Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
189 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • platnička

    , Autor: Navka

    Dobrý deň, mám otázku ohľadne môjho manžela ktorý má problémy s chrbticou- konkrétne platničky. V roku 2016 pri miernej záťaži, mu praskla platnička ( v oblasti krížov ) čo bolo diagnostikované magnetickou rezonanciou. Bol hospitalizovaný a dlhodobo pn. Minulý rok začiatkom ferbuára, sa mu stav veľmi zhoršil ( po hektickom týždni v práci ), ledva sa postavil z postele. Bola robená magnetická rezonancia, kde sa ukázali 2 vysunuté platničky. Opäť bol v nemocnici a rehabilitoval, dlhodobo. Lenže tento krát zlepšenie prichádza veľmi pomaly, stačilo 1 kýchnutie a bolesti znova. Každý deň cvičí cviky čo ho naučili na rhb, ale niekedy stačí malá záťaž a chrbát bolí, v podstate už ho bolí non stop, viac alebo menej. Manžel má aj vrodenú vadu, konkrétne mu chýbajú 2 rebrá a tým pádom má deformovaný hrudník, jednu stranu tela zvesenú v porovnaní s druhou. Chcela by som vedieť Váš názor, či jeho vrodená vada a postavenie tela má vplyv na platničky a chrbát a či je možné že ešte vôbec niekedy bude fungovať normálne.
    ďakujem Lucia

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.
    Áno, každá asymetria v oblasti hrudníka alebo napr.aj v rozdielnosti dľžky končatín ovplyvňuje chrbticu. Ak má jednu polku tela nižšie v porovnaní s druhou tak práve to spôsobuje, že na platničky je zvýšený tlak na jednej strane. To či bude ešte niekedy fungovať normálne Vám neviem povedať, pretože to závisí od nálezu. Odporúčam nájsť šikovného fyzioterapeuta - ideálne niekoho kto sa venuje metóde McKenzie - čo je vyšetrenie a cvičenie zamerané na problémy s platničkami. Držím palce. Pekný deň

Podobné otázky

  • Zaseknuty nerv

    , Autor: Simona40

    Dobry den, prosim Vas ako sa lieči zaseknuty nerv v chrbtici? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Zaseknutý nerv je vlastne hovorový názov. Neviem aké máte symptómy. Ak pociťujete bolesti napr.v dolnej končatine môže ísť o útlak nervu na úrovni chrbtice (výrastky, platnička), môžu tam byť blokády stavcov a rebier, môže ísť aj o útlak v nervu v svale. Je dôležité navštíviť fyzioterapeuta, aby si Vás vyšetril. Sú rôzne spôsoby - manuálne ošetrenie fyzioterapeutom, cvičenie, fyzikálna terapia - v závislosti od daného problému.

    Pekný deň

  • Význam

    , Autor: Helča21

    Dobrý deň ,chcela by som vysvetliť význam z rg znížená hypoplasticka štrbina C2/3 a spondyloza C a viacurovnove osteochodrozy s napriamenim krčný´ej chrbtice,mám vybraté injekcie a bolesť pretrváva,aký bude postup liečby ?dakujem

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Rontgenový popis by Vám mal vysvetliť lekár. Spondylóza a osteochondróza sú degeneratívne zmeny na stavcoch a platničkách, ktoré prirodzene s postupujúcim vekom vznikajú ako opotrebovanie chrbtice. Nepíšete koľko máte rokov a aké konkrétne máte bolesti (či je bolesť len v oblasti krku alebo vyžaruje napr.do hornej končatiny alebo hlavy atď). Totiž nie všetky zmeny, ktoré vidieť na rontgene znamenajú automaticky bolesti. Preto aj postup liečby nezávisí len od rtg nálezu ale predovšetkým od konkrétnych problémov. Napriamená krčná chrbtica znamená, že tam nemáte typické zakrivenie - tzv.lordózu. Všeobecne pri problémoch s chrbticou by sa malo začať s neinvazívnymi postupmi. Ideálne je začať u fyzioterapeuta. Častokrát sú bolesti zo zlých pohybových návykov, z kĺbnych blokád a svalovej nerovnováhy, ktoré sa dajú upraviť cvičením a ošetrením u fyzioterapeuta.

    Držím palce. Pekný deň

  • bolesti svalov?

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, na uvod sa musím uprimne priznat, že nemám absolutne žiadny pohyb, som doma bez práce a nijak sa nehýbem, vobec nič (nepočítam bežné domáce práce ako varenie, upratovanie) , presuvam sa vačšinou autom, aj to cca raz za týžden, teda predpokladám, že moje, kosti, klby, svaly su uplne stuhnuté, skrátené, proste nepoužívané..pred týždnom som sa vybrala na dlhšiu prechádzku, ked som chodila cca 2 hodiny. Po tejto prechádzke cítim velké bolesti svalov, ktoré sa mi zrejme ponatahovali po tej mojej dlhodobej nečinnosti. Cítim najma spodnu chrbticu, svaly okolo bedrového klbu a stehno, ovela viac na pravej strane. Je to možné, že v tomto mojom prípade ide naozaj o natiahnutie svalov a preto tie bolesti? Ako si ulavit? "Rozchodit" to, alebo naopak nechat v klude?

