Neobliekajte deti príliš: Platí, že menej je viac

Redakcia | 20. september 2024
Neobliekajte deti príliš: Platí, že menej je viac

Keď prídu chladnejšie dni, mnoho rodičov má prirodzený sklon deti obliekať do teplých vrstiev, aby ich ochránili pred chladom. To však často vedie k prehrievaniu, dieťa sa môže potiť, byť nepokojné alebo podráždené a v dlhodobom horizonte to môže dokonca oslabiť jeho imunitu.

Pediatri pripomínajú, že deti by mali byť vystavované miernemu chladu, aby ich telo bolo lepšie pripravené na prechodné zmeny počasia a celkovo odolnejšie voči chorobám. Mierne otužovanie pomáha zlepšiť ich imunitu a odolnosť voči ochoreniam, ako sú chrípka a prechladnutie. Pre najmenšie deti, ktoré ešte nemajú vyvinutú termoreguláciu, je vhodné začať už od útleho veku, napríklad formou spánku v chladnejšej miestnosti alebo pravidelným vetraním​.

Rodičia by sa nemali báť chladného počasia

Naopak, deti by mali tráviť čas vonku aj v mínusových teplotách, čo pomáha zlepšiť ich cirkuláciu a schopnosť prispôsobiť sa zmenám teploty. Odborníci zdôrazňujú, že správne vrstvenie oblečenia je kľúčové, pričom deti by nemali byť prehnane "zababušené," aby sa predišlo prehrievaniu a následným zdravotným problémom

Správne oblečenie je dôležité nielen vonku, ale aj doma a počas spánku. Ako teda obliekať deti – od bábätiek až po školákov – bez zbytočného prehrievania?

Obliekanie bábätiek 

Bábätká doma: Menej je viac

Pri bábätkách je najčastejšou radou pravidlo „jedna vrstva navyše“. To znamená, že ak máte vy doma tričko s dlhým rukávom, dieťa by malo mať napríklad body s dlhým rukávom a tenký svetrík. Rodičia majú často pocit, že bábätká potrebujú viac vrstiev, ale to môže viesť k tomu, že sa dieťa začne potiť a je podráždené. Dobrým ukazovateľom je, keď skontrolujete zátylok dieťaťa – ak je teplý a suchý, všetko je v poriadku. Ak je mokrý alebo horúci, dieťa je prehriate. Ruky a nohy môžu byť chladnejšie, to je normálne.

Doma nepotrebujete bábätkám dávať čiapku, pokiaľ nie je miestnosť výrazne chladná. Čiapka môže brániť prirodzenému ochladzovaniu hlavy a spôsobiť, že sa dieťa prehrieva.

Bábätká vonku

Vonku je najlepšie vsadiť na vrstvenie. Začnite tenkým bodyčkom, pridajte sveter alebo mikinu a nakoniec teplú kombinézu alebo overal najmä v chladných zimných mesiacoch. Pri bábätkách, ktoré sa ešte nepohybujú, sú skvelým riešením fusaky do kočíka. Fusak chráni pred vetrom a chladom, ale umožňuje cirkuláciu vzduchu, takže dieťa sa nezadusí teplom. Ak je vonku veľmi chladno, dôležité sú aj rukavičky a čiapka, ale vždy sledujte, či dieťa nie je príliš teplo oblečené.

Napríklad, ak idete vonku na prechádzku a bábätko spí v kočíku, jeho telo sa príliš nepohybuje. V takom prípade pridajte vrstvy oblečenia. Majte vždy poruke napríklad teplejšiu deku. Ak však začnete prechádzku v teplej kaviarni, kde sa dieťa zahreje, pred odchodom ho preoblečte alebo odoberte jednu vrstvu.

Obliekanie a pobyt vonku
Prečítajte si tiež:

Obliekanie a pobyt vonku

Predškoláci

Predškoláci doma: Pohodlie a voľnosť

Deti vo veku od 2 do 6 rokov sú neustále v pohybe, behajú a hrajú sa, takže ich domáce oblečenie by malo byť najmä pohodlné. Vo väčšine prípadov im postačí tričko s dlhým rukávom a tepláky alebo legíny. Teplé svetre či mikiny nie sú doma potrebné, ak je v byte normálna teplota okolo 21–23 °C. Ak dieťa sedí a hrá sa s hračkami na podlahe, dôležité sú teplé ponožky alebo aj papučky. 

Rodičia majú často tendenciu obliekať deti teplejšie, keď majú pocit, že sa im začínajú ochladzovať ruky či nohy, ale studené končatiny nemusia znamenať, že je dieťa podchladené. Najlepší spôsob, ako to skontrolovať, je dotknúť sa zátylku alebo hrudníka.

obliekanie detí, obliekanie bábätiek, obliekanie predškolákov, obliekanie školákov, vrstvenie oblečenia, otužovanie detí, obliekanie na spánok, detské oblečenie, pohodlné oblečenie, správne obliekanie

Predškoláci vonku: Prispôsobivosť

V jesennom období je počasie nepredvídateľné – ráno môže byť chladno, popoludní teplejšie. Preto sú ideálne vrstvy, ktoré si dieťa môže počas hry vyzliecť alebo obliecť podľa potreby. Napríklad tričko s dlhým rukávom, sveter a ľahká nepremokavá bunda. Nepremokavé nohavice sú skvelé, ak deti behajú po mokrej tráve alebo sa hrajú v piesku po daždi.

Pri teplote pod 10 °C by mali deti mať čiapku a rukavice, ale pozor na prehrievanie – ak sa deti aktívne hrajú a behajú, môžu si vrstvu čiapky vyzliecť. Často si nevšimnete, že sú spotené, až keď si siahnete na čelo dieťaťa.

Školáci

Školáci doma a vonku: Už si sami povedia, či im je zima alebo teplo

Školáci už zvyčajne vedia, kedy im je teplo alebo zima, a sami si upravia oblečenie. Doma im stačí pohodlná  tepláková súprava z príjemných materiálov. Vonku môžu deti už samy zvládať vrstvenie. Napríklad na cestu do školy je dobré vrstviť – tričko s dlhým rukávom, sveter a ľahká bunda. Keď bude vonku chladnejšie, môžete pridať čiapku a šál, ale opäť platí, že pri aktívnom pohybe môžu tieto doplnky vyzliecť, aby sa neprehriali.

Mierne otužovanie podporuje imunitu

Prehrievanie detí je častou chybou, ktorú robia rodičia, ktorí sa obávajú, že ich dieťa prechladne. Mierne otužovanie – vystavenie primeranému chladu – je však pre deti prospešné. Ak deti neustále udržiavame v teple a nikdy ich nevystavujeme prirodzeným teplotným zmenám, ich telo sa nenaučí, ako na chlad reagovať. Mierne otužovanie pomáha posilniť imunitný systém a môže znížiť pravdepodobnosť, že dieťa ochorie pri každom ochladení.

Obliekanie na noc: Teplá perina alebo teplé pyžamo?

V noci deti často odkopávajú perinu, a rodičia sa obávajú, že im bude zima. Ak však máte v izbe primeranú teplotu (ideálne okolo 18–20 °C), nie je dôvod na obavy. Najlepšie je zvoliť teplejšiu perinu a ľahšie pyžamo, napríklad s krátkym rukávom alebo z tenšieho materiálu.

  1. Teplá perina a ľahšie pyžamo: Tento prístup môže byť efektívny, najmä ak je v izbe primeraná teplota (okolo 18–20 °C). Perina poskytuje teplo, a ak dieťa odkope perinu, môže to pocítiť, čo ho môže prirodzene motivovať, aby sa zakrylo. Ľahšie pyžamo zároveň zabezpečuje, že sa dieťa neprehreje. Ak sa však dieťa odkope a dlhodobo zostane bez prikrývky, môže mu byť chladno, hlavne ak je len v tenkom pyžame. V tomto prípade môže byť vhodné používať spací vak alebo prikrývku, ktorá sa ťažšie odkopáva.
  2. Teplé pyžamo a tenšia prikrývka: Hrubšie pyžamo poskytuje viac tepla priamo na tele, takže ak sa dieťa odkope, má stále teplotnú ochranu. Ak je izba chladnejšia, tento prístup môže byť vhodný. Nevýhodou je, že ak sa dieťa v hrubšom pyžame prehrieva, začne sa potiť, čo môže byť nepríjemné a zvyšuje riziko prechladnutia. Potom sa dieťa môže cítiť nepohodlne alebo byť náchylnejšie na nočné prebudenie.

V konečnom dôsledku je dôležité nájsť rovnováhu medzi teplotou miestnosti, hrúbkou prikrývky a výberom pyžama. Ideálne je, aby bolo dieťa oblečené v ľahšom pyžame, ak má teplú perinu, pretože lepšie reguluje teplotu. Hrubšie pyžamo môže byť vhodné v chladnejších miestnostiach, ale pri vyššej teplote môže viesť k prehriatiu.

Ak sa dieťa veľmi často odkopáva, môžete použiť spací vak, ktorý poskytne teplo, ale nebráni pohybu.

Pri obliekaní detí je dôležité nájsť rovnováhu

Chránime ich pred chladom, ale zároveň sa musíme vyhýbať tomu, aby sa prehriali. Platí to doma, vonku aj v noci. Sledujte signály, ako sa dieťa cíti, a prispôsobujte oblečenie jeho potrebám. Trochu chladu ešte nikomu neuškodilo, naopak, môže byť prospešné pre ich imunitu a celkové zdravie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: