Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Enterokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrú deň, Pan doktor som v 19t. tehotenstva a z výteru mi gynekológ zistil enterokoka. Čo to znamená pre mňa aj pre bábätko? Z čoho sa ta baktéria objavila? Mam každodennú hygienu nerozumiem tomu. Môže sa niečo stať bábätku?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    enterokok býva prechodne úplne normálnou súčasťou flory pošvy, neznamená žiadne riziko a netreba ho liečiť. Do pošvy sa dostáva z konečníku a je to bežné.

Podobné otázky

  • Bolesti brucha v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ma Váš názor. Som v 19t. a už približne mesiac mam bolesti podbruška. Bolesť prevláda ale hlavne na prvej strane. Niesu to menštruačné bolesti skôr by som povedala že mi pripomínajú ovulaciu alebo zapal mocoveho mechura. Je to pichľavá bolesť. Bola som aj na sone brucha v nemocnici ale tam je všetko v poriadku. Našli tam jedine malé množstvo tekutiny okolo tenkého čreva. Doktor ale povedal, že z toho ma brucho bolieť nemôže. Gynekológ ma dôkladnejšie vyšetril aj z vnútra. Vaječníky mam v poriadku sú čisté. Nič tam nenašiel čo by mi mohlo spôsobovať bolesť. Mam na krčku polip ale z toho asi tiež nemozem mať bolesti. Z výteru sa zistilo, že mám streptokoka B. a neskor sa zistilo aj že mám enterokoka. Užívam momentálne tabletky na vkladanie fluomizin.
    Moja otázka znie z čoho môžu byť tie bolesti? A druha otázka: Neublížim bábätku tým, že sa stále musím vaginálne liečiť?

    Dostala som dnes trochu strach lebo po užití prvej tabletky fluomizinu dnes necítim pohyby bábätka. Možno to s liekmi vôbec nesúvisí ale mam o bábätko strach. Ak by bábätko nebolo v poriadku mala by som nejaké iné príznaky?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokok aj enterokok môžu byť normálnou súčasťou pošvovej flory a neliečia sa, pokiaľ nemáte výtok a pálenie pošvy.
    Bolesti môže spôsobovať veľa príčin, nielen pôrodníckych, ale aj urologických (hromadenie moču v močovode), chirurgických (črevné zápaly) alebo aj ortopedických - porucha postoja. Rovnako môžu bolieť aj rozšírené žily v okolí maternice.
    Stav plodu s tým zrejme nesúvisí.

  • Gynoflor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Dr. mi predpísala gynoflor na opakované výtoky. Brala mi samozrejme aj výter ale výsledky ešte niesu. Je to bezpečné užívať? Som v 32.tt.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výter samozrejme je chyba, ale robia ju rajonni gynekologovia často. To čo sa vykultivuje vo výtere (zrejme to bude E. colli alebo nejaký enterokok, či streptokok) samozrejme nemá vplyv na výtok, lebo sú to normálne baktérie. Ak máte výtok a svrbenie a pálenie, kúpte si jenamazol a preliečte sa. Gynoflor obsahuje estrogény, asi to v tehotnosti neškodí, ale neviem načo ich brať.

  • Enteroccocus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 13tt tehotenstva. Už od 7tt mam pálenie v močovej rúre. Doniesla som moc na kultiváciu a moja Gynekologicka mi predpísala Monural (nulové zlepšenie) následne ma odporučila na urologa opäť kultivácia v moci enterokok užívala som zinnat, augmentin (žiadne zlepšenie) som po MA nervózna z tohto stavu, že ma nenormálne bolí, reže a páli močová trubica už mesiac a pol. Som v podstate liečena, ale očividne neefektívne keď stále v moci mam túto baktériu. Googlila som rôzne informácie ako je táto baktéria rezistentna na rôzne atb a to lekári nevedia ? Keď predpisujú stále niečo čo očividne nezaberá? Neviem čo mam robiť ešte stále som na augmentine zlepšenie je mierne ale stále cítim značný diskomfort. Urológ odporučil opakovať kultiváciu nabuduci týždeň - cievkovanim mocom. Predpokladám že tam zas bude, keďže problémy stále mam. Nikdy som toľko atb nezjedla ako za týchto 13 týždňov. Môžete mi prosím poradiť čo mam robiť ? A čo ma teda najviac zaujíma, lebo z toho som na nervy či to ma vplyv na babatko. Som liecena, ale stále nevyliecena a všade píšu ako ma negatívny dopad neliecene infekcie. Fakt netuším čo robiť, ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    enterokok je rezistentný na zinnat, ale augmentin by mal zabrať. Pri kultivácii sa testuje aj citlivosť na antibiotiká, liečba by mala byť podľa výsledku cielená. Je však možné, že Vaše problémy nespôsobuje infekcia, urológ by sa mal zamerať aj na iné príčiny uretrálneho syndrómu.
    Ako ideálny liek na močovú infekciu by mohli byť macmiror tablety, obsahujú nitrofuratel, na ktorý sú všetky baktérie zatiaľ citlivé. Liečba asi by mala byť dlhodobá.

  • Infekcia, predčasný pôrod, terapia Polygynax

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať…Som v 30tt., rizikové tehotenstvo, skrátený krčok na 1,6mm, som po mesačnej hospitalizácii v domácom prostredí s prísnym kľudovým režimom. Pred prepustením mi z kultivacie vyšiel v pošve nález candida a enterokokus faecalis. Jeden deň som mala ampicilínový čípok a následne mi terapiu zmenili na Polygynax na 12 dní. Vaginálne si vkladám 2x200 Progestanelle. Vo Vašich odporúčaniach som sa dočítala, že liek Polygynax je v tehotenstve nevhodný. Moja otázka smeruje na nejakú alternatívu na preliečenie nakoľko lekári z nemocnice majú zaužívané postupy a debatu o nežiaducich účinkoch Polygynaxu v tehotenstve so mnou vopred zavrhli. Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ nemáte žiadne problémy, nie je potrebné ničiť prirodzenú floru pošvy čímkoľvek. Dajte si iba probiotiká.
    Dôležité je hlavne podávanie progesterónu do pošvy, ten znižuje riziko predčasného pôrodu.

  • enterokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor,
    som v 13tt. v 10 tt mi z vyteru (kedze som mala svrbenie v oblasti posvy)zistili enterokok fekalis. Moj gynekolog mi nic nedal, ze az po 12 tt. Na kontrole v danom tyzdni mi na to dal canesten krem. Svrbenie mam hlavne v oblasti konecnika (odkial predpokladam ze sa mi to rozsirilo do posvy). chcem sa spytat, ci mi to moze zabrat, prip. ci nieco ine by nebolo lepsie, alebo mam navstivit kozneho a dat si spravit vyter z oblasti konecnika? velmi pekne dakujem za radu