Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
183 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Chôdza

    , Autor: Lipka16

    Dábry deň, moja dcérka 1,5 ročná posledné 2 mesiace dáva ľavú nožičky šikmo( päta je pekne no palčeky už smerujú k pravej nozicke- stáča tu nôžku) . Ako by som to mala riešiť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Ak sa to prejavilo po tom ako narástla tak počkajte ešte nejaké 3-4 mesiace. Ak sa to neupraví alebo sa bude sťažovať na nejaké bolesti tak odporúčam vyšetrenie u detského ortopéda. Bolo by potrebné zistiť či jedna dolná končatina nie je dlhšia ako druhá. Pekný deň

Podobné otázky

  • Vtáčanie nôžky dovnútra, w sed..

    , Autor: MaI

    Pekný deň. Ročná dcérka aktuálne chodí popri nábytku a pri tom vytáča celé chodidlo do vnútra ( špička smeruje k päte druhej nohy ).Robí to v aj samostatnom stoji. Chodiť sa sama ešte nepúšťa, nakoľko jej toto vytáčanie prekáža a stále padá. Sadá si výlučne do w sedu( pokiaľ ju napravím do správnej polohy tak sedí v miernom predklone a dlho tak nevydrží), štvornožkovanie aktuálne vymenila za chodenie na kolenách. Pediater tvrdí, že je to všetko v úplnom poriadku avšak ja mám pochybnosti. Sú toto dôvody na návštevu fizioterapeuta prípadne ortopéda?

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Vtáčanie chodidla dovnútra nie je v poriadku v rámci správneho pohybového vývoja a samé sa to určite nenapraví. Čím skôr pôjdete k fyzioterapeutovi tým je väčšia pravdepodovnosť, že to ovplyvníte cvičením. Vtočenie chodidla smerom dovnutra nie je len o chodidle - ide o vnútornú rotáciu celej dolnej končatiny, takže ani bedrový kĺb nie je v spravnej pozícii. Chôdza po kolenách ani sed do tvaru W takisto nie je v poriadku.
    Fyzioterapeut, ktorý sa venuje bábätkám Vám určite poradí čo s tým.

    Držím palce a prajem pekný deň

  • Doliečenie zlomenej nohy

    , Autor: Jack L.J.

    Dobrý deň,

    Prosím o radu. Nás 1 a pol ročný syn mal zlomenú nohu. Konkrétne prasklinu v pistale. Mesiac mal sadru. Chirurg mu potom len postával nohu a povedal že už je to záhojene a že máme cvičiť dvakrát denne len členkom. Nič viac. Že do dvoch týždňov bude chodiť.

    Ubehli dva týždne ale drobec strašne kriva, keď chodí, nohu dáva na zem len patou a nedotýka sa prstami zeme. Viac ju zvažuje na vnútornú stranu. Keď mu cvičím nozkou, špičkou, patou, aj do strán, aj kolienku ohybam, nemá problém. Noha nie je stuhnuta.

    Som z toho frustrovaná, pretože už nám krásne chodil, behal, dokonca kopal do lopty. Je veľmi pohyblivý a aktívny a mám pocit, ze niečo robíme zle. Viete nám poradiť ako doliečiť Filipka?

    Ďakujem

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Určite je potrebná rehabilitácia. Nestačí len doma laicky rozcvičovať členkový kĺb. Mal mesiac sadru, takže tú nožičku nepoužíval alebo ju možno používal tak ako ju používa teraz - že si ju opieral o pätu. Zaťažoval oveľa viac zdravú nožičku. A to aj keď nechcete, sa čiastočne zafixuje do pohybového stereotypu. Môže mať skrátené zadné stehenné svaly, možno automaticky drži nožičku v pozícii ako mal naučené v sadre. Často po sňatí sadry držia tu nožičku tak krčovito, že akoby zabudnú krčiť pri chôdzi koleno a členok. Niekedy je to aj psychické, že sa tie detičky podvedome boja došliapnuť tak ako predtým. Je to normálna reakcia. Je dôležité, aby Filipka vyšetril fyzioterapeut (idealne taký, ktorý sa venuje bábätkám a malým deťom) a čo najskôr rehabilitoval, aby sa mu nezafixoval chybný stereotyp chôdze. Filipko je ešte vo veku kedy sa chôdza len vyvíjala a zrazu mal obmedzenie na mesiac. Všetko sa určite rehabilitáciou upraví, len sa zverte do rúk odborníka, aby Vám ukázal ako na to.

    Držím palce, pekný deň

  • Chôdza u 20 mesačného syna.

    , Autor: Lenona

    Dobrý deň prajem,

    syn začal štvornožkovať týždeň pred prvými narodeninami. Štvornožkoval 5 mesiacov a 2 dni pred 17. mesiacom sa v strede izby sám z ničoho nič postavil a išiel. Odvtedy, ako urobil prvé kroky prešli 3 mesiace a syn chodí akoby cez bedrá. Pri chôdzi nezohýba poriadne kolienka a chodí tak nejako stuhnuto. Ručičky tiež moc nezapája do chôdze. Stretli ste sa s niečim podobným? Vedela by ste mi prosím vás poradiť, či máme vyhľadať odborníka aby nám malého skontrolovali? Naša dr. mi povedala, aby som to neriešila, že to sa časom upraví, ale teda mám obavy - preto sa skúšam informovať ako sa len dá.

    Ďakujem vopred za odpoveď. ????????????

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Áno, určite odporúčam vyšetrenie u fyzioterapeuta, ktorý má certifikát na Vojtovu metódu. Takýto terapeut vie zhodnotiť pohybový vývoj Vášho synčeka. Ak by tam bol náhodou funkčný svalový problém, tak ten sa v tomto veku môže dať cvičením pekne upraviť. Ak už si zafixuje zlý stereotyp chôdze, tak v neskoršom veku to už pôjde veľmi ťažko resp.sa to už nebude dať upraviť a môžu sa časom nabalovať ďalšie problémy. Ktoré síce vy ako laik nebudete vidieť, ale môžu v neskoršom veku spôsobovať nejaké pohybové potiaže napr.s kĺbami alebo chrbticou a pod.

    Prajem pekný deň

  • Chôdza

    , Autor: Lenka_Horváthová_0215113431

    Dobrý deň, chcem sa opýtať že moja dcérka má 1 rok a dva mesiace. Začala mi chodiť tak od 11 mesiaca no čoraz viac mi dáva nožičky dovnútra. Pätu má tak akoby chodila na vnútornej strane päty. Chodí sa jej dobre. Len sa bojím aby nemala krivé nôžky. Je to v poriadku? Mala by som radšej navštíviť lekára? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Chôdza po vnútornej strane chodidla nie je fyziologická. Ale nedá sa to takto zovšeobecniť. Napríklad u detí, ktoré sú hypermobilné vyzerá postavenie chodidiel úplne inak ako u "bežných" detí. Je to príliš skoro hodnotiť postavenie nôh, keď len prednedávnom začala chodiť. Odporúčam navštíviť fyzioterapeuta, ktorý sa venuje deťom, aby sa na dcérku pozrel a poradil Vám na čo treba dávať pozor a možno aj nejaký cvik formou hry. Veľakrát totiž nemusí byť problém len v samotných chodidlách ale môže to vychádzať už z postavenia celých dolných končatín - z oblasti bedrových kĺbov.
    Prajem pekný deň

  • Samostatná chôdza

    , Autor: viki1307

    Dobrý deň, dcérka má 1 rok (8.7) a nechodí sama. Chodí popri nábytku, keď sa zabudne, alebo keď stojí pri kresle a zavoláme ju, tak k nám príde sama pár krokov. Vždy keď sa postaví hľadá niekoho ruku, aby ju vzal chodiť.
    Za ručky sme s ňou chodili minimálne, preto neviem prečo chce stále niekoho držať a chodiť len s rukou, sama nie.
    Čo máme robiť, aby nehľadala stále ruky a chodila sama? Bojím sa, že bude chcieť chodiť len tak, aby mala istotu a sama nie.
    Vo vnútri ju nechávame štvornožkovať, chodiť popri nábytku, ale ked sme vonku, sa to nedá a dáme jej tu ruku aby chodila.
    Budem vďačná za vašu radu.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Podľa toho čo píšete je vývin Vašej dcérky v poriadku. Dieťa sa začína stavať pri nábytku. Prvé kroky sú okolo nábytku, kedy dieťatko nekráča dopredu ale doboku, čiže obkračuje nábytok. Až potom začína chôdza dopredu. Chôdza je zo začiatku veľmi neistá, preto vyhľadáva oporu. Cíti sa pri Vás bezpečne. Vodenie za ruky je nebezpečné vtedy, keď sa ešte dieťa nevie samé postaviť a rodičia ho držia za ruky a imitujú chôdzu. Ďalej neodporúčam striehnuť za dieťaťom a pri akomkoľvek náznaku pádu ho hneď chytáme a zachraňujeme. Samozrejme na dieťatko treba dávať pozor, ale ide o to, aby sa vždy nespoliehalo na to, že stojíme za ním. Musí sa naučiť spoliehať samo na seba, takže to, že spraví pár krokov a padne na ritku je v poriadku.
    Nechajte ju chodiť okolo nábytku, štvornožkovať. Nožičky potrebujú spevniť, aby dokázala chodiť sama. Vonku chce skúmať svet preto si pýta ruku. Dávajte však pozor, aby ste jej tú ruku neťahali vysoko v ramene.
    Prajem pekný deň