Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať na výtok beriem progestanelle(zavadzam do pošvy) iba na noc ..plus ten dúfam malý alebo ziadny hematón neviem ešte stále zajtra sa dozviem konečne ako to s nim je ..
    Mam podľa mňa pomerne dosť výtoku pomerne celý deň je taky číro-žlto- príde mi to ako aj stará krv ale či je to to neviem dáko identifikovať farbu a kusom také kúsky tkaniva není ich veľa ale sem tam vybehne taka biela hrudka..nič ma neboli nesvrbí ..môže to byť spôsobené tými liekmi progestanelle ze je viac vytoku ? Začalo mi to včera tak viac výtoku a progestanelle beriem už týždeň
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si aplikujete do pošvy tabletky Progestanelle, podľa opisu sa jedná skôr o zvyšky nerozpustenej tabletky Progestanelle. Vo všeobecnosti sa môže počas aplikácie vaginálnych liečiv vyskytovať väčšie množstvo výtoku, nakoľko gravitácia funguje a zvyšky nerozpustených, či nevstrebaných tabliet vytečú von z pošvy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Spinenie po cvičení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam už rok a pól antikoncepciu Dienorette, dnes mám užiť 10. Tabletku z blistra, HAK užívam pravidelne, bez zabudnutia, no dnes ráno som bola cvičiť silový tréning, keď som sa vrátila domov všimla som si slabo hnedý výtok na nohavičkach, je možné že to je z cvičenia ? Keďže tabletky užívam poctivo.
    Za vašu odpoved veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné, že po silovom tréningu dá mohla krv dostať na tosletný papier, či spodné prádlo. Špinenie počas užívania hormonálnej antikoncepcie, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania, sa vyskytovať môže. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Ornibel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadne antikoncep.kruzku Ornibel. Minulý mesiac som ho mala zavedený prvý krát normálne po 21dn.prisla 7dn pauza a v nej menzes. Po týždni som nasadila druhý krúžok ale začali mi nežiaduce účinky (migrény, bolesť brucha, výtok) a tak som ho po 3 dňoch vysadila( od piatka do nedele zavedený) do 3 dňoch mi opäť prišiel menzes ani nie 10 dní od poslednej menštruácie. Chcem sa spýtať ak by som v tomto období najbližšom otehotnela mohlo by to značiť nejaké komplikácie alebo nebezpečenstvo pre plod keďže mi ornibel asi rozhádzal cyklus a mala som ho zavedení pár dní? Ďakujem za odpoveď a váš čas

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je normálne, že aj napriek krátko zavedenému hormonálnemu antikoncepčnému krúžku došlo ku krvácaniu. Je to zo spádu hormónov. Neodporúča sa teraz aspoň mesiac dva otehotnieť. Ak by však aj došlo k otehotneniu, nič zásadné by sa nedialo. Odsledujte si to.

  • Bolesť na ľavej strane podbruška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som aktuálne v 30tt+6. Pri poslednej kontrole tento utorok boli všetky výsledky vyšetrenia a aj vyšetrenie moču v poriadku.
    Od včerajšieho večera pociťujem miernu bolesť na ľavej strane podbruška - vaječník ? Okrem toho mám farbu výtoku jemnej žltkasto-zelenej farby, ale len ráno po prebudení a prvom vymočení. Nepociťujem žiadne pálenie ani svrbenie. Na intímnu hygienu používam gél Beliema Pro Sensitive.
    Moja gynekologička má momentálne dovolenku.
    Môže sa jednať o nejaký zápal, mykózu, alebo je to v poriadku ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania môže byť viacero. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čím dochádza aj k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo žena môže pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zastupujúceho gynekológa Vášho obvodného gynekológa.

  • Zapaly posvy pri dlhodobej liecbe Visanne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam endometriozu na ureteri a nasadenu dlhodobu liecbu Visanne pocas ktorej je ureter spriechodneny a oblicka sa dalej neposkodzuje. Liecba je ucinna ale po 2 rokoch uzivania zacinam mat chronicke infekcie v posve. Priznaky mam palenie a vytok. Podla gynekologa to vyzera ako mykoza, uzivala som rozne antimykotika, macmiror, mykomax, probiotika, lactofeel, gynoflor a vsetko bez efektu. Kultivacie na bakterie, kvasinky, trichomonas, chlamydie, urea a mykoplazmy mam vsetko opakovane negativne. Moze byt zapal so symptomami pripominajucimi infekciu sposobeny znizenym estrogenom? Ak ano, co mozem este vyskusat na aspon minimalne zlepsenie priznakov palenia? Vysadenie Visanne okamzite zuzuje ureter a blokuje moc v oblicke. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi menej časté vedľajšie účinky Visanne patria aj kvasinkové infekcie pošvy. Ak sú výslekdy sterov na kultivačné a mikrobiologické vyšetrenia negatívne a teda v pošve nie je žiadna infekcia, ani kvasinková, skúsil by som dlhodobú aplikáciu vaginálnych probiotík. Na trhu je viacero preparátov s obsahom estrogénov, ktoré sa dajú aplikovať lokálne do pošvy, neviem však, či by to prinieslo želaný efekt. Ak je známe presné miesto lokalizácie endometriózneho ložiska na ureteri, časom asi dôjde k potrebe a nutnosti jeho odstránenia. Na trhu je veľmi veľa druhov vaginálnych probiotík na úpravu pošvovej mikroflóry, ktoré by zabránili eventuálne rozvoju kvasinkovej infekcie. Vyskúšal by som niektorý z preparátov napríklad od Gynimun. V lekárni Vám budú vedieť povedať a poradiť.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Mám partnera a cca necelý týžden po sexuálnom styku ma začalo bolieť v podbrušku. Bolesti sú jemné pretrvávajú 4 dni. Výtok, stvrbenie, nemám, pálenie prinmočení tak isto nie, všetko je v poriadku. Nič ma nebolí, nepociťujem diskomfort, iba v oblasti podbruška. Tehotenský test nevatívny. Domáci test na chlamídie taktiež. Poslednú menštruáciu som mala 7.augusta. Chcela by som sa opýtať, čo by to mohlo signalizovať, či sa tým mám zaoberať.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keby ste pri uvedenom pohlavnom styku otehotneli, tehotenský test bude ešte negatívny. Príčin pobolievania podbruška môže byť viacero. Môže sa jednať aj o príznaky blížiacej sa ovulácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.