Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti

    , Autor: strawberrie

    Dobrý deň, poslednú dobu mám problémy s tým keď môj priateľ chce vojsť dnu :D pretože ma to začne bolieť a je to dosť nepríjemné. Potom tá bolesť prejde, ale netuším prečo to zakaždým bolí na začiatku. S priateľom som už skoro 3 roky a posledný pol rok mávam takéto ťažkosti. Takisto mám každý deň výtok, ale iba obyčajný biely, takže neviem či je to zlé alebo nie. Taktiež som mala pred pár mesiacmi na veľkých pyskoch zvonku hore pri klitorise ako keby popraskanú kožu a zvyknem to mať niekedy aj teraz, ale trvá to maximálne 2 dni pretože keď si na to natriem vaginálny krém tak to zmizne. Za Vašu radu Vám vopred veľmi ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez vyšetrenia sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin bolestí pri pohlavnom styku môže byť viacero. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • HPV orálne

    , Autor: Lenka133

    Dobrý deň, mám getinatlny hpv 6 a 11 a ďalších 24 typov. A to isté mam aj v ústach. Idem na vypaľovanie bradavíc a spravili sa mi aj na zadnej stene. Chcem sa spýtať, 2 deň dnes mám chrapot kašeľ a pálenie v hrdle môže to byť z toho? Neviem k akému lekárovi s tým ísť,či k obvodnému alebo imunologovi? Imunitu mam oslabenú,tak môžem mat takéto silné orálne príznaky? Do teraz som mala pokoj. Len to svrbelo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí v krku môže byť viacero. Nemyslím si však, že to súvisí s HPV infekciou. Pri pretrvávaní ťažkostí s bolesťami hrdla navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Krvácanie a bolesti

    , Autor: Zuzka fit

    Dobrý den,Chcem sa prosím opytať- 5/2023 -LSIL bez vylucenia HSIL,expertná kolposkopia s biopsiou-čakám na výsledky.V správe od dr po kolposkopii-znaky CIS,na spodnej pere subs. microinv.
    Začala som mierne krvácať aj mimo cyklu,dlhšiu dobu mám neustále bolesti panvy(pod krížami).Absolvovala som cez všeobecného lekára USG panvy,RTG panvy,kolonoskopiu,všetko v poriadku.Može byť táto bolesť dôsledkom gynekologického nálezu alebo mám pátrať po príčine ďalej?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, príčiny ťažkostí môžu byť aj gynekologického pôvodu. Je nevyhnutné vyčkať na výsledky kolposkopie a následne eventuálne plánovať konizáciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Menštruácia po kyretazi

    , Autor: Renatik

    Dobrý deň pán doktor, dňa 8.7 som podstúpila kyretaz a hysteroskopiu. Zákrok bol vykonaný kvôli silnej menštruácii,vysokej sliznici a nájdenému polypu. Polyp ale nenašli. Po operácii má dosť pobolievalo podbrusko- pocit opuchu. Špinenie ba slabé asi 6. Presne o týždeň 15.7 som bola kvôli bolestiam u lekára. Urobil mi sono a vzal krv na CRP a krvný obraz. Aj sono aj krv boli v poriadku. No v stredu som začala krvácať. Menštruáciu som pôvodne mala mať 15.7. Keď som volala lekárovi tak sestrička mi povedala že to môže byť aj menštruácia a že mám prísť ak by krvácanie trvalo dlhšie ako 10 dní. Čo si vy myslíte? Je možné dostať menštruáciu už po týždni? Pred tromi rokmi som tiež bola na kyrete a viem že aj vtedy som dostala menzes skôr. Asi po dvoch týždňoch. No nemala som po kyrete žiadne bolesti a ani pri menštruácii. Čo mám teda robiť? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne k menštruácii po výkone dochádza po 4 - 6 týždňoch. Skorší nástup menštruácie nie je úplne štandardný. Otázne je, či sa naozaj jedná o menštruáciu a nie napríklad o ovulačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hematon

    , Autor: Veronika26

    Dobrý deň chcela by som sa Vás spýtať keďže môj gynekolog ma dovolenku a zastupujúci ma odbil že si mam počkať na svojho gynekologa, bud týždeň som bola na pohotovosti lebo som začala špiniť som v 7 tt plus mínus našli mi maly hematon pod plodovým vajcom v hornom póle, dali mi lieky ako progestanelle 100mg beriem lieky cca už 4 dni a sa mi zdá ze špinenie pomaly ustupuje objaví sa hneď z rána keď vstanem z postele ale celý deň potom mierny hnedy tmavý dakedy skôr do.zlta je to v poriadku ? A bolieva ma v ľavej dakedy pravej strane podbruško nie je to nič strašné co by sa nedalo vydržať ale bolieva je to v poriadku na pohotovosti mi povedali ze to moze byt tym ze sa mi zvažuje maternica keďže som.uz raz potratila sa bojím všetkého. Ďakujem Vám

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aby som Vás trošku ukľudnil, je potrebné vedieť, že špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté a je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je lepšie, keď sa krv vypudí z maternice von, akoby sa mala hromadiť v maternici v podobe hematómu, čo by pri väčšom množstve krvi a veľkom hematóme nemuselo dopadnúť dobre. Môžete okrem nasadeného progesteronového bloku užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, sú často spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opakované dlhoročné gynekologické infekcie

    , Autor: Monlen

    Dobrý deň, prosím o pomoc, nakoľko som už 10 rokov bezradná, a lekári môj problém nevedia riešiť. Opakovane trpím zápalmi - kvasinky, streptokok, ecoli. Sliznicu mám opuchnutú, bolestivú, mierny výtok, ťažkosti pri chôdzi, močení, nakoľko pociťujem štípanie, pálenie a rezanie. Na sliznici sa mi tvoria ranky. Absolvovala som vyšetrenia u dvoch gynekológov, troch dermatovenerológov, dvoch imunoalergológov, a problém stále pretrváva. Bolesti sa liečia lokálne - krémy (imazol, jenamazol...), čapíky, macmiror, mycomax...nič nepomáha. Mesiac mám bolesti, týždeň je dobre, a zas mesiac vkuse bolesti. Navštívila som už zo zúfalstva aj čínsku medicínu, homepata, nič mi nepomáha. Užívam autovakcínu, zatiaľ bez výsledku. Partnera teraz nemám, styk nemám - problémy mi začali v 13 rokoch. Užívala som aj wobenzym, nepomohol mi. Užívala som polyoxidónium, nepomohlo. Pijem raz za čas urologické čaje, nepoužívam tampóny, mydlá, aviváž, používam bavlnené spodné prádlo... pred 2 rokmi mi robili aj testy na alergie na chemické prípravky, všetko bolo OK. Krv, moč, stolica je OK. Mám diagnostikovanú celiakiu, ale doktori vravia, že s tým to nesúvisí, lebo výsledky z krvi mám dobré, dodržiavam bezlepkovú diétu. Už mi doktori hovoria, že si musím zvyknúť, ale ja nechcem žiť s neustálou bolesťou. Prosím o radu, čo mám robiť, aby som sa týmto opakovaným infekciám a bolesti vyhla, prípadne na koho sa môžem obrátiť. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto je však veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Nepoznám ani nálezy kultivačných vyšetrení, prípadne rozšírených mikrobiologických vyšetrení. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a realizujte si aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, napríklad Gynimun, na úpravu vaginálnej mikroflóry. Je možné, že sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu vplyvom porušenia pH v pošve, neviem sa Vám však takto viac objektívne vyjadriť.