Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať som v 5tyzdni tehotenstva, lekára mám však až o dva týždne, chcem sa opýtať, že som zacala mať žltý výtok aj moč zaujima ma či je to v poriadku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každý výtok z pošvy je patologický. Ak nemáte ťažkosti v zmysle svrbenia či pálenia, odsledujte si to. Aplikovať si môžete vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Čo sa týka žltého moča, predpokladám, že sa jedná o hustý moč v dôsledku nedostatočného príjmu tekutín. Odporúčam v týchto horúčavách dodržiavať pitný režim, aspoň dva litre tekutín denne. Odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa odporúčaní, v prípade ťažkostí samozrejme aj skôr.

Podobné otázky

  • Špinenie pri užívaní HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Min cyklus som zabudla užit jednu tableru hak Sidreta, ktoru beriem uz vyše roka. Zatial som pri uživani pěroblémy nemala, no pri zabudnutej tabletke sa mi spustilo špiennie pred dobratím blistra. Mala som týždeň pauzu kde prišla menštruacia, ale pri začatí uživani nového blistra sa mi spustilo zase špinenie. Treba zmenu hak ? Alebo čo by mohlo byť príčínou? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám to teraz stalo prvýkrát, zatiaľ by som preparát hormonálnej antikoncepcie nemenil. Ak ste postupovali pri zabudnutí tabletky hormonálnej antikoncepcie správne, tehotenstvo je málo pravdepodobné. Zatiaľ pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možná ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    nesnažíme sa o bábätko, ale nebránili by sme sa mu. 11dc sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk. 12dc ma sprevádzala bolesť v oblasti vaječníkov, krížov, bedier, hlavy ako pri ovulácii. V ten istý deň sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk s tým, že sa nespravil do mňa. Následne som mala po utretí na papieri ružovú škvrnu. Ťažko sa mi určuje deň ovulácie, pretože mám nasledovné dĺžky cyklov 28,31,32. Dnes ma pobolieva pravý vaječník ale bolesť je mierna, bez dalších sprievodných bolestí chrbta, bedier. Mohlo ísť prosím o ovuláciu? Alebo môžu byť tie bolesti spôsobené začínajúcim plodným obdobím.
    Ďakujem a prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania môže byť viacero. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku, navyše v čase pravdepodobne prebiehajúcej ovulácie, sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Tehotenstvo a zrasty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem sa opýtať bola som dnes pri mojom gynekológovi ten mi hovoril že som v ôsmom týždni ale nad maternicou mám zrasty viac a aj nejakú tekutinu vedľa maternici bojím sa je to normálne alebo je tam nejaké riziko premna a pre dieťa bolesti mám neskutočne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na USG veľmi zrasty vidieť nie sú, ale nevidel som USG nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať Vášho obvodného gynekológa, prípadne vyšetrujúcich lekárov.

  • Spermie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať aká je životnosť spermií na vzduchu prípadne na rukách?
    Mali sme s priateľom styk, spravil sa mimo. No keď som to následne utierala a potom som na WC rukami jemne vbehla aj do pošvy. Je to možné takto otehotnieť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, bez ohľadu na to, kde došlo k ejakulácii, tehotenstvo sa vylúčiť nedá.

  • PMS alebo tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    ovuláciu som mala 3.8. v tom čase som mala s partnerom, nechránený pohlavný styk. Už asi 4 dni mám mierne bolesti v podbrušku, akokeby mi mala prísť menštruácia, taktiež mám trošku citlivé prsia. Príznaky PMS som nikdy nemala. Menštruácia by mi mala prísť 18.8, preto sa chcem opýtať môže ísť o PMS alebo to môže byť aj tehotenstvo, ukázal by mi to už tehotenský test? V júni som prekonala mimomaternicové tehotenstvo kde mi bol laparoskopicky odstránení ľavý vajcovod. Ďakujem za odpoveď, prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku, navyše v čase predpokladanej ovulácie, sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.