Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Opakované dlhoročné gynekologické infekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím o pomoc, nakoľko som už 10 rokov bezradná, a lekári môj problém nevedia riešiť. Opakovane trpím zápalmi - kvasinky, streptokok, ecoli. Sliznicu mám opuchnutú, bolestivú, mierny výtok, ťažkosti pri chôdzi, močení, nakoľko pociťujem štípanie, pálenie a rezanie. Na sliznici sa mi tvoria ranky. Absolvovala som vyšetrenia u dvoch gynekológov, troch dermatovenerológov, dvoch imunoalergológov, a problém stále pretrváva. Bolesti sa liečia lokálne - krémy (imazol, jenamazol...), čapíky, macmiror, mycomax...nič nepomáha. Mesiac mám bolesti, týždeň je dobre, a zas mesiac vkuse bolesti. Navštívila som už zo zúfalstva aj čínsku medicínu, homepata, nič mi nepomáha. Užívam autovakcínu, zatiaľ bez výsledku. Partnera teraz nemám, styk nemám - problémy mi začali v 13 rokoch. Užívala som aj wobenzym, nepomohol mi. Užívala som polyoxidónium, nepomohlo. Pijem raz za čas urologické čaje, nepoužívam tampóny, mydlá, aviváž, používam bavlnené spodné prádlo... pred 2 rokmi mi robili aj testy na alergie na chemické prípravky, všetko bolo OK. Krv, moč, stolica je OK. Mám diagnostikovanú celiakiu, ale doktori vravia, že s tým to nesúvisí, lebo výsledky z krvi mám dobré, dodržiavam bezlepkovú diétu. Už mi doktori hovoria, že si musím zvyknúť, ale ja nechcem žiť s neustálou bolesťou. Prosím o radu, čo mám robiť, aby som sa týmto opakovaným infekciám a bolesti vyhla, prípadne na koho sa môžem obrátiť. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto je však veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Nepoznám ani nálezy kultivačných vyšetrení, prípadne rozšírených mikrobiologických vyšetrení. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a realizujte si aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, napríklad Gynimun, na úpravu vaginálnej mikroflóry. Je možné, že sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu vplyvom porušenia pH v pošve, neviem sa Vám však takto viac objektívne vyjadriť.