Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hematón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už som Vás raz písala mam hematón vraj malý pod plod. vajcom v hornom pole ?? Mozem sa spytat nachadza sa to dako blizsko plodu ? v pondelok sas xhsyam ku gynekologovi nakoľko ma dovolenku a zastupujúci ma nešetrí beriem ascorutin,kyselinu listovú, magnézium,zelezo a progestanelle. Včera som už nič nešpinila a dnes ráno keď som šla po schodoch zase kúsok viac naraz tmavý hnedy vytok je to v poriadku ze sa to stoplo na deň a ráno to takto vybehlo? Sem tam ma boli častejšie na pravej strane v podbrusku také pichanie sem tam intenzívne/sem tam naťahovanie hlavne večer cez deň to tak nepociťujem .
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu sa nachádza hematóm tesne pri zárodku. Špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva časté. Súvisí najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Navyše, za daných okolností, ak máte diagnostikovaný hematóm, môže dochádzať aj k jeho postupnému vyplavovaniu a preto špiníte. Ťažko povedať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať na výtok beriem progestanelle(zavadzam do pošvy) iba na noc ..plus ten dúfam malý alebo ziadny hematón neviem ešte stále zajtra sa dozviem konečne ako to s nim je ..
    Mam podľa mňa pomerne dosť výtoku pomerne celý deň je taky číro-žlto- príde mi to ako aj stará krv ale či je to to neviem dáko identifikovať farbu a kusom také kúsky tkaniva není ich veľa ale sem tam vybehne taka biela hrudka..nič ma neboli nesvrbí ..môže to byť spôsobené tými liekmi progestanelle ze je viac vytoku ? Začalo mi to včera tak viac výtoku a progestanelle beriem už týždeň
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si aplikujete do pošvy tabletky Progestanelle, podľa opisu sa jedná skôr o zvyšky nerozpustenej tabletky Progestanelle. Vo všeobecnosti sa môže počas aplikácie vaginálnych liečiv vyskytovať väčšie množstvo výtoku, nakoľko gravitácia funguje a zvyšky nerozpustených, či nevstrebaných tabliet vytečú von z pošvy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hematon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa Vás spýtať keďže môj gynekolog ma dovolenku a zastupujúci ma odbil že si mam počkať na svojho gynekologa, bud týždeň som bola na pohotovosti lebo som začala špiniť som v 7 tt plus mínus našli mi maly hematon pod plodovým vajcom v hornom póle, dali mi lieky ako progestanelle 100mg beriem lieky cca už 4 dni a sa mi zdá ze špinenie pomaly ustupuje objaví sa hneď z rána keď vstanem z postele ale celý deň potom mierny hnedy tmavý dakedy skôr do.zlta je to v poriadku ? A bolieva ma v ľavej dakedy pravej strane podbruško nie je to nič strašné co by sa nedalo vydržať ale bolieva je to v poriadku na pohotovosti mi povedali ze to moze byt tym ze sa mi zvažuje maternica keďže som.uz raz potratila sa bojím všetkého. Ďakujem Vám

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aby som Vás trošku ukľudnil, je potrebné vedieť, že špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté a je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je lepšie, keď sa krv vypudí z maternice von, akoby sa mala hromadiť v maternici v podobe hematómu, čo by pri väčšom množstve krvi a veľkom hematóme nemuselo dopadnúť dobre. Môžete okrem nasadeného progesteronového bloku užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, sú často spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hroziaci potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor dnes mna prepustili s nemocnice nakolko som stvrtok krvacala plod je vitalny akcia srdca je , a mam hematon ktory sa uz vstrebava je maly . Je to po Ivf uzivam Estrofen Amelgen v nemocnici mi pridali Ascorutin . A mala som aj GUAJACURAN,ktory mi uz nedali domov.Ale uz dlhsie pocitujem v podbrusku bolenie podobne bolestiam pri menzese potom chvilu klud a zas.Chcem sa spytat ci to je to roztahovanie maternice?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať aj o rozťahovanie väzov závesného aparátu maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Druhé tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa spýtať aká je pravdepodobnosť zopakovania sa predčasného pôrodu v druhom tehotenstve. Prvá narodená v 30tt dôvod v 20tt masívne krvácanie zistený hematón a následne bábo sa zosunulo do pôrodných ciest začal sa skracovať krcok a otvárať pôrod v 30tt. Momentálne som v 13 týždni tehotenstva zatiaľ je všetko v poriadku len by ma zaujímalo aká je pravdepodobnosť že sa to zopakuje?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo príčinou predčasného pôrodu predčasné odlučovanie placenty, pri preventívnom nasadení liečby je pravdepodobnosť, že sa zopakuje rovnaká situácia pomerne malá. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.