Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
182 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • krčna chrptica

    , Autor: Maja777

    Dobrý deň. Bolieva ma krčná chrptica. Chodila som na rehabilitáciu 10 dni kde mi dávali magnet, laser a elektriku, chvilu to prestalo boliet ale potom znova začalo. Mám kancelársku robotu, sedím za počítačom aj 9 hodín. Mám okrem bolesti chrptice ja bolesti hlavy, potom ako keby sa mi robil na chrbte maly hrb a v lete niekedy strácam koncentáciu/rovnováhu. Bola som na CT vyšetrení ale ja tým záverom nerozumiem, vedeli by ste mi ich laicky vysvetliť o čo tam ide prosím? A čo mám robiť na zlepšenie stavu :

    CT:
    - Napriamenie cervikálnej lordozy
    - V.s. mierna difúzna dorzálna protrúzia C5/C6, C6/C7
    - dorzálne osteoproduktívne zmeny C4/C5 a C3/4 laterálne vľavo, v segmenteC5/C6 laterálne bilat. so zužovaním preforaminálnych priestorov a C6/C7 viac laterálne vpravo
    - chondrózy diskov akcentované C5/C6, C6/C7
    - naznacená facetovaná artroza

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    S výsledkom CT vyšetrenia musíte ísť za nejakým odborníkom, ktorý Vám to vysvetlí. Máte tam zmeny na platničkách a stavcoch.
    Čo sa týka rehabilitácie, tak nestačí len fyzikálna terapia, ktorú ste podstúpili. Fyzioterapeut si Vás musí vyšetriť. Na základe tohto vyšetrenia sa postupuje v liečbe. Keďže máte kancelársku prácu, kde trpí hlavne krčná chrbtica, tak Vás musí naučiť kompenzačné cviky, aby sa krk uvolnil, ale zároveň cviky na spevnenie celej chrbtice aby tú záťaž zvládala. Často je bolesť spôsobená blokádami chrbtice, ktoré je nutné uvolniť. Takisto je nutné upraviť pracovné prostredie - nastaviť výšku sedenia, počítača atď.
    Ten hrb, ktorý spomínate je ochranná reakcia tela na preťaženie krčných stavcov. Svaly okolo sa stiahnu, aby spevnili krčnú chrbticu. Poruchy rovnováhy môžu súvisieť takisto s krčnou chrbticou. Ideálne je nájsť si terapeuta súkromne, ktorý bude mať dostatok času sa Vám povenovať, všetko ošetriť, vysvetliť. Je dôležité, aby Vám vysvetlil ako telo funguje, ako si pomôcť aj sama a takisto ako si neškodiť sama. Veľa vecí robíme aby sme si pomohli a často krát to celé len zhoršujeme (z nevedomosti).
    Držím palce