Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Enteroccocus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 13tt tehotenstva. Už od 7tt mam pálenie v močovej rúre. Doniesla som moc na kultiváciu a moja Gynekologicka mi predpísala Monural (nulové zlepšenie) následne ma odporučila na urologa opäť kultivácia v moci enterokok užívala som zinnat, augmentin (žiadne zlepšenie) som po MA nervózna z tohto stavu, že ma nenormálne bolí, reže a páli močová trubica už mesiac a pol. Som v podstate liečena, ale očividne neefektívne keď stále v moci mam túto baktériu. Googlila som rôzne informácie ako je táto baktéria rezistentna na rôzne atb a to lekári nevedia ? Keď predpisujú stále niečo čo očividne nezaberá? Neviem čo mam robiť ešte stále som na augmentine zlepšenie je mierne ale stále cítim značný diskomfort. Urológ odporučil opakovať kultiváciu nabuduci týždeň - cievkovanim mocom. Predpokladám že tam zas bude, keďže problémy stále mam. Nikdy som toľko atb nezjedla ako za týchto 13 týždňov. Môžete mi prosím poradiť čo mam robiť ? A čo ma teda najviac zaujíma, lebo z toho som na nervy či to ma vplyv na babatko. Som liecena, ale stále nevyliecena a všade píšu ako ma negatívny dopad neliecene infekcie. Fakt netuším čo robiť, ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    enterokok je rezistentný na zinnat, ale augmentin by mal zabrať. Pri kultivácii sa testuje aj citlivosť na antibiotiká, liečba by mala byť podľa výsledku cielená. Je však možné, že Vaše problémy nespôsobuje infekcia, urológ by sa mal zamerať aj na iné príčiny uretrálneho syndrómu.
    Ako ideálny liek na močovú infekciu by mohli byť macmiror tablety, obsahujú nitrofuratel, na ktorý sú všetky baktérie zatiaľ citlivé. Liečba asi by mala byť dlhodobá.