5 spôsobov, ako pomôcť dieťaťu stať sa nezávislým

Redakcia | 12. august 2020
nezávislé dieťa

Máte pocit, že vaše dieťa by už dokázalo plniť si nejaké povinnosti v domácnosti, alebo radšej všetko urobíte za neho?

Detský klinický psychológ Robert Myers, PhD na portáli childdevelopmentinfo.com hovorí, že ako deti rastú, mali by mať väčšiu zodpovednosť.

„Svoje deti nijako  nezvýhodňujete, keď za  nich vykonávate základné úlohy. V skutočnosti sa u detí môže vyvinúť tzv. naučená bezmocnosť. Naučená bezmocnosť vzniká napríklad vtedy, keď dieťa nemá dostatočne vyvinutú nezávislosť a nemôže alebo nebude robiť úlohy zodpovedajúce jeho veku.“, hovorí.  Ak chcete, aby vaše dieťa získalo dôveru a stalo sa zodpovednejším, vyskúšajte týchto päť tipov. 

1. Vytvorte si zoznam 

Vytvorte zoznam úloh, ktoré by vaše dieťa malo byť schopné robiť samostatne, ako je obliekanie sa alebo odloženie hračiek. Porozprávajte sa s ním o tom, aké úlohy si myslí, že môže robiť. Ak si nie ste istí, či niečo zvládne, nechajte ho trénovať pred vami. Odstráňte zo zoznamu všetky úlohy, na ktoré sa nezdá byť pripravené. Majte na pamäti, že deti majú lepšiu výkonnosť, keď vedia, čo sa od nich očakáva. 

2. Neočakávajte dokonalosť

Deti si stále zdokonaľujú svoje motorické zručnosti, takže sa môžu vyskytnúť občasné nehody, ako napríklad rozliatie šťavy, keď si chcú naliať nápoj. Ak dieťa niečo pokazí, pokúste sa ho za to nekritizovať. Namiesto toho mu jemne ukážte správny spôsob, ako danú vec urobiť.

Vysvetlite mu , že každý robí chyby a nikto nie je dokonalý. Ani dospelým sa predsa vždy všetko nepodarí, aj šéfkuchárovi občas z hrnca vykypí a komu sa ešte nikdy nič nerozlialo alebo nerozbilo?

3. Poskytnite dostatočný čas 

Deti zvyknú potrebovať viac času na dokončenie úloh v porovnaní s dospelými. Dajte dieťaťu čas, ktorý potrebuje, aby ste mu zabránili dostať sa do stresu. Napríklad, ak si vaše dieťa ráno oblieka svoje oblečenie desať minút, začnite každodennú rutinu skôr. Časom a pravidelným „tréningom“ sa jeho zručnosť zlepší a bude v danej činnosti rýchlejšie. 

4. Vypracujte rutinu 

Deti potrebujú rutinné riadenie svojich povinností. Ak sa ich denný rozvrh neustále mení, budú zmätené. Vysvetlite svojmu dieťaťu, kedy musí dokončiť konkrétne úlohy. Napríklad môžete povedať svojmu dieťaťu, že si musí upratať svoje hračky skôr, ako sa večer pripraví do postele. Keď sa priblíži čas pred spaním, pripomeňte mu, že si musí upratať pred tým, ako si oblečie pyžamo. 

5. Nájdite dôvod na pochvalu

Deti milujú uznanie za veci, ktoré robia. Doprajte svojmu dieťaťu pochvalu, keď urobí niečo na vlastnú päsť, najmä ak je to niečo, s čím predtým potrebovalo pomoc. Chyby môžete dokonca zmeniť na chválu. Napríklad, ak si vaše dieťa oblieka košeľu naopak, môžete uznať, že si dokázalo vybrať oblečenie a obliecť sa. Povzbudzujte ho, keď sa cíti frustrované. 

Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku 

Môže byť pre vás jednoduchšie a rýchlejšie robiť veci za vaše deti namiesto toho, aby ste im umožnili robiť ich samostatne. Keď však dáte deťom príležitosť plniť si úlohy samostatne, začnú si vytvárať pocit zodpovednosti a úspechu. S pribúdajúcim vekom budú môcť používať svoje zručnosti na riešenie problémov, aj na ľahké zvládnutie nových situácií.

Podpora nezávislosti a zodpovednosti u detí vedie k tomu, že sa z nich môže stať  osoba, ktorá je sebavedomá, vynaliezavá, úctivá a schopná rozpoznať svoje potreby a naplniť ich. Doktor Myers v jeho novej knihe Dobre vyvážená rodina poskytuje tipy, návody a nástroje, ktoré pomôžu deťom stať sa autonómnymi a zároveň prispievať k fungovaniu  rodiny ako celku. 

Zdroj:  childdevelopmentinfo.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: