Obliekanie bábätka: staňte sa šampiónom v tejto disciplíne!

Zuzana Balogová | 4. október 2018
Obliekanie bábätka: staňte sa šampiónom v tejto disciplíne!

V dnešnej modernej dobe sú takmer všetky nastávajúce mamičky teoreticky pripravené snáď na všetko, čo sa starostlivosti o nového člena rodiny týka (dojčenie, prebaľovanie, kŕmenie...). No skutočnosť je častokrát iná.

Po narodení  dieťatka sa novopečená mamička začína starať o svoje bábätko. Do rúk dostáva malého krehkého človiečika a zrazu sú všetky hodiny teoretického študovania preč.

V pôrodnici od sestričiek získa základné informácie a vedomosti, no po návrate domov ju čaká ešte veľa vecí, čo musí zvládnuť sama. Jednou z nich je aj obliekanie.

Aj obliekanie krehkého novorodenca vzbudzuje u čerstvých mamičiek obavu

Zo začiatku môže obliekanie novorodenca vyvolať u mamičky pocit úzkosti. Dieťatko je malé, krehké, mamička nevie alebo sa bojí, ako ho chytiť, aby mu neublížila.

Čoskoro sa však všetko naučí a obliekanie bude pre ňu jednoduché, aj keď sa už dieťatko bude pohybovať a mávať ručičkami.

Naše rady, aby obliekanie bábätka bolo pre vás jednoduchšie:

1. Zo začiatku obliekajte dieťatko v ležiacej polohe na posteli alebo prebaľovacej podložke. Neskôr, keď už budete vedieť, ako ho máte držať, vám nebude robiť problémy ani obliekanie v lone či aute.

2. Pri obliekaní sa dieťatku prihovárajte a maznajte sa s ním.

3. Vyberajte správne oblečenie:

  • najjednoduchšie na obliekanie novorodenca sú košieľky so zapínaním vpredu (už keď budete nakupovať, vyhnite sa všetkému so zapínaním vzadu - minimálne v prvých 3 mesiacoch)
  • oblečenie, ktoré navliekate cez hlavu, by malo mať naozaj dostatočne veľký výstrih. Cez hlavičku ho nasilu neťahajte (vyvoláte tým plač dieťaťa), len ho jemne pretiahnite cez hlavu okolo uší.
  • naťahovacie a vlnené materiály majú výhodu v tom, že vám umožnia prestrčiť vašu ruku aj malým otvorom a tak jednoducho pretiahnuť rúčky a nožičky dieťatka,
  • pre lepšie prebaľovanie sú vhodné dupačky alebo nohavice s patentkami alebo zapínaním v rozkroku alebo po bokoch nohavíc,
  • ak používate oblečenie na zips, vždy odtiahnite zips od telíčka dieťatka. Nezabúdajte, že ak obliekate veľmi živé dieťa, zipsy sa často zvyknú zaseknúť.

4. Ak  viete, že sa vaše dieťatko často zašpiní (pri kŕmení, ak grcká) a chcete ho čo najmenej prezliekať, používajte podbradníky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: