4 dôvody, prečo byť radšej na čerstvom vzduchu ako dnu

Redakcia | 8. august 2023
rodina príroda

Ľudia už dávno zistili, že čerstvý vzduch je pre naše zdravie skutočne prospešný. Ale prečo? Snáď vás naše dôvody presvedčia o tom, prečo je fajn nesedieť doma a byť aj s rodinou čo najviac v prírode. Takže odložte mobily, vypnite deťom televízory, počítače a hor sa von!

Podporuje imunitný systém

Niet pochýb o tom, že čerstvý vzduch je pre nás dobrý. Ukázalo sa, že tí, ktorí pravidelne chodia von a dýchajú čerstvý (čistý) vzduch, majú silnejší imunitný systém ako tí, ktorí zostávajú v interiéroch. To znamená celkovo menej chorôb, pretože vaše telo ľahšie bojuje proti choroboplodným zárodkom skôr, ako ho napadnú a prevezmú moc. Ak vám záleží na zdraví vašej rodiny, dajte si záležať na tom, aby ste vyšli von a zhlboka dýchali.

Zlepšuje náladu, znižuje stres

Čerstvý vzduch vám môže poriadne zdvihnúť náladu. Ak sa cítite vyčerpaní alebo unavení, alebo sú vaše deti pričasto choré, vyberte sa na krátku prechádzku do lesa alebo do záhrady. Vône, ktoré sa v prírode šíria, a príjem kyslíka vám umožňujú, aby ste sa celkovo cítili lepšie. Pravidelný prísun čerstvého vzduchu dokázateľne vplýva aj na našu psychiku.

dieta vonku

Čistí pľúca

Všetci chápeme nebezpečenstvo fajčenia, ale menej z nás si uvedomuje škody, ktoré môže spôsobiť našim pľúcam ovzdušie v silne znečistených oblastiach. V závislosti od typu a zmesi znečisťujúcich látok môžu byť dýchacie cesty podráždené, čo zvyšuje riziko astmatických záchvatov, a dokonca zvyšuje pravdepodobnosť onkologických či srdcovo-cievnych ochorení. Čerstvý vzduch a kašeľ môžu pomôcť odstrániť hlien z dýchacích ciest, zmierniť zápal a rozšíriť pľúcnu kapacitu. Preto sa oplatí, kedykoľvek máte čas, vybehnúť do prírody.

Pokiaľ žijete v meste a cesty do prírody sú časovo náročnejšie, aj vám pomôže vyjsť na vzduch. Je totiž pravdepodobné, že aj mestský vzduch bude menej kontaminovaný ako vzduch vo vašej kancelárii (existuje 350 až 400 rôznych látok, ktoré spôsobujú astmu v súvislosti s prácou). Má zmysel ísť von čo najčastejšie a stráviť čas aktívne.

Pobyt na slnku podporuje tvorbu vitamínu D

Až 41 % Slovákov nemá dostatok vitamínu D. Z potravy človek získava približne 5 až 10 % svojej dávky, preto by ľudia mali využiť jeho hlavný zdroj – slnečné žiarenie. Vitamín D totiž vzniká syntézou z derivátu cholesterolu v koži, ktorá je vystavená slnečnému žiareniu UVB lúčov. Podľa odporúčaní by ľudia so svetlou pokožkou mali dosiahnuť potrebné hladiny vitamínu v prípade, že budú na slnku nosiť krátke nohavice a tričko s krátkym rukávom, už za 10 až 30 minút vychádzky, trikrát týždenne.

Má vás v moci: VITAMÍN D
Prečítajte si tiež:

Má vás v moci: VITAMÍN D

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: