Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
180 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Doliečenie zlomenej nohy

    , Autor: Jack L.J.

    Dobrý deň,

    Prosím o radu. Nás 1 a pol ročný syn mal zlomenú nohu. Konkrétne prasklinu v pistale. Mesiac mal sadru. Chirurg mu potom len postával nohu a povedal že už je to záhojene a že máme cvičiť dvakrát denne len členkom. Nič viac. Že do dvoch týždňov bude chodiť.

    Ubehli dva týždne ale drobec strašne kriva, keď chodí, nohu dáva na zem len patou a nedotýka sa prstami zeme. Viac ju zvažuje na vnútornú stranu. Keď mu cvičím nozkou, špičkou, patou, aj do strán, aj kolienku ohybam, nemá problém. Noha nie je stuhnuta.

    Som z toho frustrovaná, pretože už nám krásne chodil, behal, dokonca kopal do lopty. Je veľmi pohyblivý a aktívny a mám pocit, ze niečo robíme zle. Viete nám poradiť ako doliečiť Filipka?

    Ďakujem

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Určite je potrebná rehabilitácia. Nestačí len doma laicky rozcvičovať členkový kĺb. Mal mesiac sadru, takže tú nožičku nepoužíval alebo ju možno používal tak ako ju používa teraz - že si ju opieral o pätu. Zaťažoval oveľa viac zdravú nožičku. A to aj keď nechcete, sa čiastočne zafixuje do pohybového stereotypu. Môže mať skrátené zadné stehenné svaly, možno automaticky drži nožičku v pozícii ako mal naučené v sadre. Často po sňatí sadry držia tu nožičku tak krčovito, že akoby zabudnú krčiť pri chôdzi koleno a členok. Niekedy je to aj psychické, že sa tie detičky podvedome boja došliapnuť tak ako predtým. Je to normálna reakcia. Je dôležité, aby Filipka vyšetril fyzioterapeut (idealne taký, ktorý sa venuje bábätkám a malým deťom) a čo najskôr rehabilitoval, aby sa mu nezafixoval chybný stereotyp chôdze. Filipko je ešte vo veku kedy sa chôdza len vyvíjala a zrazu mal obmedzenie na mesiac. Všetko sa určite rehabilitáciou upraví, len sa zverte do rúk odborníka, aby Vám ukázal ako na to.

    Držím palce, pekný deň