské aktivity, zvážte, ako sa spolu viac hrať a tráviť spoločný čas.

Rodičovstvo je náročná práca. Chceme, aby boli naše  deti šťastné, ale byť šťastný neznamená, že sa nebudú boriť s výzvami. Takže si dovoľme byť pozorovateľmi,  pýtajme sa s hrajme sa s deťmi. To by sme mohli zvládnuť.

Zdroj: www.psychologytoday.com/us

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: