Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výtok

    , Autor: Luna123

    Dobrý deň , chcela by som Vás poprosiť o radu, nakoľko som už zúfalá. Už vyše roka sa mi objavuje zelený výtok, niekedy je ho viac, inokedy len trochu uvidím na papieri po toalete. Bola som už na niekoľkých kultiváciach, cytologiach, všetko negatívne, vyše roka som sa liečila na hpv, ktoré mi už dvakrát nebolo potvrdené a liečim sa už iba regresilom na najslabšiu displaziu krčka. Je možné že mám na krčku zápal z predošlých nedoliečených problémov? Predtým ako mi začali tieto problémy som bola tehotná a predtym som brala pár dní ATB ale zistila som že som tehotná tak som ich nedobrala, a odvtedy sa stále trápim a doktorka mi nevie pomôcť, vraj som úplne zdravá a výtok nevidí. Je možné že by nevidela zápal pri sonografii alebo z kultivácie? Bojím sa aby sa to nezhoršovalo, nakoľko plánujem druhé dieťa. Aké probiotiká do pošvy odporúčate? Rosalginom si občas robím výplachy. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, doplnil by som ešte rozšírené mikrobiologické vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas. Pri pozitivite sa nasadí potrebná antibiotická liečba. Čo sa týka vaginálnych výplachov, raz za čas si nie je na škodu vaginálny výplach realizovať. Častým realizovaním výplachov si však môžete zaniesť infekciu, či spôsobiť nerovnováhu vaginálnej mikroflóry. Vaginálnych probiotík je na trhu viacero. Lepšie Vám poradia v lekárni, nemám "obľúbený" preparát. Kúru vaginálnymi probiotikami však odporúčam realizovať aspoň desať dní.

Podobné otázky

  • Kvasinkova infekcia

    , Autor: ladvinka

    Dobrý večer pán doktor. Trpím opakujúcou sa kvasinkovou infekciou momentálne 7 mesiac po sebe. Dávam si canesten combi,vždy zaberie ale po mesiaci pár dní pred menštruáciou je späť. Momentálne má aj manžel dopukane okolo zaluda až do krvi. Pri sexe sa to niekedy stane a potom mam problémy aj ja. Bola som u dr,spravil mi vyter na niake mikroorganizmy a chlamydie. Výsledky boli ôk,odporučil mi návštevu imunológa. Už druhý mesiac užívam gynimun trio ,ešte mam dve balenia a budu to tri mesiace. Len ma napadlo ci nemôže ísť o HPV virus ,keď je to stále to ísť dookola. Začne to vodavym vytokom s malými bielymi hrckami a potom ma to svrbí strašne až sa mi spravia ranky. Za vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem. Aj za prípadnú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Iba na základe opisu je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete aplikovať vy, ako aj partner, Canesten alebo Candibene krém. Vaginálne probiotiká si môžete aplikovať aj naďalej. Nemyslím si, že sa jedná o HPV infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Výtok

    , Autor: Veronika26

    Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať na výtok beriem progestanelle(zavadzam do pošvy) iba na noc ..plus ten dúfam malý alebo ziadny hematón neviem ešte stále zajtra sa dozviem konečne ako to s nim je ..
    Mam podľa mňa pomerne dosť výtoku pomerne celý deň je taky číro-žlto- príde mi to ako aj stará krv ale či je to to neviem dáko identifikovať farbu a kusom také kúsky tkaniva není ich veľa ale sem tam vybehne taka biela hrudka..nič ma neboli nesvrbí ..môže to byť spôsobené tými liekmi progestanelle ze je viac vytoku ? Začalo mi to včera tak viac výtoku a progestanelle beriem už týždeň
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si aplikujete do pošvy tabletky Progestanelle, podľa opisu sa jedná skôr o zvyšky nerozpustenej tabletky Progestanelle. Vo všeobecnosti sa môže počas aplikácie vaginálnych liečiv vyskytovať väčšie množstvo výtoku, nakoľko gravitácia funguje a zvyšky nerozpustených, či nevstrebaných tabliet vytečú von z pošvy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvná zrazenia

    , Autor: Janka0511

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať , užívam hak belara , dnes 13. tableta z 21 a vo výtoku sa vyskytla krvná zrazenina. Nikdy predtým sa mi to nestalo. O čo by mohlo ísť ? Cítila som posledné dva dni jemný tlak v ľavom vaječníku , ale nič čo by sa nedalo vydržať . Za odpoved Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, aj za predpokladu jej pravidelného a správneho užívania, sa môže vyskytovať nepravidelné špinenie, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, prakticky aj počas celého cyklu. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Alexx

    Dobrý deň chcem sa opýtať som v 5tyzdni tehotenstva, lekára mám však až o dva týždne, chcem sa opýtať, že som zacala mať žltý výtok aj moč zaujima ma či je to v poriadku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každý výtok z pošvy je patologický. Ak nemáte ťažkosti v zmysle svrbenia či pálenia, odsledujte si to. Aplikovať si môžete vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Čo sa týka žltého moča, predpokladám, že sa jedná o hustý moč v dôsledku nedostatočného príjmu tekutín. Odporúčam v týchto horúčavách dodržiavať pitný režim, aspoň dva litre tekutín denne. Odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa odporúčaní, v prípade ťažkostí samozrejme aj skôr.

  • Hematón

    , Autor: Veronika26

    Dobrý deň, už som Vás raz písala mam hematón vraj malý pod plod. vajcom v hornom pole ?? Mozem sa spytat nachadza sa to dako blizsko plodu ? v pondelok sas xhsyam ku gynekologovi nakoľko ma dovolenku a zastupujúci ma nešetrí beriem ascorutin,kyselinu listovú, magnézium,zelezo a progestanelle. Včera som už nič nešpinila a dnes ráno keď som šla po schodoch zase kúsok viac naraz tmavý hnedy vytok je to v poriadku ze sa to stoplo na deň a ráno to takto vybehlo? Sem tam ma boli častejšie na pravej strane v podbrusku také pichanie sem tam intenzívne/sem tam naťahovanie hlavne večer cez deň to tak nepociťujem .
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu sa nachádza hematóm tesne pri zárodku. Špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva časté. Súvisí najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Navyše, za daných okolností, ak máte diagnostikovaný hematóm, môže dochádzať aj k jeho postupnému vyplavovaniu a preto špiníte. Ťažko povedať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.