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.
    V bežnom živote - či už sedíme za počítačom, televízorom alebo varíme, upratujeme - používame väčšinou tie isté svaly - bývame pri všetkých týchto činnostiach zhrbený a v bedrovom kĺbe sú svaly prednej časti tiež stiahnuté, lebo medzi trupom a stehennou kosťou je ostrý uhol. Takýto dlhodobý stav vedie k problémom či už kĺbov alebo chrbtice - všetky kĺby sú poprepájané svalovo. Tým, že ste po dlhej neaktivite mala 2 hodinovú prechádzku je to pre vaše telo veľká záťaž - nie je na to zvyknuté. A navyše vaše telo nevie pracovať ekonomicky, pretože máte určite veľkú svalovú nerovnováhu. Takže telo sa rýchlo unaví. Odporúčam nájsť si terapeuta, ktorý vás naučí ako môžete cvičiť doma a to vôbec nemusí ísť o komplikované cviky. Ak totiž máte už veľkú svalovú nerovnováhu tak sa môže stať, že aj pri bežnom upratovaní alebo varení si môžete "vyrobiť" napr.bolestivé rameno, môže sa vysunút platnička a pod. A pýtate sa či to rozchodiť alebo nechať v kľude, tak odporúčam rozcvičiť to pod dohľadom odborníka.
    Držim palce, pekný deň

  • krčna chrptica

    , Autor: Maja777

    Dobrý deň. Bolieva ma krčná chrptica. Chodila som na rehabilitáciu 10 dni kde mi dávali magnet, laser a elektriku, chvilu to prestalo boliet ale potom znova začalo. Mám kancelársku robotu, sedím za počítačom aj 9 hodín. Mám okrem bolesti chrptice ja bolesti hlavy, potom ako keby sa mi robil na chrbte maly hrb a v lete niekedy strácam koncentáciu/rovnováhu. Bola som na CT vyšetrení ale ja tým záverom nerozumiem, vedeli by ste mi ich laicky vysvetliť o čo tam ide prosím? A čo mám robiť na zlepšenie stavu :

    CT:
    - Napriamenie cervikálnej lordozy
    - V.s. mierna difúzna dorzálna protrúzia C5/C6, C6/C7
    - dorzálne osteoproduktívne zmeny C4/C5 a C3/4 laterálne vľavo, v segmenteC5/C6 laterálne bilat. so zužovaním preforaminálnych priestorov a C6/C7 viac laterálne vpravo
    - chondrózy diskov akcentované C5/C6, C6/C7
    - naznacená facetovaná artroza

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    S výsledkom CT vyšetrenia musíte ísť za nejakým odborníkom, ktorý Vám to vysvetlí. Máte tam zmeny na platničkách a stavcoch.
    Čo sa týka rehabilitácie, tak nestačí len fyzikálna terapia, ktorú ste podstúpili. Fyzioterapeut si Vás musí vyšetriť. Na základe tohto vyšetrenia sa postupuje v liečbe. Keďže máte kancelársku prácu, kde trpí hlavne krčná chrbtica, tak Vás musí naučiť kompenzačné cviky, aby sa krk uvolnil, ale zároveň cviky na spevnenie celej chrbtice aby tú záťaž zvládala. Často je bolesť spôsobená blokádami chrbtice, ktoré je nutné uvolniť. Takisto je nutné upraviť pracovné prostredie - nastaviť výšku sedenia, počítača atď.
    Ten hrb, ktorý spomínate je ochranná reakcia tela na preťaženie krčných stavcov. Svaly okolo sa stiahnu, aby spevnili krčnú chrbticu. Poruchy rovnováhy môžu súvisieť takisto s krčnou chrbticou. Ideálne je nájsť si terapeuta súkromne, ktorý bude mať dostatok času sa Vám povenovať, všetko ošetriť, vysvetliť. Je dôležité, aby Vám vysvetlil ako telo funguje, ako si pomôcť aj sama a takisto ako si neškodiť sama. Veľa vecí robíme aby sme si pomohli a často krát to celé len zhoršujeme (z nevedomosti).
    Držím palce

  • Trenie kosti

    , Autor: jesi

    Dobrý deň chcem sa opýtať mám skoliozu chrbtice a teraz mi zistili,že mám na celej chrbtici výrastky.Od piatku sa mi stalo,že keď cvičím otáčam trupom tak počujem take ako keby trenie alebo šúchanie od krčnej chrbtice až po hrudník to počuť čo to môže byt Dakujem

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Ťažko sa mi odpovedá pretože som nevidela Váš rontgen chrbtice, neviem koľko máte rokov, ako dlho máte ťažkosti. Neviem aké cviky cvičíte. Či máte cviky na mieru od fyzioterapeuta alebo si cvičíte sama.
    Keďže máte diagnostikované výrastky, tie sa pri otáčaní môžu o seba trieť. Ak by ste mali aj zmeny na platničkách tak je veľká pravdepodobnosť, že Vám tieto pohyby môžu rozdráždiť bolesť. Je preto lepšie sa týmto pohybom vyhýbať.
    Všeobecne platí, že pokiaľ pri určitých cvikoch pociťujete diskomfort, tak ich radšej necvičte. Skúste sa pred cvičením trošku ponaťahovať – pomaly plynulo bez kmitania. Nič necvičte nasilu. Veľmi prospešné je aj sa nachvíľu na niečo zavesiť rukami a telo nechať voľne visieť gravitáciou. Samozrejme nesmie Vám to spôsobovať bolesti.
    Ak by problém pretrvával, bolo by fajn to prekonzultovať s lekárom, ktorý má k dispozícii Vaše výsledky z vyšetrení chrbtice. Určite však počkajte kým sa situácia s aktuálnou pandémiou upokojí!